AcasăPoliticaForțele politice continuă discuțiile pe legea bugetului. Cîțu: „Bugetul pe 2021 întârzie...

Forțele politice continuă discuțiile pe legea bugetului. Cîțu: „Bugetul pe 2021 întârzie puțin. Este anul reformelor”

bugetul 2021Forțele politice continuă discuțiile pe legea bugetului. Cîțu: „Bugetul pe 2021 întârzie puțin. Este anul reformelor”

Liderii partidelor de coaliție se întâlnesc din nou, marți, pentru a negocia asupra bugetului pe 2021. Discuțiile ar trebui să se apropie de final, astfel încât legea să fie adoptată pe 4 februarie, prin dezbateri parlamentare.

Coaliția nu a putut ajunge la un consens. Legea bugetului trebuia finalizată până la sfârșitul lunii ianuarie. Acest termen a fost însă depășit, pentru că se caută soluții astfel încât bugetul să se încadreze într-un deficit de 7,2%.

„Cel mai probabil bugetul nu va fi gata săptămâna aceasta. Trebuie să ne încadrăm într-un deficit de 7 – 7,2%. Trebuie să tăiem de undeva”, declarau surse politice, săptămâna trecută.

Miniștrii cer bani mai mulți

Deși se dorește încadrarea într-un deficit bugetar de aproximativ 7%, toți miniștrii Cabinetului cer mai mulți bani. De exemplu, miniștrii Muncii și al Educației vor mai mulți bani pentru ca pensiile să crească din septembrie, cu mai mult decât rata inflației, estimată la 2,2 la sută, pentru infrastructură și pentru recuperarea materiei pierdute de elevi în timpul epidemiei.

Și ministrul Sănătății cere un buget mai mare și chiar a anunțat un fond de solidaritate pentru refacerea infrastructurii sanitare, fond ce ar putea fi înființat cu bani de la bugetul național și din fonduri europene.

De ce întârzie legea bugetului pe 2021

Premierul Florin Cîțu a spus că în bugetul pentru 2021 vor fi două priorități: investițiile și sănătatea. Luni a anunțat că bugetul pe anul acesta „va mai întârzia puțin”, precizând că 2021 este anul reformelor.

„Bugetul pe 2021 întârzie puțin, pentru că eu am cerut un lucru foarte important și nu dau înapoi de la acest lucru. Subvențiile sau cheltuielile care se duc către anumite sectoare, anul acesta, trebuie să fie legate de reforme. Am spus foarte clar: nu se duce niciun ban către sector dacă nu văd aceste reforme.

Aștept să văd reformele care vin, vom forța aceste reforme prin limitele din buget, dar este anul reformelor. Dacă nu facem acest lucru, vom continua să aruncăm bani buni în companii de stat care au doar pierderi și vor câștiga doar șmecherii. (…) Întârzie puțin, adică nu o să fie adoptat mâine în ședința de guvern”, a anunțat premierul.

author avatar
Andreea Vlad
174 afisari

2 COMENTARII

  1. ce reforme ba ca voi nu sunteti in stare sa functionati la minimul necesar mai crede cineva ca in afara sa dati tara pe nimic mai sunteti in stare de ceva!!!!!!!! oi fi tu fantastic dar au mai fost in istorie ca tine si s au dus in uitare!!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger