Aproape de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022, liderii mondiali s-au întrebat care ar putea fi, în cele din urmă, finalul războiului. Cu toate acestea, pe măsură ce se prelungește în cel de-al treilea an sângeros, conflictul s-a extins într-un domeniu cunoscut pentru finaluri de o altă natură, și anume eșaloanele superioare ale șahului internațional.
Marii maeștri s-au reunit la Budapesta pentru Olimpiada de Șah, un turneu major care opune echipe din cele mai bune națiuni. Reprezentanții Rusiei participă sub un steag neutru. La scurt timp după invazie, Federația Internațională de Șah (FIDE) a interzis echipa rusă, împreună cu steagul, imnul și oficialii săi, notează Financial Times. Decizia pare să fi fost luată ca un afront personal de președintele Vladimir Putin și de o elită rusă obișnuită de mult timp să domine guvernanța și finanțele jocului.
Au lansat o contraofensivă, orchestrând un vot de anulare a interdicției în cadrul adunării generale a FIDE, care are loc în paralel cu Olimpiada din Ungaria.
Șah și geopolitică
Puține pasiuni sunt folosite mai frecvent drept metafore pentru competiția geostrategică, președinții și prim-miniștrii lumii fiind descriși ca luptând pentru supremație pe o tablă de șah globală imaginară. Însă ultima manevră a Rusiei subliniază un model în care șahul însuși devine adesea un canal pentru aceleași curente geopolitice.
Cel mai celebru exemplu a avut loc în 1972, în plin Război Rece, când o lungă perioadă de dominație sovietică a fost răsturnată de strălucirea americanului Bobby Fischer. Meciul de la Reykjavik a devenit rapid un simbol al unei lupte mai ample între capitalism și comunism, ajutat de eforturile respective ale CIA și KGB.
Ultima bătălie implică intrigi similare. Rusia și-a impus votul pe ascuns, prezentându-l prin intermediul unor aliați de la Federația de Șah din Kârgâzstan. Ucraina a ripostat prin Oleksandr Kamișin – un aliat al președintelui Volodimir Zelenski – în calitate de șef al federației de șah. Kamișin a făcut lobby în vederea menținerii interdicției Rusiei, cu sprijinul din culise al aliaților occidentali.
Privită din perspectiva lui Putin, FIDE rămâne, de fapt, parte a vechiului sistem sovietic în care aliații supuși sunt plasați în centrul instituțiilor majore ca mecanisme ale puterii și controlului rusesc
Până în 2018, FIDE a fost condusă de Kirsan Iliumznov, un oligarh cunoscut mai ales pentru afirmația sa că a fost răpit de extratereștri. Acum este controlată de Arkadi Dvorkovici, un aliat al lui Putin și fost vicepremier în cabinetul lui Dmitri Medvedev.
„Pe tablă, viitorul șahului se dispută în Asia, dar politica sa rămâne dominată de Rusia și blocată în Războiul Rece”, sugerează Malcolm Pein, un maestru internațional britanic de șah care sprijină eforturile Fide din Ucraina.
În orice caz, pentru a prospera, șahul trebuie să se orienteze către un final al propriei sale partide. Viitorul campionat mondial din Singapore reprezintă o șansă de a relansa jocul cu noi audiențe și o guvernanță modernă adecvată.
daca stiam shah macar cat Elisabeta Polihroniade
ne bagam in discutzie.
(avem cartea aia Primii Pasi In Sah
da’ nu am inteles nimic;
probabil jucva mai bine decat putea sa explice)