AcasăPoliticaFrica Europei: ce se întâmplă dacă americanii nu mai susțin Ucraina?

Frica Europei: ce se întâmplă dacă americanii nu mai susțin Ucraina?

Europa se trezește la o realitate îngrijorătoare: s-ar putea să își piardă în curând binefăcătorul NATO din Ucraina.

În condițiile în care republicanii sunt pe cale să câștige în viitoarele alegeri din SUA, cel mai generos donator  al alianței transatlantice pentru efortul de război al Ucrainei ar putea părea brusc mult mai parcimonios în 2023. Această posibilitate a pus în centrul atenției decalajul dintre ajutorul american și cel european.

Washingtonul a presat membrii NATO din Europa să aloce 2% din producția lor economică pentru cheltuieli de apărare. Acum, aceștia sunt supuși unei presiuni tot mai mari pentru a merge chiar mai departe de atât. Iar acest lucru vine în contextul unei discuții deja dificile în Europa despre cum să își refacă propriile stocuri militare în scădere, finanțând în același timp reconstrucția Ucrainei.

Cu toate acestea, mantra republicanilor americani – care, potrivit sondajelor, sunt favoriți să preia controlul uneia dintre cele două camere ale Congresului după alegerile din noiembrie – a fost că Europa trebuie să facă un pas înainte.

„Aliații noștri  trebuie să înceapă să rezolve problema în propria lor curte înainte de a ne cere o implicare mai mare”, a declarat pentru Politico Tim Burchett, un republican din Tennessee care face parte din Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților.

În timp ce guvernele europene și-au deschis portofelele și stocurile militare pentru Ucraina la niveluri record, asistența militară acordată de Washington Kievului este în continuare mai mică decât eforturile Europei. Este o disparitate pe care republicanii țin să o evidențieze, deoarece susțin că războiul Rusiei din Ucraina reprezintă o amenințare mult mai mare pentru Europa decât pentru SUA.

De când Moscova și-a lansat asaltul asupra Ucrainei, capitalele europene au promis peste 200 de miliarde de euro pentru noi cheltuieli în domeniul apărării.

Aliații NATO s-au angajat în 2014 să urmărească să se îndrepte către cheltuieli de 2% din PIB pentru apărare în decurs de un deceniu, iar un număr tot mai mare de guverne iau în serios această promisiune. Însă administrația Biden dorește ca acestea să meargă și mai departe.

Valoarea de referință de 2% este doar „ceea ce ne-am aștepta” de la aliați, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la începutul acestei luni. Dar este o aspirație care va fi dificilă pentru mulți factori de decizie europeni, care se confruntă ei înșiși cu probleme economice acasă.

Lucrurile se complică și în SUA: tot mai mulți americani spun că țara lor oferă prea mult sprijin Ucrainei. Această cifră a crescut de la 7% în martie la 20% în septembrie, potrivit unui sondaj al Pew Research Center. Iar acum se situează la 32% în rândul alegătorilor cu orientare republicană.

Capitalele europene urmăresc Washingtonul îndeaproape – și ce implicații vor urma după alegerile intermediare.

În timp ce președintele Joe Biden continuă să ceară Congresului să aprobe mai multe pachete de ajutor pentru Ucraina, observatorii se așteaptă la mai mult scepticism în următoarele luni. “Situația devine din ce în ce mai tensionată, pentru că “americanii au sentimentul că ei fac totul, iar europenii nu”, a spus Max Bergmann, directorul Programului Europa la Centrul de Studii Strategice și Internaționale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.020 afisari

7 COMENTARII

  1. CRIZA ENERGETICA, CRIZA ALIMENTARA, CRIZA DE TOATE FELURILE SI PE NOI NE ARDE TARE , DAR FOARTE TARE CHIAR IN CUR ,DOAR SE CONFLICTUL DIN UCRAUNA, DE INTERESELE SI DORINTELE PO..PO..NARILOR DE PESTE OCEAN….EUROPA, CHIAR S A TRANSFORMAT INTR UN OSPICIU CONTINENTAL ?

  2. Va fi minunat. Că ăsta este războiul amerocilor, nu al europenilor. Idioții de ioropeni cotizează iar amerlocii iau cimacul.
    Cum a fost și în primele două războaie mondiale.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger