AcasăPolitica„Flota din umbră”. Mușcă sancțiunile din petrolul rusesc?

„Flota din umbră”. Mușcă sancțiunile din petrolul rusesc?

Comercianții, companiile Big Oil și cele mai puternice guverne ale lumii sunt din ce în ce mai preocupate de o singură întrebare: poate lanțul de aprovizionare al industriei petroliere să facă față celor mai dure sancțiuni impuse exporturilor rusești din istorie?

O imensă flotă fantomă de petroliere cu proprietari necunoscuți este adunată pentru a servi interesele Moscovei. Luptele diplomatice intense dintre liderii americani pentru a atenua sancțiunile agresive ale Uniunii Europene durează de luni de zile, dar timpul trece.

Cu aproximativ șase săptămâni înainte de intrarea în vigoare a măsurilor blocului, nu este foarte clar dacă aceste măsuri vor fi într-adevăr suficiente pentru a ajuta cel de-al treilea mare producător de petrol din lume să transfere o mare parte din producția sa către cumpărători pentru a evita un șoc al ofertei.

Statele Unite trag de luni de zile un semnal de alarmă cu privire la faptul că sancțiunile europene împotriva Rusiei ar putea declanșa un astfel de șoc.

Dar cumpărătorii ar trebui să semneze o controversată plafonare a prețului petrolului – și nu a fost oficializată.

Ceea ce pare sigur este că o mare parte din fluxurile rusești sunt gestionate de o rețea complexă – și adesea secretă – de nave, proprietari, porturi și pasaje sigure, dominată de entități care încă doresc să facă afaceri cu Rusia.

„Dacă vă uitați la câte nave au fost vândute unor cumpărători necunoscuți în ultimele șase luni, este foarte clar că se constituie o flotă pentru a le transporta”, a declarat Christian Ingerslev, directorul general al Maersk Tankers.

Pe 5 decembrie UE va interzice importurile de țiței rusesc și va înceta să mai ofere servicii de transport maritim, finanțare și asigurare pentru comerțul aferent.

Brokerul naval Braemar estimează că multe dintre navele vândute recent vor trebui să fie adăugate la cele 240 de tankere pentru a susține patru milioane de barili pe zi de exporturi rusești către Orientul Îndepărtat pentru a forma o mare flotă din umbră care va sprijini Moscova.

„De la războiul din Ucraina și până la termenul limită de 5 decembrie, comerțul cu petroliere a crescut vertiginos de către companii anonime cu sediul în țări precum Dubai, Hong Kong, Singapore și Cipru”, susține Anoop Singh, șeful departamentului de cercetare pentru petroliere de la Braemar.

Multe dintre acestea sunt nave mai vechi și își vor găsi drumul în flota din umbră, proprietarul rus Sovcomflot PJSC furnizând, de asemenea, unele petroliere.

În plus, va exista aproape cu siguranță o creștere a transbordărilor între nave – încărcătura fiind transferată de la un petrolier la altul pe mare.

În timp ce navele obișnuiau să navigheze direct către cumpărătorii europeni, Asia – în special China și India – pare să devină cu siguranță o destinație principală după 5 decembrie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
567 afisari

2 COMENTARII

  1. UE acest colhoz putred nu are nici o sansa in fata Rusiei care este prea conectata si sustinuta de multe tari din lume ,Succes economic si militar Rusiei

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger