Franța și Germania sunt cele mai importante state membre ale Uniunii Europene, dar guvernele din Paris și Berlin sunt pe marginea prăpastiei.
Guvernul minoritar al lui Emmanuel Macron este pe cale să se prăbușească, deoarece Marine Le Pen amenință cu un vot de neîncredere din cauza unui buget controversat.
Macron a fost umilit în alegerile parlamentare de la începutul acestui an, în care alianța de stânga a devenit cel mai mare partid. Și se confruntă în prezent cu perspectiva de a trebui să formeze un alt guvern sau să demisioneze.
Un sondaj recent a arătat că aproape două treimi din francezi consideră că președintele ar trebui să demisioneze în cazul în care guvernul său, condus de Michel Barnier, primește un vot de neîncredere.
Mandatul lui Barnier de 90 de zile are putea fi cel mai scurt din istoria celei de-a cincea Republici. Recordul anterior a fost deținut de socialistul Bernard Cazeneuve, care a reușit 155 de zile în timpul președinției lui Francois Hollande.
Situația din Berlin este la fel de haotică, notează Express. Cancelarul Olaf Scholz, din ce în ce mai nepopular, tocmai și-a demis ministrul de finanțe și pare să aibă probleme reale în perspectiva alegerilor anticipate din februarie. Se preconizează că partidul Uniunea Creștin-Democrată, condus de Friedrich Merz, va triumfa.
Instabilitatea de la Paris și Berlin vine în cel mai prost moment posibil pentru UE, în timp ce Donald Trump se pregătește să preia din nou conducerea Casei Albe în ianuarie.
Europa se pregătește pentru ramificații potențial uriașe după ce Trump a amenințat cu un tarif general de până la 20 % asupra tuturor importurilor din SUA care nu provin din China.
Fondul Monetar Internațional a emis luna trecută un verdict îngrijorător cu privire la economia europeană, avertizând că rămâne în continuare în urma celei americane, iar decalajul se va mări până la sfârșitul deceniului. UE se confruntă cu o forță de muncă îmbătrânită și cu stagnarea productivității.
Războiul din Ucraina ar putea, de asemenea, să pună la încercare relațiile dintre Washington și Bruxelles, deoarece Trump promite să obțină rapid un acord de pace care ar putea redesena arhitectura de securitate a Europei.
În vremuri de criză, guvernele UE au apelat întotdeauna la Germania și Franța. Acum, blocul comunitar mai divizat ca niciodată a rămas fără cârmă.
Este un exercitiu al democratiei atunci cand o majoritate parlamentara da jos un guvern minoritar.