AcasăPoliticaFantezia Lumii Libere. Sunt democrațiile cu adevărat unite împotriva Rusiei?

Fantezia Lumii Libere. Sunt democrațiile cu adevărat unite împotriva Rusiei?

Invazia Ucrainei a provocat indignare și a declanșat un val de sancțiuni economice din partea multor guverne occidentale.

Răspunsul concertat la acțiunile președintelui rus Vladimir Putin ar putea consolida o alianță globală care unește democrațiile împotriva Rusiei și Chinei și, prin urmare, asigură lumea liberă pentru o generație viitoare.

Din această perspectivă, războiul Rusiei în Ucraina ar putea fi un episod esențial într-un concurs global între autocrație și democrație.

Asta este o dorință, notează Foreign Affairs. Războiul este fără îndoială un eveniment seismic care va avea consecințe profunde pentru Rusia, vecinii săi imediați și pentru restul Europei.

Dar nu va remodela ordinea globală și nici nu va prevesti o confruntare ideologică a democrațiilor împotriva Chinei și Rusiei.

În orice caz, viitorul ordinii globale va fi decis nu de războaiele din Europa, ci de competiția din Asia, asupra căreia evenimentele din Ucraina au o influență limitată.

Marile iluzii

Multe țări au adunat oprobiu asupra Rusiei, dar condamnarea nu a fost universală. Răspunsurile variate la război zădărnicesc orice viziune asupra democrațiilor aliniate cu SUA, care se confruntă cu autocrațiile aliniate cu Rusia.

India și Africa de Sud, s-au abținut de la votul Adunării Generale a ONU care a cerut retragerea Rusiei din Ucraina.

Brazilia și Mexic, au refuzat să participe la sancțiuni. Aproape jumătate din toate țările asiatice și africane s-au abținut sau au votat împotriva rezoluției. Și doar trei țări asiatice — Japonia, Singapore și Coreea de Sud — s-au alăturat sancțiunilor SUA și UE împotriva Rusiei.

Capitalele asiatice au considerat conflictul ca un război între europeni pentru ordinea de securitate europeană – nu o conflagrație globală epocală.

Faptul că se poartă un război între europeni pe pământ european este o reflectare a cât de mult s-a schimbat geopolitica de la sfârșitul Războiului Rece.Și Europa este un spectacol secundar pentru principalul teatru al dramei geopolitice: Asia.

Astăzi, centrul de greutate al economiei mondiale s-a mutat de la Atlantic la est de Urali. Disputele geopolitice și dilemele de securitate care ar putea afecta ordinea globală sunt concentrate în Asia maritimă. Și lumea caută un nou echilibru pentru a explica ascensiunea Chinei.

Războiul din Ucraina va avea efecte de ordinul doi asupra țărilor din Asia – asupra perspectivelor lor economice când vine vorba de furnizarea de energie, metale prețioase și strategice, îngrășăminte și cereale.

Nici nu pare probabil ca o alianță occidentală nou consolidată, oricât de revigorată, va găsi energia necesară pentru a avea un rol activ sau semnificativ în dilemele de securitate din Asia, atâta timp cât este preocupată să stăpânească Rusia în Europa.

Dinamica politică complexă din Asia nu se pretează cu ușurință tipului de confruntare care se desfășoară în Ucraina. Factorii politici din țările occidentale nu ar trebui să creadă că acțiunile lor pe noile linii de front în Europa vor modela contururile unei lupte mai ample care urmează să vină.

În loc de consolidare, războiul din Ucraina pare să ducă la o mai mare fragmentare a ordinii globale. A întărit nevoia de a construi autonomie strategică în Europa, pe măsură ce țările europene încep să-și asume o parte mai mare în propria apărare, mai degrabă decât să se bazeze într-o asemenea măsură pe Statele Unite.

Efectele economice și politice combinate ale războiului ar putea convinge țările asiatice să adopte o mai mare încredere în sine, o tendință deja generată de pandemie. Cu siguranță, prăbușirea totală a statului rus ar avea ramificații serioase, dar acest rezultat pare puțin probabil pentru moment.

Geopolitica va complica orice încadrare occidentală a unei confruntări mai ample cu autocrațiile din China și Rusia. Acei observatori care speră că o luptă globală între aliații lumii libere și inamicii ei să apară  din ruinele de la Mariupol și Harkov vor fi dezamăgiți.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
427 afisari

5 COMENTARII

  1. Daaa! Eu sunt foarte indignat că Russia a invadat Ukraina. Și mă bucur de nu mai pot pentru faptul că stăpânii de la bruxeless și de peste ocean au scumpit tot de mor oamenii cu zile în case pentru că nu-și mai pot plăti căldura și hrana. Important este că prin măsurile prostești luate împotriva rușilor dar de fapt împotriva noastră chiar de către noi am arătat că ne pasă și că suntem indignați. Acuma așteptăm să murim de atâta indignare. De 40 de zile încoace rușii se retrag fugăriți și nu mai apucă să iasă din Ukraina. Datorită indignării noastre.

  2. Pedofilii de la Bruxelles sint servitorii drogatilor de la Whasington nu au nici o sansa cu Russia ,China si India

  3. Trăim vremuri în care democrația este foarte greu încercată, iar într, un final va fi înlocuită cu un globalism neomarcist de toată frumusețea

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger