AcasăPoliticaFinlanda și Suedia se îndreaptă spre NATO. Ce face restul Europei „neutre”?

Finlanda și Suedia se îndreaptă spre NATO. Ce face restul Europei „neutre”?

Având în vedere că Finlanda și Suedia au luat măsuri pentru a se alătura NATO, lista țărilor „neutre” din Europa pare să se micșoreze.

La fel ca cele două țări nordice, și alte națiuni au aderat la Uniunea Europeană pentru unitatea economică și politică promisă, fără a lua parte la diviziunea Est-Vest, care a dăinuit dincolo de sfârșitul Războiului Rece.

Dar preocupările legate de securitate odată cu invazia în curs a Rusiei în Ucraina au schimbat calculele pentru Finlanda și Suedia, care au îmbrățișat mult timp neutralitatea și au determinat alte țări „neutre” în mod tradițional să regândească ce înseamnă cu adevărat acest termen pentru ele.

AP a întocmit o listă a  unor țări care au consacrat „neutralitatea” în legile lor sau, în general, s-au considerat neutre în confruntarea dintre Statele Unite și Rusia și afiliații acestora. Austria, Irlanda, Cipru și Malta sunt membre UE care nu au aderat la NATO, iar Elveția a rămas în afara ambelor.

Elveția

Elveția este probabil cea mai renumită țară neutră din Europa și a inclus neutralitatea în constituția sa, iar alegătorii elvețieni au decis acum câteva decenii să nu facă parte din UE.

Dar guvernul a făcut eforturi în ultimele săptămâni să explice conceptul său de neutralitate după ce s-a aliniat în spatele sancțiunilor UE împotriva Rusiei – iar neutralitatea elvețiană este analizată aproape zilnic în mass-media locală în aceste zile.

Există puține șanse ca Elveția să se îndepărteze și mai mult de neutralitatea sa: a cerut deja Germaniei să nu transmită echipamente militare elvețiene Ucrainei.

Partidul populist, de dreapta, care deține cel mai mare bloc de locuri în parlament, a ezitat în privința unor măsuri suplimentare împotriva Rusiei.

Austria

Din 1955,  Austria s-a declarat neutră din punct de vedere militar.

De la începutul războiului Rusiei în Ucraina, cancelarul Karl Nehammer a găsit un echilibru fin în ceea ce privește poziția Austriei. El a susținut că  nu intenționează să  schimbe statutul de securitate, declarând în același timp că neutralitatea militară nu înseamnă neapărat neutralitate morală – și că Austria condamnă ferm acțiunile Rusiei.

Irlanda

Neutralitatea Irlandei a fost mult timp o zonă gri. Premierul Micheal Martin a rezumat poziția țării la începutul acestui an astfel: „Nu suntem neutri din punct de vedere politic, dar suntem  din punct de vedere militar”.

Războiul din Ucraina a redeschis dezbaterea cu privire la ce înseamnă neutralitatea Irlandei. Ca răspuns la invazie, Irlanda a impus sancțiuni Rusiei și a trimis ajutoare Ucrainei.

Irlanda a participat la grupurile de luptă ale Uniunii Europene – parte a eforturilor blocului de a-și armoniza armatele.

Malta

Constituția Maltei prevede că mica insulă mediteraneană este oficial neutră, urmând o politică de „nealiniere și refuzând să participe la orice alianță militară”.

Un sondaj de opinie comandat de Ministerul de Externe publicat cu două săptămâni înainte de invazia Rusiei a constatat că marea majoritate a respondenților susțineau neutralitatea – și doar 6% erau împotriva ei.

Cotidianul Times of Malta a relatat că președintele irlandez Michael Higgins, în timpul unei vizite de stat, a subliniat ideea de neutralitate „pozitivă” și s-a alăturat președintelui maltez George Vella în condamnarea războiului din Ucraina.

Cipru

Relațiile Ciprului cu Statele Unite au crescut considerabil în ultimul deceniu, dar orice idee de aderare la NATO rămâne în afara discuției – cel puțin pentru moment.

Președintele națiunii insulare, divizată etnic, a declarat sâmbătă că „este mult prea devreme” pentru a lua în considerare o astfel de mișcare care ar întâmpina invariabil opoziția puternică a rivalului Turcia.

Mulți ciprioți – în special cei din stânga politică – continuă să dea vina pe NATO pentru împărțirea de facto a insulei, după ce forțele turcești au invadat-o la mijlocul anilor 1970. Turcia era membră a NATO la acea vreme – iar alianța nu a făcut nimic pentru a împiedica acțiunea militară.

De asemenea, Cipru dorește să mențină o aparență de neutralitate și a permis navelor de război rusești să se realimenteze în porturile cipriote, deși acest privilegiu a fost suspendat după începerea războiului din Ucraina.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
219 afisari

1 COMENTARIU

  1. Acum am aflat ca Irlanda nu e in NATO..totusi majoritatea irlandezilor sunt implicati in USA.Activitatea NATO este acum la frontiera de est dar stau si ma intreb-ce se va intampla daca USA va invoca articolul5 in eventualitatea unui conflict in zona ASIA-Pacific? Toata zona respectiva e in crize de tot felul

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger