AcasăPoliticaFirea avertizează că „prețul căldurii în Capitală va sări în aer” și...

Firea avertizează că „prețul căldurii în Capitală va sări în aer” și îl acuză pe Nicușor Dan că minte – DOCUMENT

Firea avertizează că „prețul căldurii în Capitală va sări în aer” și îl acuză pe Nicușor Dan că minte - DOCUMENTFirea avertizează că „prețul căldurii în Capitală va sări în aer” și îl acuză pe Nicușor Dan că minte - DOCUMENT (sursa foto: Facebook)

Continuă contrele dintre fostul si actualul primar general al Capitalei pe un subiect de interes pentru bucureșteni.

După ce, reacționând recentele declarații ale social-democratei pe tema tarifului la gigacalorie, Nicușor Dan a acuzat-o că „dă informații false”, Gabriela Firea a ieșit cu un mesaj pe Facebook, în care îl critică pe actualul ocupant al fotoliului de primar general al Bucureștilor.

„Prețul căldurii în Capitală va sări în aer. Noul tarif total pentru gigacalorie anunțat oficial de către ANRE este aproape dublu, peste 850 de lei. Nicușor Dan trebuie să vină cu soluții, nu să-i arate cu degetul pe cei care i-au lăsat proiecte la cheie. Înainte să mă acuze de minciuni mai bine le-ar spune oamenilor adevărul”, susține Firea, într-o postare transmisă joi, 20 ianuarie.

Firea: „Nicușor Dan minte și când spune că facturile pentru apă caldă și căldură sunt plătite la zi”

Social-democrata a luat la tocat spusele lui Nicușor Dan. Și îl acuză, nu o dată, că minte. „Nicușor Dan minte când spune că a venit cu o propunere în Consiliul General. Cu reprezentanții PSD nu a discutat! Până și partenerii săi i-au respins ideea. Consilierii generali PSD nu vor vota nici o majorare de preț care să dubleze facturile. Există acest risc, subvenția să se micșoreze iar bucureștenii să plătească dublu. Nicușor Dan trebuie sa iasă public și să-i anunțe pe bucureșteni dacă menține subvenția la același nivel și dacă vor plăti la fel pentru căldură și apă caldă.

Nicușor Dan minte și când spune că facturile pentru apă caldă și căldură sunt plătite la zi. Anul 2021 nu a fost primul în care Municipalitatea a achitat integral subvenția. Primăria Capitalei a încheiat anul cu cel puțin 210 milioane de lei datorii la Termoenergetica.

Factura pe luna Noiembrie 2021 nu este plătită, probabil la fel e și cea din Decembrie 2021, iar conducerea Termoenergetica spune că riscă să nu poată asigura furnizarea de apă caldă și căldură. Nu e suficient că mii de familii stau în frig din cauza avariilor”, acuză Firea.

„Când vorbește de tupeu incredibil, Nicușor Dan ar trebui să se uite în oglindă”

Fosta șefă de la Primăria Capitalei îl atacă pe actualul primar general, despre care susține că ar poza public în cel mai „transparent edil”.

„Nicușor Dan nici nu pare interesat să achite datoriile, chiar dacă public pozează în cel mai corect și transparent edil. Și-au dat seama de abilitățile sale până și oamenii pe care i-a pus să conducă termoficarea din Capitală care au cerut ajutor de la Guvernul României pentru plata datoriilor.

Negru pe alb, directorul Termoenergetica a solicitat Ministerului Dezvoltării emiterea unui ordin pentru plata de la bugetul de stat a facturii în valoare de 210 milioane de lei. Adică, să acopere gaura pe care Nicușor nu o vede.

Când vorbește de tupeu incredibil, Nicușor Dan ar trebui să se uite în oglindă. Nu are zero datorii așa cum singur se laudă”, susține Firea.

Mai mult, social-democrata prezintă, pe Facebook, un document oficial menit a dovedi faptul că Termoenergetica a cerut ajutor de la Ministerul Dezvoltării. Iată-l:

(sursa foto: Facebook/Gabriela Firea)
(sursa foto: Facebook/Gabriela Firea)

Nicușor Dan a ținut să facă lămuriri

Miercuri după-amiază, Nicușor Dan alesese să facă la rîndul său o postare pe Facebook, menit a fi lămuritoare, pe tema prețului gigacaloriei în Capitală, arătând cu degetul în direcția Gabrielei Firea, actualul ministru al familiei din Guvernul Ciucă. Dan trimite săgeți către predecesoarea sa, susținând că „e mai simplu să propovăduiască la televizor apocalipsa la care, culmea, a contribuit”.

Iată, integral, mesajul pe care l-a transmis Nicușor Dan pe Facebook, în 19 ianuarie:

„Pentru că circulă informații contradictorii, fac precizările necesare cu privire la prețul gigacaloriei în București.

În primul rând, în contextul acțiunilor guvernului, de sprijin pentru termoficare, am transmis, primarii municipiilor din România prin Asociația Municipiilor, o scrisoare către Guvern prin care solicităm ca schema de sprijin să nu discrimineze între cetățenii racordați la centrale individuale și cetățenii racordați la sisteme centralizate. Așa este echitabil.

În al doilea rând, au trecut două luni de când am propus partidelor din Consiliul General al Capitalei o majorare rezonabilă a prețului gigacaloriei plătit de bucureșteni, de la 164 de lei la 280 de lei. USR și PSD au respins majorarea. Fără un ajutor de la Guvern (sper să existe acest ajutor) subvenția pe care Primăria ar trebui să o plătească ar fi peste 2 miliarde lei față de 1 miliard în 2021. Bucureștiul are nevoie de investiții, nu putem duce tot bugetul pe subvenții.

În acest context, apare și Gabriela Firea și dă informații false.

În primul rând, spune că bucureștenii vor plăti 980 lei pe gigacalorie. Face aici, cu rea credință, confuzie între prețul total al gigacaloriei, plătit parte de bucureșteni, parte de primărie și prețul plătit de bucureșteni. Informația corectă este că, până la modificarea de către Consiliul General, prețul plătit de bucureșteni pe gigacalorie va fi de 143 lei (urmare a scăderii TVA). O spun foarte clar: am solicitat o mărire rezonabilă a prețului gigacaloriei pentru bucureșteni, dar nu se pune problema ca aceștia să plătească 800-900 de lei.

În al doilea rând, spune că prețul total este de 980 lei / gigacalorie. Fals, prețul total este de 860 lei / gigacalorie, urmare a scăderii TVA.

Dacă ar fi vrut să ajute cu adevărat bucureștenii cărora le plânge de milă, Gabriela Firea și-ar fi putut exercita poziția de ministru și de parlamentar, astfel încât bugetul alocat Bucureștiului prin legea bugetului național să acopere creșterea de prețuri la termie suportată de Primărie. Dar e mai simplu să propovăduiască la televizor apocalipsa la care, culmea, a contribuit.”

136 afisari

2 COMENTARII

  1. Avantajele celor de la blc
    -anvelopare blocuri, termopane gratis
    -subventie gigacalorie,adica se subventioneaza GAZUL NATURAL
    -5% tva la apa calda
    -5% tva la gigacalorie nov20-martie 21
    –cei cu venituri mici mai primesc ajutor calduea in plus

    Avantajele celor de la case
    – nu sunt anvelopate casele
    -tva 19% la utilitati
    – gazul natural se plateste la pret intreg, nu s-au acordat ajutoare de caldura
    -impozite mari
    – obligati sa dea zapada.
    -oaza de liniste pentru cei de la blocuri care se plimba cu animalele de companie si copii-
    -trafic intens pentru ca soferii scurteaza drumul pe strazile cu case, inclusiv masinile de
    marfa
    – plin de mizerie de la animale, masti si mucuri de tigari, curii de bere si cola, etc

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger