AcasăPolitica„Fit for 55”, pachetul legislativ care își propune nici mai mult, nici...

„Fit for 55”, pachetul legislativ care își propune nici mai mult, nici mai puțin decât prelungirea duratei de viață a Terrei

Legea europeană de combatere a încălzirii climatice instituie obligația juridică de îndeplinire a obiectivului asumat de UE privind reducerea emisiilor de carbon cu cel puțin 55% până în anul 2030. Pornind de aici a apărut o inițiativă benefică pentru viitorul nostru sub forma unui pachet legislativ intitulat „Fit for 55” (Pregătiți pentru 55, în traducere).

Vorbim despre un set de propuneri de revizuire și actualizare a legislației UE și de punere în aplicare a unor noi inițiative care au scopul declarat de a asigura conformitatea politicilor UE cu obiectivele climatice convenite de Consiliul și de Parlamentul European. Cu alte cuvinte, se urmărește ca UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în anul 2050. Deocamdată, munca depusă vizează atingerea primului obictiv – „reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030”, l-am citat pe eurodeputatul Rareș Bogdan.

PPE, poziție clară în privința reducerii emisiilor de carbon

Poziția Grupului PPE privind pachetul legislativ potrivit pentru „Fit for 55” a fost exprimată succint, dar în același timp cuprinzător de eurodeputatul Pernille Weiss: Economiile de energie sunt cel mai rapid și mai ieftin mod de a aborda criza energetică actuală din cauza invaziei Ruse în Ucraina. Economiile de energie reduc facturile pentru gospodăriile private și IMM-uri, reduc emisiile de CO2 din atmosferă și reprezintă modalitatea cea mai rentabilă de realizare a tranziției verzi”.

Cu alte cuvinte, trebuie să facem economie pentru a rezolva problema climei, dar, atenție, și pe acest punct insistă PPE, economie nu din buzunarele cetățenilor! Grija europarlamentarilor PPE se împarte în mod egal între protejarea mediului climatic și a bugetului cetățenilor, care, într-un final, sunt beneficiarul direct al măsurilor luate prin programul „Fit for 55”.    De altfel, chiar europarlamentarul Rareș Bogdan a subliniat că, „ ceea ce nu trebuie pierdut din vedea este ca Pactul Verde European să respecte realitatea din teren, cum se spune, adică obiectivele și aspirațiile cetățenilor. Costul acestei transformări structurale nu trebuie suportat de ei. A devenit limpede că o energie accesibilă și durabilă este cheia viitorului UE, deci investițiile masive în energia regenerabilă vor salva aspirațiile oamenilor”.

Tot Pernille Weiss a insistat că trebuie avut în vedere un aspect foarte important și anume acela că „obiectivele de economisire a energiei nu blochează creșterea și adoptarea electrificării necesare pentru tranziția verde și permit utilizarea soluțiilor de gaze decarbonizate”. În context, guvernele UE vor păstra flexibilitatea și o mulțime de instrumente diferite în ceea ce privește alegerea măsurilor de îmbunătățire a eficienței energetice pentru a atinge obiectivul privind consumul final de energie.

Când vorbim despre flexibilitatea măsurilor ce se pot impune, se are în vedere faptul că în Europa găsim state cu infrastructuri, industrii și clădiri diferite, drept pentru care „compromisul” făcut în această privind prevede acordarea unei permisiuni de a luat în considerare diferitele circumstanțe naționale care afectează consumul de energie, cum ar fi previziunile PIB, utilizarea energiei regenerabile, dezvoltarea tehnologiilor de stocare și nivelul general de ambiție în planurile naționale de decarbonizare.

Europa – de la o provocare la alta

Grupul PPE, conștient că războiul de agresiune al Rusiei din Ucraina constituie și un atac direct asupra valorilor europene, cu impact semnificativ asupra economiei UE, înțelege situația dificilă în care se află blocul comunitar, a cărui economie tocmai ce caută să se refacă  după loviturile primite din cauza pandemiei Covid-19; azi, companiile trebuie să își regândească strategiile din cauza creșterii costurilor de producție ca urmare a scumpirii materiilor prime, a lanțurilor de aprovizionare constrânse și a prețurilor la transport/energie, combinate cu schimbarea comportamentului consumatorilor și angajamentul față de obiectivele climatice asumate politic. Nu în ultimul rând, cetățenii se luptă și ei să se descurce, dar viața e din ce în ce mai grea și nu numai pentru gospodăriile cu venituri mici, ci chiar și clasa de mijloc este afectată.

Europă trebuie să găsească soluții care să abordeze provocările iminente ce ne așteaptă în această iarnă. Sunt necesare acțiuni specifice pentru combaterea creșterii costurilor, de aceea Grupul PPE invită Comisia Europeană să ia în considerare posibilitatea ca toate statele membre să introducă noi scutiri sau reduceri temporare ale accizelor și ale taxelor pe energie pentru a reduce povara asupra gospodăriilor și a întreprinderilor. Vorbind despre aprovizionarea cu energie a Europei, PPE consideră că o aprovizionare cu energie accesibilă, durabilă și sigură este cheia viitorului UE. Dar pentru a realiza acest lucru avem nevoie de mai multă politică energetică europeană, ceea ce înseamnă că reforma pieței interne a energiei UE trebuie continuată într-un mod mai coerent.

Pentru a spori autonomia în sectoarele critice ale economiei, cum ar fi producția de semiconductori, Grupul PPE a solicitat Comisiei Europene să exploreze formarea unui lanț de aprovizionare paneuropean, care pe viitor ar putea contribui la reducerea perturbărilor, precum și la o diversificare mai mare a lanțurilor de aprovizionare.

Totodată, date fiind prețurile ridicate ale energiei, plus costurile cu lanțurile de aprovizionare și tranziția către neutralitatea climatică, Grupul PPE a venit în ajutorul firmelor solicitând să se ușureze imediat sarcina asupra întreprinderilor. În argumentul invocat, PPE are în vedere un moratoriu de reglementare ce amână acele acte care cresc în mod inutil costurile pentru întreprinderile deja supuse unor presiuni (cum ar fi REACH). Poziția PPE prevede ca la nivelul C.E. să se facă o analiză sectorială a efectului cumulativ al creșterii prețurilor la energie și materii prime, a noii legislații și a impactului războiului.

Statele membre, arată PPE, trebuie să utilizeze veniturile fiscale suplimentare bazate pe creșterea prețurilor la energie în mod direct pentru a diminua povara asupra cetățenilor și a IMM-urilor.

Rareș Bogdan: „Ne trebuie securitate energetică în contextul războiului din Ucraina”

Eurodeputatul Rareș Bogdan este de părere că pachetul Fit for 55 este „cel mai ambițios pachet de actualizare legislativă din UE deoarece presupune o resetare a gândirii economice, cu impact asupra vieții noastre în ansamblul ei. Miza este enormă, legislația trebuie revizuită astfel încât să fie îndeplinite obiectivele climatice asumate de Consiliu, Comisie și Parlamentul European, adică reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 și atingerea neutralității climatice până în 2050”.

„Pe termen scurt, PPE a insistat pe investițiile de natură să evite șocurile energetice pe infuzii masive de capital în intrastructura transfrontalieră, interconexiuni, capacități de stocare. Până la zeci de milioane de hectare de moriști, panouri fotovoltaice sau pompe de căldură. Ne trebuie securitate energetică în contextul războiului din Ucraina, trebuie să utilizam rezonabil combustibilii fosili, să ne bazăm pe energia nucleară și să impulsionăm infrastructura pentru hidrogen regenerabil. Aș adăuga aici că Grupul PPE este promotorul unui plan privind un inventar european al resurselor energetice, pentru a coordona optimizarea pieței energetice. Toate trebuie să pregătească salvarea aerului pe care îl respirăm și mărirea duratei de viață a acestei planete. Principiile cu care Grupul PPE a abordat pachetul Fit for 55 sunt fără echivoc: înființarea de locuri de muncă, inovația și incluziunea. Reducerea emisiilor este un obiectiv generos, dar industriile trebuie susținute masiv pentru a-și eficientiza fluxurile”, arată eurodeputatul.

Cum stă România la capitolul reducerii emisiilor de carbon

România, prin vocea europarlamentarilor trimiși la Bruxelles, se poziționează în favoarea demersurilor pentru care se fac referire în pachetul „Fit for 55”.

Țara noastră „stă bine la capitolul reducerii emisiilor”, completează Rareș Bogdan, care punctează: „Vorbim de 77% în perioada 1990 – 2019, dar dacă socotim asta în locuri de muncă dispărute ne dăm seama că obiectivul neutralității climatice impune să nu mai distrugem, ci să creăm oportunități”.

 

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
141 afisari

2 COMENTARII

  1. Probabil ca vom asista din nou la cel mai mare furt din banii contribuabilor ce trebuie inghenuchiati, puși calusi la gura si la cur sa nu mai polueze. Sa ne ferească Dumnezeu sa le reușească planul. Ca vom fi o planeta de sclavi la mana unei bande de bolnavi mintali

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger