AcasăPoliticaFlorin Cîțu, reacție halucinantă despre raportarea deceselor: „Lucrurile nu stau chiar așa...

Florin Cîțu, reacție halucinantă despre raportarea deceselor: „Lucrurile nu stau chiar așa rău”

Florin CituFlorin Cîțu, reacție halucinantă despre raportarea deceselor: „Lucrurile nu stau chiar așa rău”

Premierul Florin Cîțu a reacționat după ce Ministerul Sănătății a publicat, vineri, raportul privind decesele COVID.

Acesta a declarat că între raportările din Corona forms și INS există o compatibilitate de peste 90%, după ce MS a arătat că în platformă au fost înregistraţi anul trecut 16.120 de morţi, iar în alerte.ms.ro. – 18.948.

„Înțeleg că este nevoie de mai multe analize pentru a pune la cap aceste informații, dar din ceea ce știm până acum, între corona forms și INS există o compatibilitate de peste 90%, 96%. Lucrurile nu stau chiar așa de rău. Trebuie să vedem de ce a existat această diferență. Diferența asta a existat în toate țările Europene. Vom merge mai departe fară niciun fel de probleme.”, a declarat Florin Cîțu vineri, într-o conferință de presă.

Ministrul Sănătății, presat să publice raportul

Raportul a fost publicat integral la cererea premierului Florin Cîțu, după ce ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a prezentat, joi, doar câteva date din acesta.

„I-am cerut ministrului Sănătății să prezinte public întreg raportul privind decesele COVID. Să fim transparenți și să îmbunătățim procedura acolo unde e necesar, astfel încât să nu mai existe erori de raportare, indiferent de cauza lor. M-am uitat pe raport, datele INS și cele din Corona Forms sunt, în proporție de 96%, aceleași”, a scris Cîțu, joi, pe Facebook.

Potrivit ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, au fost detectate diferenţe de până la 500 de cazuri între raportările făcute de un spital pe diferite platforme, din cauza modului de raportare al spitalelor, a unor confuzii ale celor care raportează, precum şi din cauza unor întârzieri în raportarea deceselor. Totodată, a spus ministrul, unele spitale au recunoscut neraportarea la DSP din diverse cauze.

author avatar
Andreea Vlad