Cauta

Facebook, unealtă politică de închis gura

S-a întâmplat vineri, cu puțin înainte de prânz. Ziarul „Național” a dispărut brusc de pe Facebook. Nu se mai regăseau articolele publicate. Nici ale colegilor mei și nici ale mele. Niciunul. Tot ce însemna cuvânt scris dispăruse fără urmă. Au rămas câteva poze de prezentare a edițiilor print. Atât. De pe rețelele pe care fiecare dintre noi le are veneau vești ciudate. Articolele dispăruseră din grupurile unde fuseseră distribuite. Orice accesare a ziarului de pe Facebook devenise imposibilă. Comentariile și distribuirile fuseseră șterse. Era ca și cum ziarul „Național”n-a existat vreodată. Mai mult, oricine încerca să trimită linkuri sau mesaje pe Facebook, care conțineau denumirea paginii web a ziarului, primea avertizări că încalcă standardele comunității și riscă să fie blocat. Cenzură în toată regula.

Ziarului Național trebuia să i se închidă gura

Un abuz grosolan ce denotă frica Puterii în fața presei pe care nu a reușit să o cumpere. Furia guvernanților a fost atât de mare încât nu s-au putut controla. Erau și articole incomode, ca de fiecare dată, dar ziarul conținea și știri externe sau de interes general, care, prin natura conținutului, nu aveau cum să deranjeze. Cum puteau să stânjenească, bunăoară, știrile din sport, din economie, monden sau justiție? Nici măcar pe cele care prezentau evoluția coronavirusului nu le-au mai lăsat, deși ar fi fost în interesul lor ca populația să fie informată.

Falsitatea actului de guvernare

Refuz ideea că poate fi o greșeală. Dacă era să fie așa, până astăzi ar fi fost îndreptată. Nu s-a reparat nimic. Nu a existat nicio avertizare din partea Facebook. Nicio atenționare că s-ar încălca standardele comunității. Ar fi șters un articol sau ar fi blocat accesul la el. Dar nu, Facebook a șters totul. Nu este vorba de o pagină blocată. A fost șters domeniul, iar asta denotă în mod clar o comandă. Ziarul „Național” trebuie să nu mai aibă posibilitatea de a discuta sau comenta cu cititorii.

Conținut jignitor Iohannis minte dar Facebook se face că nu vede

Iar cititorii nu trebuie să mai citească articolele în care sunt descrise și sancționate abuzurile Puterii. Românii, ca și în cazul epidemiei de Covid, trebuie să ia de bun numai ce spune Guvernul. Orice altă comunicare este interzisă. Democrația lui Iohannis și Orban seamănă cu dictatura nord-coreeană a lui Kim Jong-un, unde orice sursă de informare, în afara presei de partid, este interzisă. Hai, au vrut să ne sancționeze pe noi, ziariștii, dar cu cititorii ce au avut? Le era teamă că află din „Național” despre falsitatea actului de guvernare?

Am stat Puterii în gât

„Național” este singura publicație care nu a luat mită de la Guvern. N-au decât să se sufoce de furie și să mă înjure colegii de la alte publicații sau din televiziuni, pe mulți îi cunosc de 30 de ani, dar așa se numește punga cu bani cerută și ajunsă la ei. Mită! O repet, mită! Mită pentru a se prostitua profesional, născocind motive întru apărarea mituitorilor și justificarea gestului. Căutați-ne pe listele de cerșit și de miluire. Nu figurăm. Iar asta nu a convenit Puterii, un ziar care nu vrea bani nici măcar pentru pixuri și apă minerală nu poate fi controlat.

Afiș autentic postat de pe un site PNL

Am preferat să fim independenți în opiniile noastre, să ne simțim liberi când punem mâna pe condei, nu să ciugulim bobii din mâna stăpânilor cărora nu le mai ajunge puterea. Putere care, din câte se vede, o vor pierde în scurt timp.Dacă priviți în arhiva ziarului, găsiți dezvăluiri de excepție, nu minciuni. Afaceri de zeci și sute de milioane de euro, trecute din mână pentru a li se pierde urma. Combinații politice dezgustătoare, în spatele cărora se ițesc chipurile boțite ale importanților zilei. Tuturor acestor eroi de culise „Național” le-a pus oglinda în fața ochilor, să se vadă. Apoi, i-a arătat și lumii. Or asta Puterea nu putea tolera.

Nu e întâmplător

Comanda pentru interzicerea ziarului pe Facebook a venit de la nivel înalt. Nimeni nu ar fi dat-o dacă nu avea spatele acoperit și puterea de a o face. Nu poate fi vorba de o reclamație a unui nemulțumit față de vreun conținut neadecvat sau jignitor. Facebook e plin de reclame cu Iohannis care se laudă că a adus de la Bruxelles 80 de miliarde euro. Minte, 5 dintre ele le-a pierdut pe drum și, oricum, e vorba de puțini bani reali, restul fiind împrumuturi ce trebuie returnate.

Apar și afișe cu degetul mijlociu ridicat, postate de site-uri ale PNL la adresa PSD. Reclamați-le ca fiind jignitoare sau cu conținut neadecvat. Credeți că vă va băga în seamă Facebook? Nu, pentru că instituția aceasta cu care nu ai cum să iei legătura, este o unealtă politică sub acoperirea că vă ajută să socializați. Dar numai până la un punct, pentru că dacă una dintre mâțele pe care le postați, și sunt mii, zilnic, ei bine, dacă una dintre ele miorlăie că n-am avut guvern mai prost ca ăsta sau că Orban e un impostor, atunci apar hingherii Facebook care o eutanasiază. Asemănarea cu „Național” nu e deloc întâmplătoare.

Ultimele stiri

  • Horoscop 7 mai 2024 – Mergi la căldura casei tale
  • Germania acuză Rusia de atacuri cibernetice. Ambasadorul Germaniei în Rusia a fost rechemat în țară.
  • Alege ce citești
  • Alertă, păziți vistieria: Iohannis a plecat în America!
  • Digitalizarea ANAF, praf și pulbere. Nici aplicațiile banale nu funcționează
  • Obiectivele militare ”pârjolesc” totul în jur. Terenurile din zonă, confiscate, mascat, de stat
  • Bătaie pe Dani Coman. Două rivale de moarte din Superligă îl vor
  • Șeful anticorupție din arbitraj, arestat pentru trafic internațional de droguri
  • Doi vajnici moldoveni pur-sânge tânjesc după regionalizarea României
  • România, sub ocupație economică. Germania, Franța și SUA controlează totul
  • Exit mobile version