AcasăPoliticaFlorin Cîțu revine. Vrea să interzică exporturile României

Florin Cîțu revine. Vrea să interzică exporturile României

Marele economist Florin Cîțu mai dă un brânci economiei românești

Fostul premier Florin Cîțu a semnat un proiect de lege prin care vrea să interzică în totalitate exportul animalelor vii în țările din afara UE, care reprezintă 60% din totalul exporturilor din acest sector. Măsura, care invocă bunăstarea animalelor, va dezechilibra și mai tare balanța comercială și va afecta, în mod direct, atât crescătorii de ovine, cât și crescătorii de bovine din țara noastră. 

Florin Cîțu a semnat, alături de Marcel Vela, un proiect de lege inițiat de un senator USR, care îngroapă, efectiv, exporturile de animale vii ale țării noastre către state din afara UE. Semnatarii proiectului invocă un Regulament UE din 2005 privind bunăstarea animalelor, o analiză a Uniunii Europene care arată că țările terțe nu ar respecta normele și o cerință de a elimina, treptat, aceste exporturi. Până acum însă doar Germania a anunțat interzicerea exporturilor de animale vii către țări terțe.

Potrivit proiectului de act normativ, transportul pe cale navală, aeriană și rutieră va fi interzis pentru animalele vii destinate îngrăşării sau sacrificării, cu vârsta mai mică de 3 luni, începând cu data de 01.03.2024. Totodată, exportul animalelor vii destinate îngrăşării sau sacrificării va fi suspendat  în intervalul 15 mai 2024-15 septembrie 2024, iar de la data de 1 ianuarie 2025, exportul de animale vii către distanţe care presupun o durată de transport mai lungă de o zi va fi interzis total începând cu data de 01.01.2025. Interdicţia se va aplica şi ţărilor terţe aflate la distanţe mai scurtă de o zi dacă nu respectă legislaţia UE în privinţa transportului şi sacrificării. Mai mult, exportul de animale vii destinate reproducţiei va fi și el interzis din 15 mai 2025. Important de precizat este faptul că exportul de animale vii în țările terțe reprezintă 60% din totalul exporturilor de acest tip, cu valori de sute de milioane de euro pe lună, iar oprirea acestora ar însemna o agravare a deficitului comercial al României.

Dezastrul, prezentat ca un efect pozitiv

Inițiatorii proiectului de lege arată că România este cel mai mare exportator de oi la nivel mondial, dar şi un mare exportator de bovine. În 2017, valoarea totală a exporturilor de ovine a fost de 174,86 milioane euro, în timp ce numărul de capete a fost de 2,42 milioane. Aproximativ două treimi (aproximativ 65%) din exporturile de oi au fost livrate în afara UE, în anul 2017. De asemenea, oile reprezintă cea mai mare parte a exporturilor (de ovine), şi cele mai multe se îndreaptă spre destinaţii non-UE, susțin parlamentarii. Potrivit acestora, interzicerea exporturilor de animale vii ar avea un efect pozitiv, din calculele lor reieșind că exportul de came refrigerată sau congelată în locul animalelor vii ar aduce beneficii mari. Singura mențiune ar fi aceea că țările din afara UE nu vor carne congelată sau refrigerată. În ceea ce priveşte potenţialele efecte negative, semnatarii proiectului de lege recunosc că fermierii locali, crescători de ovine sau bovine ar putea fi afectaţi de încetinirea sau oprirea activităţilor de export, depinzând de mărimea unităţii de producţie, segmentele sale şi de diversitatea destinaţiilor. ”Producătorii mari par a fi mai vulnerabili la încetarea eventuală a exporturilor decât micii fermieri, în special pentru ovine”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Soluții nesustenabile

Recomandările parlamentarilor pentru crescătorii de ovine este de a redirecţiona o parte din animale spre consum local, de a se specializa, alegând între producţia de lapte şi came, şi de a selecta mix-ul de rase în consecinţă. Crescătorii de bovine sunt sfătuiți să treacă la rase specializate și să înlocuiască rasele actuale, sacrificând, totodată, animalele în abatoarele locale.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.307 afisari

23 COMENTARII

  1. Din ce cotlon apari din care crapatura
    Maimutza proasta,in ce calitate
    Propui tu legi absurde si stricate
    Bai lepra deviata de natura?

    Ce spune tante Minodora cand te vede
    Asa de prost si atata de incuiat
    Dar tata Talpes oare te mai crede
    Mai bine treci la sticla cu pisat!

    Acolo-l sugi pe guru ,nu faci la altii rau
    La fel ca la wc ul de la banca
    Unde te-a ,,avansat”sefutul tau
    Vezi-ti de treaba si de droguri , samca!

    • ZIARE.COM SITE-UL HOITURILOR COMUNISTE SI NEO COMUNISTE , LINGAII IN KOOR A CLASEI POLITICE ROMANESTI SUG PL-UL PENTRU A NU MURI DE FOAME SI LAUDA TOATA PLEVA POLITICA DIN COALITIE

      MOOIE ZIARE.COM PENTRU TOT RESTUL VIETII DIN PARTEA TUTUROR ROMANILOR DE PRETUTUINDENI PENTRU ARTICOLELE VOASTRE ELOGIOASE HOTILOR ROMANIEI DE O MARE SCARBOSENIE FUTVANGURA ZIARE.COM

  2. Citu de ce nu-i in puscarie? Ptr paguba de 1 miliard de euro trebuie sa moara in puscarie.

  3. Dar de ce nu sunt anchetate bancile complice de exemplu ING ???? Sau firmele de unde au sifonat banii miliardele furate cu INGbank…ma pis pe Catzu un kakat sclav

  4. Ce altceva putea face un drogat din echipa cistigatoare? Sa loveasca in interesele romanilor cinstiti.

  5. Puscaria te asteapta,Citule, drogatule. Cita spaga ai luat ca sa cumperi vaccinurile?

  6. S a executat acum la astia care nu mai vor consum de carne decat de aia de laborator ,ca de cand se exporta animale vii care intradevar sunt maltratate oribil,infometate.E la ordin!!

    • Poate ca nu are de ales…CIA este o cocina de porci creata de niste bancheri satanisti….acum arunca gunoaiele peste bord ca se scufunda Titanicul cu ei

  7. Pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești. Asta se întâmplă cu căCâțu. În loc să fie la mititica, să dea socoteală pentru înglodarea României în datorii, pentru achiziționarea de vaccinuri cât pentru tot globul (numai ca să fie pe placul UrSULEI) și alte mișmașuri și parandărături, vine să ne mai amărască zilele și cu acest aberant proiect legislativ. Acum, vorba aceea, nu este prost cel ce cere ci cel ce dă, parlamentarii nici nu ar trebui să bage în seamă acest aberant proiect de lege, care nu face altceva decât să aibă efectul unei măciuci la un car cu oale sparte.

  8. Ce vi se pare in neregula cu aceast ptoiect de lege? Exista piata de desfacere si in Romania si in loc sa importam carne fara gust, care lasa apa cand e pusa in tigaie, vom manca animalele crescute si sacrificate in Romania. Voi ati cumparat vreodata carne din Lidl? Stiti ce gust are?!
    De ce va revoltati? Vreti carne facuta in laborator sau ati devenit toti vegani?

    • Vită, tu ești mai waxer decât tăpălabă. Dacă e cerere pe piață, în grijania cui te-a-nchinat, vor vinde și aici.

    • Am vrea noi oaia în galantare, dar nu ca fi. Interzicerea exportului va ataca producătorii. Intermediarii care exportă nu vor mai fi interesați. Producătorii nu au distribuție pe piața românească. Consumatorul nu va câștiga nimic, producătorii vor fi ruinați. De asta vrea Câțu interzicerea exportului. La ordin cu falimentul.

  9. O mai fi primit bani de droguri de la careva. Altă explicație pentru această inițiativă de subnormal drogat nu există. Sper să intre cât mai repede la pârnaie pentru negoțul cu vaccinurile.

  10. CA EXPORTI BUSTENI SAU OI ESTE TOT UNA !,VINZI MATERIA PRIMA PE NIMIC !.
    SUPERMARKETURILE MAJORITATEA STRAINE AU PROPIILE LINII DE APROVIZIONARE SI FAC CONCURENTA LA MAJORITATEA PRODUSELOR ROMANESTI .
    INTRAREA IN GAURA NEAGRA UE A DISTRUS MAJORITATEA FABRICILOR DIN INDUSTRIA ALIMENTARA .
    STATUL ROMAN ,BANCILE BOICOTEAZA SISTEMATIC IMM CARE AR PUTEA PRELUA ANIMALELE PENTRU SACRIFICARE -ABATORIZARE SI PRELUCRARE A CARNII SI PRODUSELOR COLATERALE ,PIEI ,LANA ETC.
    CAT MAI TARAGANEAZA JUSTITIA DOSARUL LUI CITU ??.

  11. Sper ca din 2024 de la alegeri sa nu mai vad maimuța în parlament!Asta cum deschide gura cum spune nu mai prostii!

  12. Austria a falimentat fabrici de zahar din nordul romaniei Acum au fabricile lor si contracte cu localniciide milioane Dar ce sa vezi?Zaharul este de o calitate mult superioara fata de zaharul lor din tara Si ce s-au gandit :Aducem zahar inferior din Mexic si-l bagam pe gat la romanii astia prosti ,Facem abalaje ca sa para zahar romanesc iar zaharul bun il duc in tarile civilizate UE unde-l vand la pret triplu E bine asa domnule prs ?Siktir

  13. Stii ce meriti domnule alogen ?Un glonte in ceafa ta de pork,asta meriti lichea tradatoare !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger