Cauta

Fricile UE: de la America First la Germany First

Există frici la Bruxelles. Una este concentrată pe încercarea Washingtonului de a se decupla de China, mișcare care va duce spre un nou protecționism. Cealaltă se referă la alegerile americane de la mijlocul mandatului prezidențial(midterms), deoarece un Congres republican câștigător ar pune capăt sprijinului SUA pentru Ucraina.

Și mai există o mare frică: apropierea Germaniei de China, așa cum a făcut-o cu Rusia lui Putin, declanșând criza energetică în Europa.

Acțiunile recente ale SUA indică acum o revenire la unilateralismul și protecționismul caracteristic administrației fostului președinte Donald Trump. Dacă Joe Biden va preda controlul Senatului şi Camerei Reprezentanţilor republicanilor, implicațiile ar fi profunde.

E posibil ca un Congres controlat de republicani să reducă ajutorul destinat Ucrainei, mai ales banii. Iar modul în care Europa ar putea umple o gaură în ceea ce privește nevoile de finanțare ale Ucrainei – estimările reconstrucției țării pornesc de la 350 de miliarde de dolari – este o mare necunoscută.

De la începutul războiului, americanii au suportat povara financiară a aliaților în Ucraina. Potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială, SUA au oferit Kievului aproape 25 de miliarde de dolari în ajutor financiar și umanitar, precum și 27,5 miliarde de dolari în provizii militare – depășind cu mult cheltuielile UE.

Un astfel de Congres ar putea afecta, de asemenea, relația comercială transatlantică. Stimulentele majore ale Legii de reducere a inflației(IRA) pentru electrificarea vehiculelor sunt în prezent închise companiilor europene, deși piața europeană a vehiculelor electrice este deschisă pentru mașinile produse în SUA.Valabil și pentru semiconductori.

Pentru europeni, clauzele sunt doar protectionism  – o amintire a politicilor comerciale ale lui Trump „America First”.

Dar și UE poartă o vină. Germania, cea mai mare economie a blocului, insistă că China rămâne un partener comercial esențial, în ciuda tuturor dovezilor care arată contrariul.

Grupul chinez Cosco va controla 25% din afacerile portului Hamburg. Artizanul acestei tranzacții controversate nu este nimeni altul decât cancelarul Olaf Scholz care  a călătorit la Beijing în această săptămână pentru a se întâlni cu președintele Xi Jinping, însoțit de o delegație numeroasă de lideri de afaceri.

Companiile chinezești au proprietăți în majoritatea porturilor europene – Italia, Grecia, Spania, Belgia – iar principalii jucători sunt  Cosco Shipping Ports şi China Merchants Port Holdings. Evident, SUA nu vede cu ochi buni dependența UE față de piața chineză.

Același Scholz a adoptat luna trecută o abordare de sine stătătoare:  un pachet de 200 de miliarde de euro pentru economia țării, menit să atenueze impactul creșterii prețurilor la energie. Acest „Germany First” a declanșat revolta Franței și Italiei la Bruxelles.

Încheierea globalizării și decuplării de China pentru a forma un bloc politico-economic relativ închis dominat de SUA este noul model geopolitic pe care Washingtonul încearcă să-l promoveze. Dar Europa –  în ansamblu –  trăiește în umbra hegemoniei americane.

 

 

Ultimele stiri

  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Probleme în Gara de Nord din Capitală. Panourile de informare și camerele de luat vederi nu mai funcționează
  • Exit mobile version