AcasăPoliticaFirea anunță măsuri propuse de PSD în criza facturilor la energie: „Nu...

Firea anunță măsuri propuse de PSD în criza facturilor la energie: „Nu vrem să ne obișnuim cu facturi uriașe, dublate, triplate”

Firea anunță măsuri propuse de PSD în criza facturilor la energie: „Nu vrem să ne obișnuim cu facturi uriașe, dublate, triplate” (sursa foto: Facebook)

Cum în ultima vreme subiectul „crizei facturilor uriașe” la energie, cum a ajuns să fie cunoscut public, a fost și continuă să fie în atenția românilor, mai ales a celor care s-au trezit cu sume foarte mari pe facturile la curentul electric, se așteaptă măsurile ce vor veni din partea guvernanților la toată această problemă stringentă.

Mai nou, prim-vicepreședintele PSD, social-democrata care ocupă, totodată, și funcția de ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse în Executivul Ciucă, a anunțat ce propun reprezentanții Partidului Social Democrat pentru rezolvarea crizei facturilor la energie.

Firea face trimitere la „soluții concrete” și anunță: „Pledăm pentru un mix de propuneri care să includă reglementarea, astfel încât facturile la electricitate și gaz să redevină și să rămână suportabile pentru populație și economie, inclusiv iarna viitoare”.

Firea: Soluțiile PSD au fost transmise guvernului

Totodată, social-democrata scrie, luni, 21 februarie, într-un mesaj pe Facebook, faptul că „simultan, este obligatorie mărirea capacităților de producție, astfel încât România să capete independență energetică, lucru posibil în câțiva ani”.

Firea a continuat, susținând, în aceeași postare, că „nu vrem să ne obișnuim cu facturi uriașe, dublate, triplate, chiar de 4 ori mai mari, la energie! Acesta este mesajul ferm al PSD!”

În tot acest context, prim-vicepreședintele PSD anunță că soluțiile identificate de către social-democrați au luat calea Palatului Victoria, dar că Ministerului Energiei, condus de către liberalul Virgil Popescu, îi revine misiunea de a iniția și propune oficial întregul pachet de măsuri.

Soluțiile PSD au fost transmise guvernului. Însă ministerul Energiei are responsabilitatea inițierii/propunerii oficiale a întregului pachet, așa după cum inclusiv premierul i-a cerut, repetat, ministrului de resort.

Este fundamentală rezolvarea cauzelor, respectiv anularea efectelor liberalizării haotice și în condiții de penurie a pieței, care a generat și a amplificat actualul dezastru.

Dacă nu se oprește sarabanda creșterilor nestăvilite ale prețurilor la electricitate și gaz, inflația va continua să crească și va amplifica suferința populației și a economiei”, a mai scris Firea.

Ce anunța, zilele trecute, ministrul Popescu

Pe de altă parte, săptămâna trecută, ministrul Energiei scria, pe aceeași rețea de socializare, că „este evident nevoie de o regândire a reglementărilor pe piețele de tranzacționare a energiei. Trebuie să existe o relație cât mai directă între producătorii, furnizorii și consumatorii români de energie. Am identificat în acest moment la nivelul Ministerului soluția prin care se pot rezolva aceste probleme”.

Și nu sunt singurele aspecte pe care a ținut să le anunțe public Virgil Popescu, în seara zilei de 16 februarie. Iată ce a mai transmis oficialul guvernamental, la acea dată:

„La ora actuală, OPCOM, în baza licenței pe care a primit-o de la ANRE, poate să facă atâtea piețe câte își dorește și consideră necesare, ANRE aprobă la rândul ei regulamentul de funcționare a piețelor respective, iar OPCOM stabilește procedurile operaționale. Începând de anul acesta OPCOM nu mai are monopol pe piața de vânzare de energie electrică, iar dacă nu se va adapta vor veni alții care vor face acest lucru.

Sper ca actorii instituționali care vor putea implementa această soluție pe care o voi propune să o ducă la îndeplinire, pentru că ea nu depinde de Ministerul Energiei.
Avem nevoie de impunerea unor noi reguli de tranzacționare, astfel încât principalii beneficiari să fie românii, pe de o parte, IMM-urile și marii consumatori români, pe de altă parte. De asemenea, producătorii trebuie să-și modifice strategiile de vânzare, în așa fel încât să fie formatori de piață.

Această soluție care are în vedere reglementarea piețelor de tranzacționare a energiei va merge, în paralel, cu investițiile pe care le vom începe anul acesta în sistemul energetic din România. La sfârșitul lunii martie vom da drumul la call-uri de proiecte pentru a fi accesate sute de milioane de euro din PNRR pentru noi capacități de producție a energiei. Ghidurile le puteți consulta aici: http://energie.gov.ro/pnrr/

Soluții există și am încredere că le vom pune în aplicare!”.

89 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger