AcasăPoliticaForța Wagner. Antreprenorul specializat în război, contractorul util al lui Putin

Forța Wagner. Antreprenorul specializat în război, contractorul util al lui Putin

Pentru prima dată din iulie 2022, invadatorii ruși din Ucraina au putut pretinde că au capturat un oraș ucrainean – Soledar. Omul responsabil pentru această victorie, așa cum este ea, nu are niciun grad militar și este mai bine cunoscut sub numele de „bucătarul lui Putin”: Evgheni Prigojin, fondatorul companiei militare private Wagner Group.

Prigojin a câștigat influență, deoarece Wagner,căreia i s-a permis să recruteze condamnați în schimbul grațierii, a devenit una dintre principalele forțe motrice ale invaziei.

Potrivit Bloomberg, guvernul britanic și Consiliul Național de Securitate al SUA estimează forța Wagner la 50.000 de persoane, dintre care 80% sunt deținuți, iar Marea Britanie a estimat cheltuielile lunare ale grupului la 100 de milioane de dolari, ceea ce sugerează o finanțare majoră din partea statului.

Prigojin, deși bogat din contractele guvernamentale de catering, nu și-ar putea permite niciodată să cheltuiască la o asemenea scară sau chiar să plătească 50.000 de soldați cu 240.000 de ruble (3.500 de dolari) pe lună plus bonusul pe care Wagner îl oferă voluntarilor (chiar dacă deținuții câștigă mai puțin).

În același timp, el a criticat conducerea militară oficială. A avut întotdeauna grijă să nu dea nume, dar comandamentul „operațiunii militare speciale” a lui Vladimir Putin, de la generalul de armată Valeri Gerasimov în jos, pare să știe exact la cine se referă.

În realitate, influența lui Prigojin – monopolul său asupra eliberării prizonierilor, licența de a fi relativ deschis într-o țară cu gurile închise, libertatea sa de a organiza operațiuni militare independent de comandamentul oficial și, bineînțeles, resursele sale financiare aparent inepuizabile – poate părea o pretenție specială la încrederea lui Putin. Un preferat pe care stăpânul de la Kremin nu vrea să-l alunge.

O manifestare deliberată de respect pentru luptătorii ucraineni face parte din discursul public al lui Prigojin, un discurs care lipsește din narațiunile propagandistice oficiale. O astfel de retorică face parte din imaginea de „soldat de elită” pe care o cultivă pentru trupele sale cu care este adesea fotografiat și filmat în apropierea liniilor de front.

Canalele apropiate de Wagner arată întotdeauna soldați bine echipați, care contrastează puternic cu rușii mobilizați în armată fără echipament și pregătire adecvată. Raportul calitate-preț este întotdeauna la vedere.

Indulgența lui Putin față de prietenii săi și reticența de a-i îndepărta indiferent de ceea ce fac este bine cunoscută. Poziția lui Prigojin, în schimb, este aceea a unui fel de tovarăș de drum, un contractor util care supraviețuiește doar prin generarea de rezultate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor