AcasăPoliticaFantoma lui Neville Chamberlain

Fantoma lui Neville Chamberlain

Fantoma lui Neville Chamberlain bântuie Europa. Și-a început plimbarea la Conferința de Securitate de la Munchen. Când se va opri și când va fi chemată înapoi în cimitirul istoriei sau mă rog acolo unde stau fantomele?. Europa își caută propriul plan de consolidare a securității. Uniunea Europeană (UE) a lansat miercuri, 19 martie, un plan de reînarmare a continentului până în 2030, în fața amenințării ruse și a riscului dezangajării americane. „Acesta este un moment esențial pentru securitatea europeană”, a declarat șefa diplomației UE, Kaja Kallas. Va apărea un nou NATO, o așa numită ”alianță atlantică de est” își punea, de curând, întrebarea fostul general în retragere Edward Stringer, fost șef al operațiunilor militare la britanici.

De la sosirea lui Donald Trump la Casa Albă și schimbarea lui de direcție strategică față de Rusia, s-a înregistrat o creștere semnificativă a bugetelor apărării și, în consecință, a comenzilor militare. Avem în Europa deja un ecosistem militar format din 9 mari grupuri în industria de apărare (Thales, Safran, Airbus, Dassault, Naval Group, MBDA, Finmeccanica,  Rheinmetall AG, ThyssenKrupp AGe) și 4.000 de IMM-uri și companii mijlocii, dintre care unele sunt subcontractanți ai marilor producători de echipamente de apărare. De reținut aceste companii sunt în medie mai puțin profitabile și au o capacitate financiară mai mică decât omologii lor din sectorul civil. De aceea este nevoie de finanțare pentru producția de arme.

În doar două luni de mandat, președintele american Donald Trump a tulburat relațiile internaționale. A făcut-o cu intenție sau așa procedează în mod constat odată ce tranzacționează o afacere? Europa, în special, a fost zguduită pe mai multe fronturi: de amenințările lui Trump de a invada Groenlanda; tarifele sale abrupte; mustrarea lui la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Biroul Oval; și discursul dur al vicepreședintelui J.D. Vance, la München, luna trecută, discurs care a fost devastator pentru democrația europeană inclusiv pentru noi românii. Fac o paranteză și scriu un comentariu. După acel discurs mi-am pus întrebarea dacă România mai contează pentru americani în flancul estic al Alianței. Politicienii noștri spun ca ne apără NATO. E ridicol acest mesaj astăzi!  Sub Trump acest lucru numai pare de actualitate. Au început să apară articole despre rolul și eficiența trupelor americane în România la Kogălniceanu, Baza 57 de aviație MK (vezi articolul „It’s Time to Cut Romania Off”/ este timpul să eliminăm România din schemă).

Mă refer la organizația American Conservative Union (ACU) fondată la 18 decembrie 1964, care se autointitulează cea mai veche organizație de lobby conservatoare din SUA și la revista ei The American Conservativ. Ei sunt împreună cu oamenii lui Trump. De asemene se analizează situația din România la Departamentul de Stat conform The Diplomatic Affairs. Pentru cei care nu înțeleg acesta este rezultatul unor discuții care au loc în cadrul administrație Trump cu referire directă la situația politică de la noi. Va aduceți aminte ca am scris despre acest lucru chiar imediat după reuniunea de la Munchen. Noi, cei care am muncit la aderarea României la NATO se pare că am muncit degeaba, pentru că actualii politicieni au dărâmat întregul eșafodaj construit cu multă sudoare. Este o coincidență sau doar o manipulare derulată de FSB.  Domnilor politicieni deschideți o cale de comunicare cu administrația Trump, timpul rămas este aproape epuizat! Poate domnul Hurezeanu merge la Washington să se întâlnească cu Rubio și-l ia și pe Șeful Statului Major al Apărării generalul Gheorghiță Vlad în delegație. Poate că domnul Bolojan trimite la Washington un emisar pentru că cel de acolo de la ambasadă, din ceea ce cunosc, nu este agreat de republicanii conservatori. Scuzați-mă ce spun este în van! Ne mișcăm greu și ineficient. Se așteaptă ca Trump să scoată unele trupe din Europa.

Și NATO să arate din ce în ce mai gol; crede cineva cu adevărat că, dacă Rusia ar trimite omuleți verzi să pună mâna pe satele letone, Trump ar trimite trupe conform articolului 5 al NATO? Sunt efectiv trist de noua direcție a politicii internaționale. Vreau ca războiul din Ucraina să se termine dar nu în orice condiții. Vreau și sper ca umbrela americană să rămână deasupra Europei. Vreau să văd Baza de la Mihail Kogălniceanu terminată cu sprijinul american. Vreau o Românie puternică economic și militar. Se va putea? Pentru a fi corect, Trump are dreptate în privința unui punct de bază: Europa ar trebui să contribuie mult mai mult la propria apărare. Europa este suficient de bogată încât să poată gestiona singură Rusia, dar în loc să gestioneze o tranziție, Trump este aproape de a schimba partea. Sper că deciziile lui Trump vor asigura, în cele din urmă o arhitectură de securitate solidă a Europei.

Trump răstoarnă ordinea mondială pe care a construit-o America. Piramida instituțională imaginată în 1945 de americani a fost una ambițioasă: mai întâi, sistemul ONU, apoi o rețea de alianțe cu aliații europeni (NATO) și asiatici ai SUA; sprijin pentru proiectul Uniunii Europene; promovarea comerțului liber; sprijin pentru democrație; și, în sfârșit, un atașament față de – sau cel puțin un obicei de a susține – regulile astfel definite, în loc de unicul raport de putere.  Într-adevăr, toată lumea – Occidentul, în primul rând – i-a fost infidel Ordinii Liberale, când era încă cunoscut sub numele de „Pax Americana”. La ce asistăm astăzi? Lordul Chris Patten (Marea Britanie) a explicat pentru The New York Times pe 19 februarie: „Avem pe Trump și oligarhia sa de lustruitori ignoranți care vandalizează rețeaua de organizații, acorduri și valori – în mare parte pusă în aplicare de America începând cu cel de-al Doilea Război Mondial- care ne-au oferit celor mai mulți dintre noi, inclusiv Americii, în general, un grad extraordinar de pace și prosperitate”. Patten a fost președinte al Partidului Conservator Britanic, guvernator al Hong Kong și șef european pentru afaceri externe(1999-2004). Limbajul dur al lui Patten este o reflectare a suferinței din Europa, pentru că el este un americanofil de-o viață. „Iubesc America și am fost cândva fericit să-i consider președintele ei drept lider al lumii libere. Nu mai este. Unde sunt valorile americane pe care obișnuiam să le admir?” spunea Patten(Patten a lucrat, în SUA, inclusiv pentru primarului republican al New Yorkului, John Lindsey).

Recent prim-ministrul britanic Keir Starmer a spus: „Ne confruntăm cu o provocare generațională”. Se pare că administrația Trump a fost în ultima vreme de partea Moscovei pe o problemă sau pe alta: Ucraina trebuie să cedeze teritoriu, nu se poate alătura NATO și ar trebui să organizeze noi alegeri așa cum insistă Rusia. Trump a sugerat chiar că Rusia ar trebui readmisă în Grupul celor 7. Gabrielius Landsbergis, fost ministru de externe al Lituaniei, avertizează că, dacă Trump continuă să susțină Rusia și Europa nu reușește să accelereze planurile de securitate, atunci „amenințările la adresa securității europene vor crește enorm. Putin va deveni mai curajos, ceea ce înseamnă mai mult război în Ucraina, Moldova, Georgia și nu numai”. Nu este o sperietoare este ”realpolitik”.

De ce ar trebui să ne uităm în istorie? În primul rând pentru a înțelege ce se întâmplă astăzi? În 1944 am avut convocarea Conferinței de la Bretton Woods, care a consacrat ideea de comerț liber și tarife reduse, generând o prosperitate fără precedent pentru Occident. Apoi cinci ani mai târziu, urma ca SUA să conducă la înființarea NATO, o alianță care a câștigat Războiul Rece și a asigurat pacea în Europa. Pentru a modela acest sistem din haosul și dărâmăturile războiului mondial a cerut Americii să facă un efort imaginativ unic în istorie și chiar mai mare decât cel făcut în perioada anterioară acel efort de luptă. Ambele moșteniri sunt anulate cu o viteză uluitoare de către președintele Trump sau cel puțin așa pare. A doua sa administrație i-a vizat pe cei mai apropiați aliați ai Americii cu tarife punitive, a ordonat oprirea bruscă a asistenței militare pentru Ucraina (da, pentru a așeza Ucraina la masa negocierilor), a înghețat ajutorul extern și ridică perspectiva unei realinieri geopolitice față de Rusia autoritară și în perspectivă cu China. Președintele Franței, Emmanuel Macron, într-un discurs dramatic adresat națiunii franceze a cerut reînarmare continentului, a spus că Europa nu poate permite ca viitorul său să fie decis de Washington și Moscova și că trebuie să se pregătească acum pentru o Americă care nu mai este alături de ea. „Intrăm într-o nouă eră”, a spus președintele francez Emmanuel Macron într-un discurs televizat despre războiul din Ucraina din 5 martie. „Generația noastră nu va mai beneficia de dividendele păcii și depinde de noi dacă copiii noștri mâine vor putea colecta dividendele angajamentelor noastre.”

A existat o disperare similară în rândul aliaților în timpul primei administrații a lui Trump, dar până la sfârșitul mandatului său, alianța NATO a apărut mai puternică și Rusia mai slabă. În prima sa președinție, Trump a pus la îndoială în mod deschis valoarea alianțelor și a comerțului liber, exprimând în același timp admirația pentru liderii autoritari și disprețul față de democrațiile colegilor, în special din Europa. Oficialii administrației Trump se referă frecvent la politica lor în emisfera vestică drept „Doctrina Monroe 2.0” – o nouă încarnare a pretențiilor din secolul al XIX-lea. Întrebarea critică pe care și-o pun aliați asiatici ai Americii este dacă, după ce părea că acceptă dreptul Rusiei la o sferă de influență în Europa, administrația Trump ar căuta, de asemenea, o acomodare similară peste capul lor pentru a împărți lumea asiatică cu Xi Jinping? Deocamdată fantoma lui Neville Chamberlain bântuie Europa inclusiv cea de Est!

author avatar
Grumaz Alexandru Editorialist
Președinte Centrul de Analiză și Studii de SecuritateConsilier - Raiffeisen BankMaster of Science in National Resource Strategy - National Defense UniversityColegiul Național Sfântul Sava
417 afisari

1 COMENTARIU

  1. De data asta ai nimerit comentariile. Ai inceput sa te lasi de americanisme gratuite, lingusitoare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger