AcasăPoliticaGabriela Firea pune tunurile pe Nicușor Dan: Plicușor - Puzișor nu vrea...

Gabriela Firea pune tunurile pe Nicușor Dan: Plicușor – Puzișor nu vrea să salveze niciun petic de spațiu verde

Gabriela Firea pune tunurile pe Nicușor Dan: Plicușor - Puzișor nu vrea să salveze niciun petic de spațiu verde (foto: Facebook)

Fosta șefă social-democrată de la Primăria Capitalei îl critică dur pe actualul edil al Bucureștilor, Nicușor Dan, în contextul ședinței de vineri a Consiliului General al Municipiului București (CGMB), pe tema suspendării Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) de sector (VEZI AICI).

Gabriela Firea readuce din capul locului în discuție o situație devenită publică în campania pentru localele de anul trecut, cu înregistrările ajunse în presă. ”Un primar care a pledat ca deputat pentru un interlop care și-a construit cu tupeu casă în PARC, nici măcar pe un teren care avea vreo două fire de iarbă, ci în PARC!!!, NU ARE CĂDEREA MORALĂ să pretindă că vrea binele oamenilor, instituțiilor statului și mediului privat din acest oraș!”, susține Firea, într-un mesaj postat vineri pe Facebook.

Senatoarea aflată în postura de prim-vicepreședinte al PSD nu se oprește, însă, aici cu criticile aduse actualului ocupant al fotoliului de edil general al Bucureștilor. ”Plicușor – Puzișor nu vrea să salveze niciun petic de spațiu verde – lui îi plac chiar vilele construite în parcuri -, el vrea doar ca toată lumea să vină la el, să-și arate el mușchii, să distrugă tot, să înghețe tot orașul DAR să prospere el și fundațiile lui. Că doar asta a făcut toată viața! Nu a muncit nimic, nu a avut niciun loc de muncă! A trăit din șantajul și etajul, după cum știe un oraș întreg!

Deci, de azi, adio construirea de spitale, școli, parcări, poduri, pasaje, locuințe, birouri, hale de producție etc în Capitală! Bine ați venit în epoca de piatră a administrației!”, mai susține Gabriela Firea.

Ce anunțase Nicușor Dan zilele trecute

Referitor la ședința CGMB de vineri, Nicușor Dan făcuse, zilele trecute, o serie de precizări cu privire la proiectele privind suspendarea PUZ-urilor de sector. Redăm în cele ce urmează, integral, postarea de pe Facebook a primarului Capitalei:

”O spun foarte direct: în ultimii ani, urbanismul din București a fost o golănie, care a costat scump orașul și locuitorii săi. Am hotărât, de aceea, să introduc pe ordinea de zi a ședinței CGMB de vineri proiectele de hotărâre pentru suspendarea pe doi ani a PUZ-urilor de sector din Capitală.

Primul și cel mai important argument pentru suspendare: aceste PUZ-uri de sector reprezintă o agresiune intolerabilă asupra sănătății bucureștenilor, fiindcă ele impun dispariția a sute de hectare de spațiu verde prin transformarea lor în spații construibile. Nu e o metaforă, e vorba efectiv de sute de hectare, iar așa ceva e absolut scandalos. Sunt zeci de mii de copii și zeci de mii de vârstnici care suferă de boli respiratorii și boli cardiovasculare, pentru că orașul e din ce în ce mai poluat și mai aglomerat.

Al doilea argument pentru suspendare: prin aceste PUZ-uri de sector se împiedică dezvoltarea infrastructurii Capitalei, a proiectelor prin care orașul va avea un transport mai bun și mai rapid. Spre exemplu, PUZ Sector 5 împiedică linia de metrou de suprafață care leagă cartierele Giulești și Ferentari de Pipera, Gara de Nord, Otopeni, prevăzând construcția de blocuri pe amplasamentul liniei (prin metrou de suprafață, prin extinderea liniilor de tramvai, prin lărgirea străzilor). Fără niciun fel de corelație cu infrastructura rutieră, traficul devine și mai aglomerat decât este azi, iar acest lucru e inacceptabil.

Al treilea argument: PUZ-urile de sector blochează dezvoltarea facilităților de petrecere a timpului liber pentru bucureșteni. E absurd să permitem existența unor PUZ-uri care prevăd construcția blocurilor de 10 etaje pe malurile lacurilor bucureștene, în zone care ar trebui să fie locuri pentru practicarea sporturilor și pentru recreere.

E de menționat de asemenea că două dintre aceste PUZ-uri (PUZ sector 3 și PUZ sector 6) au fost deja anulate de justiție, în primă instanță, instanța apreciindu-le ilegale.

După ce aceste PUZ-uri de sector vor fi suspendate de către CGMB, și am încredere că majoritatea din Consiliul General al Capitalei așa va vota, vom reveni la un regim echilibrat de dezvoltare a Bucureștiului, bazat pe Planul Urbanistic General (PUG). Pe perioada de suspendare a PUZ-urilor, ne vom ocupa de actualizarea acestui PUG, astfel încât el să reflecte realitățile urbane ale momentului, menținând în același timp spațiile verzi ale Capitalei. Prin urmare, orice autorizație de construcție și orice certificat de urbanism se vor emite în continuare prin aceeași procedură, doar că autoritățile locale se vor raporta la PUG și nu la PUZ-uri. De asemenea, orice construcție deja începută, pe baza reglementărilor în vigoare, va putea continua, pentru că legislația nu acționează retroactiv, ci doar pentru viitor.

Indiferent de presiuni, nu voi ceda și voi face ceea ce trebuie pentru apărarea sănătății bucureștenilor și pentru corecta dezvoltare urbanistică a Capitalei.”