Belgradul s-a transformat într-un refugiu pentru zeci de mii de ruși după războiul din Ucraina. Sosesc tot mai mulți – nu toți refugiați – și generează cererea de proprietăți și spații de lucru.
Sunt găzduiți în capitala Serbiei – și caută acum să se stabilească pe termen lung, în urma mobilizării militare ordonată de Putin în septembrie.Agenții imobiliari din oraș înregistrează solicitări din partea noilor veniți pentru închiriere și cumpărare de locuințe.
Aceste mișcări, împreună cu atacurile tot mai intense ale lui Putin în Ucraina, au făcut ca relația dintre Serbia și Rusia să fie din ce în ce mai incomodă.
Liderii din Uniunea Europeană, la care Serbia dorește în cele din urmă să adere, l-au avertizat pe președintele Aleksandar Vucic: țara sa trebuie să se hotărască de ce parte se află, deoarece se opune aderării la sancțiunile împotriva Moscovei. Dar filonul sentimentelor pro-rusești – dacă nu pro-Putin – este profund în Belgrad.
„Belgradul a fost precum Casablanca în ultimele săptămâni”, a declarat Vucic pe 17 octombrie într-un discurs ținut la Agenția de informații și securitate a Serbiei, comparând orașul cu cel descris în filmul hollywoodian din 1942 ca un loc plin de spioni și refugiați de război.
Peste 100.000 de ruși și câteva sute de ucraineni au venit în Serbia de la începutul conflictului, dintre care 17.000 au primit permise de ședere, potrivit lui Vucic. Restul s-au mutat în alte țări sau au rămas în Serbia ca vizitatori.
„Când avem oaspeți din Rusia, îi descoperim pe cei de la serviciile occidentale care îi urmăresc”, a spus el. „Când avem oaspeți din Occident, atunci ceilalți îi urmăresc”.
Serbia le permite rușilor să intre în țară fără viză pentru o perioadă inițială de 30 de zile, iar compania sa aeriană națională a menținut rutele către Moscova și alte trei orașe rusești.
Prezența rușilor în Belgrad – capitala are aproximativ 1,4 milioane de locuitori – nu este greu de observat, relatează Bloomberg. Un punct de reper este Hotelul Moskva, în stil art nouveau, în timp ce centrul cultural Ruski Dom, sau Casa Rusiei, se află în apropiere. Gigantul energetic Gazprom sponsorizează echipa de fotbal Steaua Roșie Belgrad.
Aceste legături au o istorie îndelungată. Serbia și-a reînviat relația cu Rusia ortodoxă în anii 1990, în timpul dezmembrării sângeroase a Iugoslaviei, când unele părți ale federației au obținut independența cu sprijinul Occidentului.
Si ce, nu au voie sarbii sa primeasca cetateni rusi ? Sau au voie sa primeasca doar pe cei care i-au bombardat in anii 90, adica numai pe murikani ?
Sarbii nu/s prosti ca noi sa adere la uemue asta te fute grija pe tine jacota .
Decit sa primesti gunoaie de militarri drogati ,pedofili si criminali poponari amerlicani in Romania mai sanatos este sa primesti pe rusi la Belgrade