Cauta

Fricile UE: de la America First la Germany First

Există frici la Bruxelles. Una este concentrată pe încercarea Washingtonului de a se decupla de China, mișcare care va duce spre un nou protecționism. Cealaltă se referă la alegerile americane de la mijlocul mandatului prezidențial(midterms), deoarece un Congres republican câștigător ar pune capăt sprijinului SUA pentru Ucraina.

Și mai există o mare frică: apropierea Germaniei de China, așa cum a făcut-o cu Rusia lui Putin, declanșând criza energetică în Europa.

Acțiunile recente ale SUA indică acum o revenire la unilateralismul și protecționismul caracteristic administrației fostului președinte Donald Trump. Dacă Joe Biden va preda controlul Senatului şi Camerei Reprezentanţilor republicanilor, implicațiile ar fi profunde.

E posibil ca un Congres controlat de republicani să reducă ajutorul destinat Ucrainei, mai ales banii. Iar modul în care Europa ar putea umple o gaură în ceea ce privește nevoile de finanțare ale Ucrainei – estimările reconstrucției țării pornesc de la 350 de miliarde de dolari – este o mare necunoscută.

De la începutul războiului, americanii au suportat povara financiară a aliaților în Ucraina. Potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială, SUA au oferit Kievului aproape 25 de miliarde de dolari în ajutor financiar și umanitar, precum și 27,5 miliarde de dolari în provizii militare – depășind cu mult cheltuielile UE.

Un astfel de Congres ar putea afecta, de asemenea, relația comercială transatlantică. Stimulentele majore ale Legii de reducere a inflației(IRA) pentru electrificarea vehiculelor sunt în prezent închise companiilor europene, deși piața europeană a vehiculelor electrice este deschisă pentru mașinile produse în SUA.Valabil și pentru semiconductori.

Pentru europeni, clauzele sunt doar protectionism  – o amintire a politicilor comerciale ale lui Trump „America First”.

Dar și UE poartă o vină. Germania, cea mai mare economie a blocului, insistă că China rămâne un partener comercial esențial, în ciuda tuturor dovezilor care arată contrariul.

Grupul chinez Cosco va controla 25% din afacerile portului Hamburg. Artizanul acestei tranzacții controversate nu este nimeni altul decât cancelarul Olaf Scholz care  a călătorit la Beijing în această săptămână pentru a se întâlni cu președintele Xi Jinping, însoțit de o delegație numeroasă de lideri de afaceri.

Companiile chinezești au proprietăți în majoritatea porturilor europene – Italia, Grecia, Spania, Belgia – iar principalii jucători sunt  Cosco Shipping Ports şi China Merchants Port Holdings. Evident, SUA nu vede cu ochi buni dependența UE față de piața chineză.

Același Scholz a adoptat luna trecută o abordare de sine stătătoare:  un pachet de 200 de miliarde de euro pentru economia țării, menit să atenueze impactul creșterii prețurilor la energie. Acest „Germany First” a declanșat revolta Franței și Italiei la Bruxelles.

Încheierea globalizării și decuplării de China pentru a forma un bloc politico-economic relativ închis dominat de SUA este noul model geopolitic pe care Washingtonul încearcă să-l promoveze. Dar Europa –  în ansamblu –  trăiește în umbra hegemoniei americane.

 

 

Ultimele stiri

  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Scandal la Mangalia: Repetă Mohammad Murad rețeta ilegală din 2020?
  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Horoscop luna iunie 2024 – pentru toate zodiile. Noroc şi reuşite în multe activităţi. Planurile de călătorie ţin capul de afiş
  • Exit mobile version