La o zi după ce a fost aprobată în ședința de guvern ordonanța de urgență prin care prefecții devin demnitari, fostul primar al Capitalei, actualmente senator, a reacționat dur.
”Sfidare la guvernare! Coaliția Dreptei mai dă o țeapă românilor! Prefecții și subprefecții nu mai sunt înalți funcționari publici, profesioniști ai statului care să-și facă datoria indiferent de guvernare, ci vor fi numiți politic.
Guvernul Cîțu a schimbat, prin ordonanță de urgență, Codul Administrativ, pentru a face loc politrucilor săi. Dacă făceam noi așa ceva, ieșeau în stradă…”, susține Gabriela Firea.
”Este o sfidare nerușinată”
Social-democrata acuză, totodată, că una a promis USR-ul, formațiune aflată în coaliția de guvernare, și alta ar face actualul Executiv. ”Este mai mult decât o țeapă, este o sfidare nerușinată la adresa naivilor care au luat aburelile electorale ale Dreptei drept angajamente de oameni serioși.
În loc de meritocrația și depolitizarea promise de USR, guvernul Cîțu livrează total opusul, clientelism și politizare cât cuprinde”, notează Firea, joi, pe pagina sa de Facebook.
Explicațiile premierului Cîțu
La finele ședinței de Guvern de miercuri, Florin Cîțu a vorbit despre adoptarea OUG-ului în cauză. ”Eu nu aş spune că este o politizare a funcție de prefect. Este o reașezare a acestei funcții (…). Este un obiectiv asumat de coaliție, este un obiectiv transparent asumat în programul de guvernare al coaliţiei, nu este nimic făcut peste noapte, nu este o surpriză, e un proiect de ordonanță care a fost în dezbatere publică o lună de zile”, a susținut șeful Executivului, răspunzând unei întrebări.
La rândul său, ministrul Dezvoltării a făcut câteva precizări în fața presei, după ce anunțat că Guvernul a aprobat proiectul de act normativ care privește modificarea și completarea Codului administrativ printr-o ordonanță de urgență a Guvernului. ”Reglementăm de fapt… reglementăm în drept cea ce avem de fapt, pentru că de fapt în realitate avem de foarte mulți ani, indiferent de guvernare, avem în funcțiile de prefect și în funcțiile de subprefecți oameni politici. Şi terminăm cu această ipocrizie. E de notorietate că oameni politici, prin diverse concursuri organizate, prin proceduri organizate ajung în categoria funcționarilor publici pentru a exercita în mod temporar apoi această funcție de prefect sau de subprefect. (…) Deci practic este vorba de o reaşezare în normalitate, în normalitatea constituțională despre care astăzi vorbim”, a declarat Cseke Attila.