AcasăPoliticaFrauda lui Iohannis

Frauda lui Iohannis

I se poate spune și așa. Cifrele reale ale îmbolnăvirilor din ianuarie au fost măsluite, spune Vlad Voiculescu. Cu un număr scăzut de cazuri de care făceau tam-tam, lui Iohannis și lui Ludovic Orban le-a dat mâna să pluseze pe alegerile parlamentare. Încurajau populația să iasă la vot, asigurau că nu există risc de îmbolnăvire și pentru asta au mobilizat tot aparatul de propagandă.

Klaus Iohannis susține că nu au fost măsluite, că e vorba de formule de calcul diferite. E o exprimare nefericită, a ținut el să precizeze. Nu sunt sigur că asta este realitatea. Mie mi se pare că exprimare nefericită ar fi, mai degrabă, „Klaus Iohannis, președintele României”. Graba cu care acesta cerea alegeri parlamentare bătea la ochi încă de atunci. Toate analizele politice arătau că PNL era în cădere liberă. O amânare a alegerilor până în luna martie ar fi însemnat un dezastru pentru partidul lui Ludovic Orban. N-ar mai fi putut realiza majoritatea zdrobitoare pe care Klaus Iohannis miza pentru a câștiga și „Parlamentul Lui”. Ceea ce are acum nu este decât o umplutură care se va nărui repede.

Privind mai în spate, aceeași situație se regăsește și înaintea alegerilor locale. Cifrele raportate erau în scădere, lăsând impresia că lucrurile sunt sub control. S-au deschis și școlile, tocmai cât să se creeze imaginea unui mediu propice pentru alegeri. Lui Iohannis i s-a atras atenția că există riscul îmbolnăvirilor, dar nu l-a interesat. Ulterior, când valul de îmbolnăviri a luat-o din loc, s-a burzuluit la noi spunând că este rezultatul aglomerării din concediu, terase, chefuri, lipsa măștii și alte minciuni. E de ajuns o privire aruncată peste comunicatele oficiale ca să constați că cifrele scad înainte de alegeri, locale sau parlamentare, și cresc imediat după acestea. Virusul face politică? Sau e folosit la nevoie?

Vorbele lui Vlad Voiculescu nu pot fi trecute sub tăcere. Desigur, e un război între USR și PNL, fiecare profită de tot ce are la îndemână, dar sunt prea grave pentru a le promova aiurea pe piață. Nu este grav că Iohannis încearcă să le arunce în desuetudine. Ne-am obișnuit cu modelul ăsta, de a minimaliza ceea ce nu îi convine. Grav este ca declarațiile lui Voiculescu să fie adevărate. I-ar pune pe Orban și Iohannis în cea mai proastă lumină, demonstrându-le nimicnicia. Sănătatea românilor? Vax! Doar alegerile contau. Cât de mizerabil a fost jocul la care s-or fi pretat? Parcă, parcă se vede ceva cu iz de fraudă.

author avatar
Valentin Boeru
2.250 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger