AcasăPoliticaFirea, cerere de ultimă oră pe tema creșterii alocației de hrană pentru...

Firea, cerere de ultimă oră pe tema creșterii alocației de hrană pentru pacienți internați în spitale: ”Soluții există!”

(sursa foto: Facebook)

De Ziua Internațională a Sănătății, fostul primar al Capitalei, actualmente senator, aduce în atenție o situație despre care s-a mai vorbit în ultima vreme – cea a sumelor alocate mâncării pe care o primesc pacienții internați în spitalele din România.

În acest sens, considerând că alocația de hrană pentru pacienți este ”total insuficientă”, Gabriela Firea a adresat, în calitatea sa de parlamentar PSD, o interpelare atât premierului Cîțu, cât și ministrului Voiculescu. Cu referire la persoanele internate cu COVID-19, dar nu numai.

De altfel, Firea amintește și de recentele declarații pe care le-a făcut managarul de la ”Marius Nasta”, pe tema sumei alocate, zilnic, pentru un pacient COVID – respectiv 10 lei/zi pentru 3 mese. (DETALII AICI)

Fostul primar al Capitalei așteaptă ca Ministerul Sănătății să facă un demers în acest sens. ”Consider că revine Ministerului Sănătății obligația de a propune Guvernului, urgent, majorarea nivelului alocației de hrană pentru toți pacienții internați în spitalele din România”, a transmis Firea, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Mai mult, social-democrata susține că ”este obligatoriu ca pacienții din spitalele din România să beneficieze de o nutriție care să îi sprijine în lupta cu boala, indiferent cum se numește aceasta” și că ”soluții există”.

Redăm în cele ce urmează, integral, mesajul venit din direcția Gabrielei Firea:

”Azi este Ziua Internațională a Sănătății. Adresez o interpelare premierului și ministrului sănătății, referitoare la alocația de hrană pentru pacienți, total insuficientă. Indiferent de specializarea lor, fie că sunt medicii ATI, pneumologi, nutriționiști, doctorii susțin că o alimentație de calitate este esențială în vindecarea pacienților diagnosticați cu COVID-19.

Una dintre concluziile unui studiu publicat de prestigioasa revistă The Lancet este că pacienții trebuie să aibă puterea să depășească faza acută a bolii dar în același timp să fie pregătiți pentru posibilele sechele din perioada de refacere de după boală. În ambele faze, nutriția este de o importanță capitală, esențială.

Șase mese pe zi, multe proteine, hidratare, această este rețeta pe care ar trebui să o urmeze bolnavii de COVID. Și nu doar ei, ci toți bolnavii.

Pacienții din spitalele din România nu pot urma însă aceste recomandări, din motive financiare.

Situația în spitalele din România este neschimbată din 2018, an în care fost majorată ultima oară alocația de hrană pentru bolnavii internați.

Așa cum a afirmat și Managerul Institutului ”Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler, acum câteva zile, un pacient bolnav de COVID are alocați pentru cele 3 mese, 10 lei/zi. O sumă insuficientă pentru nevoile reale ale oricărui pacient!

Este obligatoriu ca pacienții din spitalele din România să beneficieze de o nutriție care să îi sprijine în lupta cu boala, indiferent cum se numește aceasta.

Iar soluții există!

Am propus, în calitate de Primar General, atât în 2018, cât și în 2019, dublarea nivelului alocațiilor de hrană pentru pacienții internați în cele 19 spitale de care răspundea Primăria Capitalei.

Pacienții internați în aceste spitale au beneficiat deci de hrană mai bună, mai proaspătă, mai variată, care i-a ajutat să lupte mai bine cu boala.

Săptămâna trecută, după discuții cu grupul consilierilor PSD, am elaborat proiectul care prevede ca această dublare a valorii alocației de hrană să se aplice și în 2021.

Dacă actuala conducerea Primăriei Generale este de acord, va fi discutat în prima ședință din luna aprilie a Consiliul General al Municipiului București.

Autoritățile locale au această posibilitate, de a majora valoarea alocației de hrană pentru spitalele din subordinea lor.

Dar, de foarte multe ori, bugetul de care dispun nu permite promovarea unei astfel de măsuri.

În plus, prețurile produselor alimentare au crescut, iar această majorare nu a generat și actualizarea nivelului pentru alocațiile de hrană.

Consider că revine Ministerului Sănătății obligația de a propune Guvernului, urgent, majorarea nivelului alocației de hrană pentru toți pacienții internați în spitalele din România.

Vă solicit să ne comunicați dacă și când veți promova acest act normativ.

În cazul în care nu veți promova în regim de urgență această Hotărâre de Guvern, vă solicit să ne informați care sunt motivele care stau la baza deciziei dvs.

Solicit răspuns scris.

Gabriela Firea
Senator”