AcasăPoliticaG20: pentru Occident, războiul Rusia-Ucraina s-a terminat!

G20: pentru Occident, războiul Rusia-Ucraina s-a terminat!

Un conflict la granițele Uniunii Europene este mai puțin important decât interesele grupului celor mai mari economii ale lumii

Occidentul s-a sucit: vrea să transmită că un război la granițele Uniunii Europene este mai puțin important decât interesele geopolitice, deoarece aliații Kievului au ajuns la concluzia că învinovățirea Rusiei nu le mai aduce nimic bun.

 Este vorba de clasica ipocrizie occidentală – ajutăm Ucraina până în pânzele albe, dar fără să supărăm prea tare Kremlinul. Frica unei ciocniri directe cu Rusia lui Putin poate să însemne că războiul din Ucraina nu mai este prioritatea Occidentului – sau devine un capitol închis

Cum a dat înapoi grupul celor mai mari economii ale lumii

G20 a aprobat un limbaj de susținere a integrității teritoriale a Ucrainei, dar grupul celor mai mari economii ale lumii a slăbit o poziție anterioară care învinovățea direct Rusia pentru războiul din Ucraina.

Toți membrii G20 au petrecut săptămâni întregi în negocieri aprige asupra fiecărui element al comunicatului de 35 de pagini. Cel mai mare punct de blocaj a fost ce să se spună despre războiul care face ravagii în Europa de Est, nu în ultimul rând pentru că Rusia, membră a blocului, s-ar opune condamnărilor Moscovei și manifestărilor de sprijin pentru Kiev.

“Toate statele trebuie să se abţină să recurgă la ameninţare sau la utilizarea forţei pentru a căuta să obţină câştiguri teritoriale împotriva integrităţii teritoriale şi a suveranităţii politice a oricărui stat”, au conchis reprezentanţii ţărilor din G20 la summitul de la New Delhi, care nu au vorbit în schimb despre o „agresiune” rusă în Ucraina, menţionată totuşi în declaraţia adoptată în 2022 în Bali.

Consilierul american pentru securitatea naţională Jake Sullivan a salutat formularea, declarând duminică : „Din punctul nostru de vedere e o treabă foarte bună”.

Acceptabil pentru Kremlin

Textul final a fost, de asemenea, acceptabil pentru Kremlin, deoarece nu „deplângea” sau condamna „agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei”, așa cum făcea declarația de la Bali, notează Politico.

Criticii au susținut că președintele american Joe Biden ar fi putut obține mai mult. Svitlana Romanko, fondatoarea și directoarea grupului pro-Ucraina Razom We Stand, a calificat comunicatul drept „slab” și „laș prin faptul că nici măcar nu a menționat Rusia sau crimele sale de război în curs de desfășurare”.

Dar unii membri ai G20 spun că acesta a reflectat un compromis corect. „Este un fapt că există astăzi mai multe puncte de vedere în această privință”, a declarat ministrul indian al afacerilor externe Subrahmanyam Jaishankar, referindu-se la Ucraina. „Bali a fost acum un an, situația era diferită. Multe lucruri s-au întâmplat de atunci”.

Zelenski încasează o palmă din partea aliaților

Kievul a criticat declarația liderilor G20, dar ajutorul Occidental are niște linii roșii. Zelenski pare să nu priceapă că G20, ca grup, este orientat spre probleme economice și financiare globale, nu spre conflicte internaționale.

Rusia, reprezentată la New Delhi de ministrul său de externe, și nu de președintele Vladimir Putin, a ezitat în mod repetat atunci când, iterație după iterație a textului, s-a poziționat mai ferm de partea Ucrainei. Moscova a propus un limbaj concurent, a declarat un oficial UE de rang înalt, inclusiv o întreagă secțiune care se opune sancțiunilor impuse de Occident.

Prin urmare, summitul G20  a arătat că puterile occidentale pot interacționa cu statele care  nu sprijină Kievul și își mențin legăturile cu Rusia, în încercarea de a obține un consens, mai degrabă decât a stabili poziții diferite.

În general, diplomații SUA și UE nu își cer scuze în privința angajării cu „băieții răi” ai G20 – reflectând o conștientizare din ce în ce mai mare în capitalele occidentale că lupta pentru a câștiga mințile în războiul din Ucraina nu funcționează și că este nevoie de implicarea țărilor din afara capitalelor bogate din Europa și America de Nord.

Ucraina rămâne problema cea mai dezbinătoare pentru liderii G20. Zelenski vrea ca Occidentul să împartă lumea în dușmani și prieteni, dar nu așa merg lucrurile în politica internațională. Deocamdată a primit o palmă din partea aliaților, ca să-i aducă aminte unde îi este locul.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
4.151 afisari

28 COMENTARII

  1. Jacota , iar te duci dupa fenta , Zelenski nu a primit nici o palma din partea aliatilor , au fost negocieri ” aprige ” saptamani in sir care trebuiau finalizate cu consens si o formula acceptata de toti . Asta nu schimba cu nimic situatia din teatrul de razboi , realitatea din teren e alta , s-a dat unda verde pentru rachete ATAMCS , tancuri Abrams si avioane F-16 .

  2. in politica internationala lucrurile merg asa cum merg , Zelenski se implica pentru binele tarii sale , pentru asta peste 90 % dintre ucraineni il sustin .

    • Nu știe nimeni câți ucrainieni îl susțin pe Zelenski. Și ce înseamnă “ucrainieni“? Ruși, ruteni, români, unguri?

      • Las-o , ca macane , cu ukranu nu te pune ! Rusu e rus , ruteanu e rutean , unguru e ungur , romanu e roman , Kievul a aparut inaintea Moscovei …

          • Prima atestare scrisa a KIEVULUI dateaza din 482 d.Hristos . Prima atestare a MOSCOVEI ( ca sat ) : 1147 . CAMPULUNG MUSCEL este atestat documentar prima data in anul 1292 ( 1300 ?- Scrisoarea lui Neacsu ) . BUCURESTI a fost atestat in 1459 ( Hrisovul lui Vlad Tepes – 20 septembrie 1459 , document descoperit in jurul anului 1900 ) . Aici nu e loc de simpatii , e vorba de documente scrise .

  3. gargară ieftină.
    vulpea care nu ajunge la struguri, spune ca sunt acri.
    in realitate, cam TOȚI acesti conducători sunt șantajați sa implineasca aceeași AGENDA.

  4. Castiga ca de fiecare data aia mari ,unii sunt distrusi altii lingai la doua capete prind si ei firimituri ,dar la ce au facut civilizatii astia in europa o sa le fie inceputul sfarsitului la toti pt ca nu mai are nimeni incredere in nimeni.Dumnezeu sa i judece pe toti .

  5. 1. Aktual 24.ro , 10 Septembrie 2023 , articol de Darie Luca : ” Tehnologia pe care facebook si Google nu au indraznit sa o lanseze ” – Sursa : New York Times . 2. Aktual 24. ro , 10 Septembrie 2023 , articol de Victor Mihalache : ” Summitul G20 : SUA , India , Arabia Saudita si UE au dezvaluit un acord consistent privind transportul feroviar si portuar ” – Contrapondere la ” Drumul Matasii ” – Sursa : CNBC. 3. DefenseRomania . ro , 10 sep 2023 , ora 17:13 , articol de Ciprian Dumitrache : ” Un bastion in coasta Chinei , relatia SUA-Vietnam ……… „.

  6. 1. DefenseRomania . ro , 10 sep 2023 : ” Democratizarea . . . . . . , o fantezie ? ” – Elena Davlikanova , Liubov Sobol – CEPA . 2. DefenseRomania . ro , 10 sep 2023 , ora 20:40 , articol de Ciprian Dumitrache : ” Rachetele SATAN 2 ……………………………………………………………………………………………………. „. 3 . Europa Libera . ro , 10 septembrie 2023 , cu o ora in urma , articol de Sabina Sancu : ” Gata cu boxerii : Armata Ucraineana va crea uniforme special concepute pentru femei „.

    • Mi-am tras si io un sutien niegru sport si o piriche di pantaloni miulati ilastici cu talie inalta si cu firmioar pi vanga , boxiri nju port di copchil …

    • 1. Universul . net , 10 sep . 2023 : ” Democratizarea . . . . . . , o fantezie ? ” – ………………………………

  7. Universul . net , 10 septembrie 2023 , articol de Laurentiu Mihu : ” EFECTELE DEZASTRUOASE ALE RAZBOIULUI ……………………………………………………….. „.

  8. Exact mai multe avioane sau arme ca sa omoare oameni chiar nu ganditi ca fabricarea mai multor arme duce la mai multe crime si mori?

    • Da daca nu le ai ( avioane si arme ) si altii profita ? Cand va veni ziua in care cursa inarmarilor va lua sfarsit ? Cand va veni vremea dezarmarii totale si vom realiza ca planeta asta a fost lasata de Dumnezeu pentru alte scopuri ? Cand va incepe pacea vesnica ? Cand va lua sfarsit competitia intre democratie si autoritarism ? Cu ce urmari ? Copiii si nepotii nostri ce viitor vor avea ?

      • Condorule, iti apreciez comentariul . Oricum, imbecilii cu nostalgii comuniste si de sustinere a criminalilor de la Kremlin sunt tot mai putini.

    • Iegzact , Dorele , iti aprobi comentariul ? Cum e vremea la Gregoriopol ? Mai ploua cu carnati zburliti ?

  9. Universul . net , 11 septembrie 2023 : ” RENASTEREA TURCIEI IN BAZINUL MARII NEGRE . ANKARA ………………………………………………………….. ” – Kamran Bokhari – Analiza Geopolitical Futures .

  10. sau poate rusia si america au fost intelese de la bun inceput ca prea s-au nimerit cand razboiul s-a pornit , covidul s-a oprit.

  11. Nu a mentionat Rusia da e un gol cu manta printre craci , cine ataca teritorii straine?
    Rusia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger