AcasăPoliticaFrontul din Ucraina se mută în Kaliningrad. Putin vrea coridorul Suwalki!

Frontul din Ucraina se mută în Kaliningrad. Putin vrea coridorul Suwalki!

Pe măsură ce devine tot mai clar că războiul din Ucraina nu poate fi câștigat de armata lui Zelenski, Occidentul mai trage un loz, puțin mai la nord de Kiev. Kaliningrad, aflată între Polonia și Lituania, devine o problemă pentru Moscova după ce autoritățile de la Vilnius au decis să blocheze trenurile cu marfă care intrau în țară și se îndreptau spre enclava rusă. În noul context, Vladimir Putin are o singură soluție la îndemână prin care poate debloca regiunea Kaliningrad (blindată cu rachete Iskander cu rază medie și lungă de acțiune) – o intervenție militară de preluare a coridorului Suwalki, care leagă Kaliningrad de Belarus.

Coridorul Suwalki are aproape 65 de km lungime și reprezintă punctul nevralgic al Alianței Nord-Atlantice, un adevărat călcâi al lui Ahile, cum îl numesc ofițerii NATO.

Occidentul vrea ruperea Kaliningradului de Rusia

Cum în Ucraina războiul pare a fi intrat pe făgașul normalului, cu trupele rusești măturând Donbasul, Vestul caută să dea de lucru Armatei Roșii în altă parte. Iar polonii și lituanienii, vehemenți în a critica Moscova, sunt bucuroși să dea o mână de ajutor.

Astfel, Lituania tocmai ce a informat că, din weekend, niciun tren de marfă încărcat cu produse rusești supuse sancțiunilor UE, nu va mai tranzita țara îndreptându-se spre Kaliningrad. Sunt vizate inclusiv materialele de construcție, ca să nu mai pomenim de vagoanele încărcate cu cărbune.

Chiar dacă nu vorbim de o blocadă deplină a regiunii Kaliningrad, decizia Lituaniei dă numeroase bătăi de cap Kremlinului. Și, în plus, arată ce plan are Vestul – să slăbească militar Rusia, angrenând-o în tot mai multe conflicte zonale.

Deja la televiziunile din Rusia se vorbește despre o „operațiune militară specială” pentru preluarea controlului asupra coridorului Suwalki.

Kaliningrad. Și în Europa de Vest s-a lăsat liniște!

Un colț relativ mic al Europei de nord-est este familiar strategilor militari din NATO, dar adesea trecut cu vederea de majoritatea factorilor de decizie politică și de publicul larg.

Coridorul Suwalki (cunoscut și sub numele de golul Suwalki) separă enclava Kaliningrad de Belarus. Acolo sunt staționați mii de soldați, iar rușii au blindat regiunea cu echipamente militare de ultimă generație, inclusiv rachete Iskander-M cu capacitate nucleară; avioanele de luptă, multple sisteme de apărare antiaeriană S-500 și flota din Marea Baltică completează forța armată a Federației Ruse care apără Kaliningradul, dar în același timp pune presiune și pe statele din Occident!

Dar de ce mai este important coridorul Suwalki? Pentru că reprezintă singura cale de acces (rutieră sau feroviară) din Europa Centrală și Polonia spre țările baltice Lituania, Letonia și Polonia; vorbim despre cele mai expuse state din alianța NATO.

Dacă Rusia atacă și preia controlul asupra coridorului Suwalki, cele trei state NATO vor fi izolate de partenerii din Alianța Nord-Atlantică, iar apărarea lor, o misiune aproape imposibilă!

Și dacă Rusia nu se teme de NATO și intră în Polonia?!

O mișcare a Rusiei de a prelua controlul coridorului Suwalki poate părea exagerată deoarece asta implică în mod explicit un atac pe teritoriul NATO. Dar dacă războiul din Ucraina ne-a învățat ceva este că Moscova nu are nicio limită și nu pare a da socoteală cuiva pentru acțiunile sale. În pofida tuturor avertismentelor din Vest, Putin tot a invadat Ucraina, iar azi amenință să rupă țara în bucăți!

Având aproximativ 65 de kilometri, coridorul Suwalki este mai mult o regiune rurală larg deschisă, caracterizată predominant de terenuri agricole intercalate cu păduri și sate mici. Suwalki vine cu un teren ideal pentru vehiculele pe șenile, cum ar fi tancurile, având drumuri comunale și dealuri blânde.

O autostradă cu două benzi pe sens și un „DN” cu o singură bandă sunt toată infrastructura de transport terestră care leagă Polonia de statele baltice.

Fără un efort prea mare, Putin poate decide în orice moment că enclava Kaliningrad este amenințată (vezi semi-blocada impusă de Lituania) și, pe cale de consecință, va ordona armatei să creeze un pod terestru către această regiune rusă.

Preluarea controlului asupra golului Suwalki s-ar face fie intrând prin Lituania, fie prin Polonia, ceea ce, cel puțin pe hârtie (art. 5), ar trebui să însemne un conflict direct NATO – Rusia.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.318 afisari

9 COMENTARII

  1. Könisberg i regiunea domnului Hitler decat a Poloniei. Are ordinul teutonilor prusaci. Germania trebuue sa revendice.La fel Kurile aparțin imperiului nipon precum Transnistria pământ sfant Basarab al regatului Roman.

  2. Pai hai sa deschidem istoria universala la momentul hasi Grande Petrica. Romania se pregatea sa devie dodoloața, Japonia era uriase iar Prusia Prusie.

  3. nu cred sa lituania nu are semnat acord cu rusia privind culoareu/coridorul suwalki altfel nu le dadeau drumul, rusii! ceva pute de vreme ce se agita lumea fara sa maraie nimeni mai ales polonia car a fost sub ,,protectia” tratatului de la varsovia :D! mie-n suta ca exista tratat incheiat intre cele trei state!

  4. Si impotriva Poloniei si impotriva Tarilor Baltice. Adica sa le rada pe toate si gata.

  5. Cu 7 feriboturi Russia acoperă toate necesitățile Kaliningradului. Nu cred că rușii se vor coborâ la nivelul ieoropenilor sinucigași, slugarnici, lingăi și obtuzi cu un atac terestru. Pe prost e bine să-l lași să piară pre limba lui. Ieoropa tâmpă are capacitatea de a o face singură ca șarpele care își înghite propria coadă.

  6. Daca
    VLADIMIR Vladimirovici nu se razboia Otan se dezintegra Ue se destrama Rusia mare se facea multe mai fura asa…

  7. Lithuania in curand o sa vada niste ciuperkute atomice de toata frumusetea !! Iar in acest caz, cetatenii prinsi la locul faptei vor benficia de o bronzare rapida de 3 secunde, nici nu mai trebuie sa stea cu orele la Soare !! Ha ha ha 🙂 Bai balticilor, mai bagati voi mult batul prin gard la ursul rusnak, sa vedeti voi ce surprize va fac salbaticii aia !!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger