AcasăPoliticaCe soluție vede Firea la criza facturilor la energie: „Este clar că...

Ce soluție vede Firea la criza facturilor la energie: „Este clar că e nevoie de…”

Firea aduce în discuție facturile uriașe la energie: ”E nevoie de intervenție și ajutor din partea Guvernului”Firea aduce în discuție facturile uriașe la energie: ”E nevoie de intervenție și ajutor din partea Guvernului” (sursa foto: Facebook)

În plină iarnă, nu sunt puțini românii care se uită deja cu înfrigurare la facturile la principalele utilități, iar cei care locuiesc la bloc se gândesc cu groază la sumele pe care le vor avea de plătit la întreținere pentru restul sezonului rece.

Social-democrata Gabriela Firea, fostul primar al Capitalei, actualmente ministru al Familiei în Guvernul Ciucă, a abordat subiectul facturilor la energie, menționând că e limpede că e nevoie de ajutor din partea Executivului.

„Românii încep să primească facturile uriașe la energie. La fel de greu este și pentru companii și instituții. Este clar că e nevoie de intervenție și ajutor din partea Guvernului.
Trebuie să ne uităm mult și la viitor. Venim cu măsuri concrete de sprijin pentru populație, spitale, școli și instituții pe termen lung. România are la dispoziție 16 miliarde de euro pe care să le cheltuie în următorii opt ani pentru dezvoltarea sectorului energetic”, susține  Firea, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, în seara zilei de luni, 10 ianuarie.

Firea: „Consumatorii vulnerabili, cum sunt românii loviți acum de creșterea bruscă a prețului la energie, trebuie protejați”

Menționând că Guvernul a analizat, într-o ședință informală, Strategia Energetică Națională și Instrumentele de finanțare în domeniul energiei până în 2030, Firea face referire la obiectivele majore ale acestei strategii și la fondurile pe care România le are la dispoziție prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Fondul de Modernizare.

„Strategia Energetică Națională are opt obiective majore până în 2030. În primul rând, toți românii trebuie să aibă acces la energie electrică și termică. Consumatorii vulnerabili, cum sunt românii loviți acum de creșterea bruscă a prețului la energie, trebuie protejați la fel cum trebuie reducă sărăcia energetică. Piața de energie trebuie să devină cu adevărat competitivă și România să poate fi un furnizor regional de securitate energetică. De asemenea, Strategia Energetică Națională are ca obiectiv mai multă energie curată, dar și dezvoltarea învățământului în acest domeniu și formarea de specialiști.

Toate aceste obiective pot fi realizate cu fondurile nerambursabile pe care România le are la dispoziție prin PNRR și Fondul de Modernizare. Banii vor fi cheltuiți pentru energie regenerabilă, energie nucleară, cogenerare, biocombustibil sau modernizarea infrastructurii energetice. Fondurile vor merge și către comunitățile locale, la București de exemplu, pentru modernizarea și extinderea rețelelor de termoficare”, mai punctează Firea.

Ciucă: „România trebuie să își dezvolte sustenabil sistemul energetic”

De altfel, în cursul primei zile din această săptămână, de la Palatul Victoria s-a transmis, ci referire la ședința informală din 10 ianuarie, că Executivul a analizat „oportunitățile de finanțare în valoare de peste 16 de miliarde de euro, fonduri de care țara noastră va putea beneficia până în 2030, pentru a-și dezvolta sectorul energetic în tranziția către o economie care să respecte mediul și să combată efectele schimbărilor climatice”.

„România trebuie să își dezvolte sustenabil sistemul energetic, pentru a oferi resursele necesare cetățenilor, dar și mediului privat. Sursele curate de energie reprezintă viitorul, dar și garanția ridicării gradului de independență energetică. Investițiile programate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și Fondul de Modernizare sunt în măsură să transforme radical infrastructura energetică a României, precum și mixul energetic”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat al Guvernului.

229 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger