AcasăPoliticaFranța corporatistă, învinsă precum Macron?

Franța corporatistă, învinsă precum Macron?

Elita de afaceri din Franța este îngrijorată de politica volatilă, de factorii de decizie lipsiți de experiență, de protestele de stradă și de un posibil val de falimente în următoarele luni

Elita de afaceri din Franța este îngrijorată de politica volatilă, de factorii de decizie lipsiți de experiență, de protestele de stradă și de un posibil val de falimente în următoarele luni, au declarat directorii reuniți în Provence înaintea alegerilor parlamentare de duminică.

Liderii corporativi reuniți vineri și sâmbătă în orașul Aix-en-Provence din sud pentru răspunsul anual al Franței la Davos au fost printre principalii beneficiari ai reformelor pro-business ale președintelui Emmanuel Macron, de când acesta a fost ales pentru prima dată în 2017, potrivit Reuters.

„Suntem foarte îngrijorați de ceea ce se va întâmpla”

„Suntem foarte îngrijorați de ceea ce se va întâmpla”, a declarat Ross McInnes, președintele companiei aerospațiale Safran. „Indiferent de configurația politică care va rezulta din votul de duminică, ne aflăm probabil la sfârșitul unui ciclu de reformă care a început acum zece ani.”

În timp ce liderii de afaceri au ocolit subiectul alegerilor în cadrul dezbaterilor publice, aceștia nu și-au ascuns îngrijorarea față de ascensiunea atât a extremei drepte, cât și a extremei stângi.

Rassemblement Național (RN), de extremă dreapta, nu va obține probabil o majoritate absolută, lăsând celelalte partide să se gândească dacă se poate forma o coaliție pentru a guverna, ceea ce este fără precedent în Franța modernă.

„Din haos nu iese nimic bun”

„Din haos nu iese nimic bun. Nu știu ce se va întâmpla, dar aceasta este o țară care a mai văzut tulburări sociale”, a avertizat șeful unui mare grup industrial francez.

Liderii de afaceri și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că politicienii aflați la porțile puterii nu au experiență în conducerea celei de-a doua economii ca mărime din zona euro, în timp ce s-au opus, de asemenea, perspectivei că povara fiscală deja considerabilă a Franței ar putea crește sub alianța de stânga.

Liderul RN, Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, ar putea deveni cel mai tânăr prim-ministru al țării dacă partidul va obține majoritatea.Incertitudinea politică a dus deja la creșterea costului de împrumut, investitorii în obligațiuni cerând cele mai mari prime de risc față de datoria germană echivalentă din ultimii 12 ani, după ce Macron a convocat alegeri anticipate luna trecută.

Având în vedere că nu există niciun semn că volatilitatea politică se va diminua prea curând, costurile de finanțare vor afecta companiile franceze, chiar în momentul în care acestea se pregătesc să rostogolească împrumuturile cu costuri extrem de scăzute din perioada Covid la rate mai mari.

Inițiativa de reformă pro-business a lui Macron a deranjat adesea alegătorii, declanșând proteste violente, precum mișcarea vestelor galbene din 2018 sau marșurile de anul trecut împotriva unei revizuiri a sistemului de pensii.

Deși a câștigat un al doilea mandat în 2022, Macron nu a reușit  să se conecteze cu mulți alegători, care îl văd ca pe un produs al elitelor politice și de afaceri strâns legate între ele care conduc țara.

RN a propus să anuleze creșterea vârstei de pensionare prevăzută de Macron pentru 2023, de la 62 de ani la 64 de ani, și să reducă impozitele pe energie, afirmând că aceste măsuri vor fi finanțate prin reducerea cheltuielilor sociale de care beneficiază imigranții.

Între timp, programul de taxe și cheltuieli al alianței de stânga Frontul Popular ar readuce impozitul pe avere și ar crește salariul minim cu 14 %, eliminând totodată reforma pensiilor propusă de Macron.

Un guvern minoritar ar fi constrâns de riscul unor voturi de neîncredere, ceea ce l-ar face mai puțin capabil să avanseze cu noi legi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
581 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger