AcasăPoliticaFenomenul anului 2023: de-Occidentalizarea lumii într-un ritm alert

Fenomenul anului 2023: de-Occidentalizarea lumii într-un ritm alert

În lumea diplomației, numele lui Michel Duclos deschide uși care și pentru șefi de state pot rămâne de nepătruns. Fost ambasador al Franței la Damasc și Berna, adică în capitale care cu adevărat contează, Duclos a condus delegația Parisului și la Națiunile Unite, sediul central (New York). Cea mai recentă lucrare a sa – „Războiul din Ucraina și Noua Ordine Mondială” – vorbește fix despre temele apărute în „Național” în ultima vreme, subiecte pe care le-am abordat exclusiv din dorința de a oferi românilor și o altă perspectivă asupra lumii viitorului.

Duclos tratează marele divorț al Sudului global de Occident și impactul pe care-l are în mai multe sfere, de la economie și comerț la diplomație și militară.

Reputatul diplomat francez arată că în lume se prefigurează o nouă ordine mondială, iar Vestul este obligat să ia în serios schimbările apărute dacă nu vrea să fie redus la statutul de simplă regiune.

„Lume fragmentată între Est și Vest”

Din capul locului trebuie spus că Michel Duclos nu vede nicio victorie a „atlantiștilor” în Ucraina, dimpotrivă. El explică, în lumina conflictului ruso-ucrainean, care este noua ordine mondială care se profilează în lume.

„Acest război a făcut să apară o lume fragmentată între un nou Est (axa Rusia-China), un nou Vest (axa «atlantismului”, NATO, plus extensia sa asiatică, Japonia și Australia) și un al treilea bloc reprezentat de un «Sud global» care refuză să urmeze occidentalii în strategia de izolare a Moscovei. În acest Sud global, mai multe puteri se remarcă prin dimensiunea critică pe care au dobândit-o – India, Turcia, Arabia Saudită și, într-un anumit fel, chiar Iran. Eu le numesc «puterile dezinhibate», adică națiuni care acționează în interesul lor unic și își revendică autonomia”, explică Michel Duclos.

În opinia sa, „războiul din Ucraina a scos la iveală un paradox: ordinea mondială actuală, încă dominată de occidentali, preia controlul și, în același timp, este contestată din toate părțile. Occidentul este încă în picioare și a reușit să se unească pentru a reacționa împotriva Moscovei. Cu toate acestea, motivele care în februarie 2022 l-au făcut pe Vladimir Putin să creadă că a venit timpul să intre în ofensivă probabil că încă persistă: ponderea Occidentului în PIB-ul mondial nu va mai crește, puterile mijlocii nu își vor înghiți ambiția și resentimentele Sudului global față de Occident vor persista. Deci, nu va exista nicio întoarcere la vechea orânduire, ceea ce ne obligă să construim o nouă ordine mondială”.

Lumea occidentală, adusă la ghilotină de Sudul global

Sfârșitul Occidentului nu este aproape, cel puțin nu la fel de aproape ca era de-Occidentalizării, care bate la ușă. Iată ce crede despre asta Michel Duclos: „De-occidentalizarea lumii este o groapă fără fund – greutatea economică a occidentalilor, chiar dacă numai din cauza ascensiunii Chinei, este mai relativă decât înainte. Odată cu greutatea economică vin influența militară, politică și mișcarea ideilor. Mai mult decât un declin, Occidentul și-a văzut puterea relativizată în comparație cu alții. Cu toate acestea, își păstrează o capacitate considerabilă de atracție, energie și inovare”.

„În schimb, Sudul global este un întreg eterogen: include state unele mai puternice decât altele, care nu aparțin acelorași continente, cu politici și regimuri diferite. Este cu atât mai izbitor să vedem că acest grup foarte divers împărtășește un etos comun și anume această neîncredere în Occident. Neîncredere care s-a consolidat mai degrabă în ultimii 15 ani, în timp ce, în mod obiectiv, de globalizare – pentru care învinovățim Occidentul – au beneficiat mai multe țări, în special aceste puteri «neinhibate», cum ar fi India sau Turcia, de exemplu. Iar dacă India sau Turcia vor continua să facă comerț cu Rusia și să transfere Moscovei microprocesoare, asta va face diferența. Vedem și cum Arabia Saudită a convenit cu Putin, la începutul războiului, să reducă cotele de producție de țiței în cadrul OPEC, deși SUA au cerut invers”, susține Duclos.

„Europa nu este prioritatea americanilor”

Referitor la mini-războiul ruso-ucrainean, diplomatul francez insistă mai degrabă pe efectele acestuia și modul în care SUA se raportează la Europa.

„În acest moment, cancelariile occidentale gestionează criza ucraineană cu prudență, dar nu sunt sigur că există multă anticipare. Cred că principalele puteri ale coaliției care sprijină Ucraina ar trebui să adopte echivalentul celor «14 puncte Wilson» (n.r. – propunerile președintelui american Woodrow Wilson de a pune capăt Primului Război Mondial și de a reconstrui Europa). Ar fi o declarație care să indice obiectivele în ceea ce privește ordinea mondială pe care dorim să o reconstruim. Cu alte cuvinte, «Ce contract nou propunem țărilor din Sudul global?». Europa nu este prioritatea americanilor. Joe Biden vede Ucraina prin necesitatea de a preda Chinei o lecție”.

Dar, de unde „supărarea” Sudului pe lumea Occidentală? Iată ce crede Michel Duclos: „Marile puteri din Sudul global cer recunoașterea statutului, un parteneriat politic și de securitate. Dacă privim în urmă, aș identifica trei puncte de cotitură la începutul acestui secol: Invazia Irakului, în 2003, decolarea economică a Chinei și criza economico- financiară din 2008. Aceste trei fenomene au inversat tendința de la sfârșitul secolului al XX-lea, marcată de triumful ideilor liberale și al modelului occidental. Invazia americană din Irak a reactivat genele anti-imperialiste din lume, iar criza din 2008 a contribuit foarte mult la scăderea prestigiului avut de lumea occidentală. Și pe măsură ce China a devenit la rândul său o putere economică, a existat o reacție de la „sfârșitul istoriei” – Adică teza lui Francis Fukuyama, care a prezis în 1989 triumful democrației liberale.

La mijlocul anilor 2000, Vladimir Putin a ales confruntarea sistematică Rusia – Occident cu scopul de a crea o lume multipolară. Și a investit în BRICS. Ulterior, sprijinul militar oferit Siriei și salvarea lui Bashar al-Assad din ghearele americanilor au permis Rusiei să câștige un loc de frunte în Orientul Mijlociu. După toate aceste mutări făcute de Kremlin, Duclos crede că „țările din Sudul global au azi o percepție și mai puternică asupra puterii Rusiei decât o aveau înainte de război. E realitatea!”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.991 afisari

11 COMENTARII

    • Ce facem cu problemele fundamentale? Cu LGBTQ+ altele care se mai aduna, casatoria intre barbati, barbatul care….naste, ajutoare ptr t iganii din arabia si africa, etc?
      Noi avem treaba nu desoccident….La buci!

  1. Zmäu.Eu inteleg ca si uitatu la gagici e interxis dar daca nu am labe ca paiangânu sa ma plimb pă pereti mai trebuie cv sa ma destresez.Oricum in mom de fața nu mai stiu care e actiune utila sau nu,si decat sa stau ca Pantilics holband pă pereti ma mai uit si eu

  2. da, bucurati-va, insa orientalizarea lumii nu va va aduce decat o gramada mare de rahat, mai ales levierelor ca voi – estului nu-i plac tradatorii, dar se folosesc de ei – domnu’ tache si securitatea, nu veti pica chiar in picioare, indiferent cat o ardeti pe aici in slujba imperiului maro sau a celui rosu

    • Dupa mintea ta de înțepat de 5 ori si de membru marcant al lgbtq, cu portbagajul spart, crezi ca ziarul este pro roșu, asta ne spui. Dar te temi ca nu cumva arăbetii si cu roșii sa nu treacă pe la noi, ca ti o taie si ti o vara in fundul Curții, ca nu prea iubesc tramvaiele

    • Occidentul ăla mult visat și râvnit,de multă lume încă de când erai copil ,acel etalon al democrației, a apus demult ,ce se clocește acum cu aceasta globalizarea satanica, va fi mult mai rea și nocivă decât bolsevismul

  3. Sudul global nu vrea sfarsitul occidentului ci doar schimbarea modului de a face politica a acestuia. Si acest lucru se va schimba relativ repede datorita socurilor care le vedem astazi. Si mai ales datorita imbecilitatii unor lideri occidentali care inca nu au ajuns in mileniul 3. Relatiile de genul stapan sclav se dilueaza rapid in momentul cand sclavul nu se mai teme de stapan si stapanul nu se mai poate impune.

  4. Nu pricep ce capete patrate se plang de problemele pe care tot ei le creeaza….globalistii sunt cei care au facut asta ei au avut puterea.Acum se plang de consecinte?sa plece de la putere

  5. Duclos,esti idiot. Bati campii.Visezi cai negri pe pereti. Asta da civilizatie si progres. Orice capcaun,dictator,sa navaleasca peste alta Tara,sa o distruga metru cu metru,milioane de emigranti sa-si paraseasca locuintele, Tara de frica. Sa omori,sa schilodesti mii de copii,sa-i lasi orfani pe drumuri ai nimanui,plus sutele de mii de militari morti,raniti,din propiul tau popor pe care-l oropsesti. Asa e bine bai Duclos,nu pomenesti nimic despre ” operatiunea speciala ” urzita de dibla unui criminal nebun de legat. Doar pt. ca asa vrea muschii lui de otreapa KGB-ista. A zapacit intreaga lume,care si asa era destul de zapacita.

  6. Duclos,esti idiot,bati campii.” Noua ta ordine mondiala ” prevede care pe care,care are parul mai mare.Talharia de dictator si de stat agresiv,dupa cum i se nazare oricarui descreerat. Sa invadeze alta Tara,sa o distruga metru cu metru,sa provoace milioane de emigranti,mii de copii ucisi,schiloditi,orfani,plus o harababura in lumea intreaga. Desigur se vor gasi destui prosti sa puna botul,” da domne,are dreptate asta”. Si Hitler a avut zeci de milioane de adepti,unii

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger