AcasăPoliticaFacebook, unealtă politică de închis gura

Facebook, unealtă politică de închis gura

S-a întâmplat vineri, cu puțin înainte de prânz. Ziarul „Național” a dispărut brusc de pe Facebook. Nu se mai regăseau articolele publicate. Nici ale colegilor mei și nici ale mele. Niciunul. Tot ce însemna cuvânt scris dispăruse fără urmă. Au rămas câteva poze de prezentare a edițiilor print. Atât. De pe rețelele pe care fiecare dintre noi le are veneau vești ciudate. Articolele dispăruseră din grupurile unde fuseseră distribuite. Orice accesare a ziarului de pe Facebook devenise imposibilă. Comentariile și distribuirile fuseseră șterse. Era ca și cum ziarul „Național”n-a existat vreodată. Mai mult, oricine încerca să trimită linkuri sau mesaje pe Facebook, care conțineau denumirea paginii web a ziarului, primea avertizări că încalcă standardele comunității și riscă să fie blocat. Cenzură în toată regula.

Ziarului Național trebuia să i se închidă gura

Un abuz grosolan ce denotă frica Puterii în fața presei pe care nu a reușit să o cumpere. Furia guvernanților a fost atât de mare încât nu s-au putut controla. Erau și articole incomode, ca de fiecare dată, dar ziarul conținea și știri externe sau de interes general, care, prin natura conținutului, nu aveau cum să deranjeze. Cum puteau să stânjenească, bunăoară, știrile din sport, din economie, monden sau justiție? Nici măcar pe cele care prezentau evoluția coronavirusului nu le-au mai lăsat, deși ar fi fost în interesul lor ca populația să fie informată.

Falsitatea actului de guvernare

Refuz ideea că poate fi o greșeală. Dacă era să fie așa, până astăzi ar fi fost îndreptată. Nu s-a reparat nimic. Nu a existat nicio avertizare din partea Facebook. Nicio atenționare că s-ar încălca standardele comunității. Ar fi șters un articol sau ar fi blocat accesul la el. Dar nu, Facebook a șters totul. Nu este vorba de o pagină blocată. A fost șters domeniul, iar asta denotă în mod clar o comandă. Ziarul „Național” trebuie să nu mai aibă posibilitatea de a discuta sau comenta cu cititorii.

Conținut jignitor Iohannis minte dar Facebook se face că nu vede

Iar cititorii nu trebuie să mai citească articolele în care sunt descrise și sancționate abuzurile Puterii. Românii, ca și în cazul epidemiei de Covid, trebuie să ia de bun numai ce spune Guvernul. Orice altă comunicare este interzisă. Democrația lui Iohannis și Orban seamănă cu dictatura nord-coreeană a lui Kim Jong-un, unde orice sursă de informare, în afara presei de partid, este interzisă. Hai, au vrut să ne sancționeze pe noi, ziariștii, dar cu cititorii ce au avut? Le era teamă că află din „Național” despre falsitatea actului de guvernare?

Am stat Puterii în gât

„Național” este singura publicație care nu a luat mită de la Guvern. N-au decât să se sufoce de furie și să mă înjure colegii de la alte publicații sau din televiziuni, pe mulți îi cunosc de 30 de ani, dar așa se numește punga cu bani cerută și ajunsă la ei. Mită! O repet, mită! Mită pentru a se prostitua profesional, născocind motive întru apărarea mituitorilor și justificarea gestului. Căutați-ne pe listele de cerșit și de miluire. Nu figurăm. Iar asta nu a convenit Puterii, un ziar care nu vrea bani nici măcar pentru pixuri și apă minerală nu poate fi controlat.

Afiș autentic postat de pe un site PNL

Am preferat să fim independenți în opiniile noastre, să ne simțim liberi când punem mâna pe condei, nu să ciugulim bobii din mâna stăpânilor cărora nu le mai ajunge puterea. Putere care, din câte se vede, o vor pierde în scurt timp.Dacă priviți în arhiva ziarului, găsiți dezvăluiri de excepție, nu minciuni. Afaceri de zeci și sute de milioane de euro, trecute din mână pentru a li se pierde urma. Combinații politice dezgustătoare, în spatele cărora se ițesc chipurile boțite ale importanților zilei. Tuturor acestor eroi de culise „Național” le-a pus oglinda în fața ochilor, să se vadă. Apoi, i-a arătat și lumii. Or asta Puterea nu putea tolera.

Nu e întâmplător

Comanda pentru interzicerea ziarului pe Facebook a venit de la nivel înalt. Nimeni nu ar fi dat-o dacă nu avea spatele acoperit și puterea de a o face. Nu poate fi vorba de o reclamație a unui nemulțumit față de vreun conținut neadecvat sau jignitor. Facebook e plin de reclame cu Iohannis care se laudă că a adus de la Bruxelles 80 de miliarde euro. Minte, 5 dintre ele le-a pierdut pe drum și, oricum, e vorba de puțini bani reali, restul fiind împrumuturi ce trebuie returnate.

Apar și afișe cu degetul mijlociu ridicat, postate de site-uri ale PNL la adresa PSD. Reclamați-le ca fiind jignitoare sau cu conținut neadecvat. Credeți că vă va băga în seamă Facebook? Nu, pentru că instituția aceasta cu care nu ai cum să iei legătura, este o unealtă politică sub acoperirea că vă ajută să socializați. Dar numai până la un punct, pentru că dacă una dintre mâțele pe care le postați, și sunt mii, zilnic, ei bine, dacă una dintre ele miorlăie că n-am avut guvern mai prost ca ăsta sau că Orban e un impostor, atunci apar hingherii Facebook care o eutanasiază. Asemănarea cu „Național” nu e deloc întâmplătoare.

author avatar
Valentin Boeru
1.725 afisari

24 COMENTARII

  1. Mizeră cenzură . Pumn în gură. Nu pentru mult timp. Dansul ipocriziei, al minciunii, falsității și al tunurilor zilnice va înceta . Mă întreb de unde au apărut toți neisprăviții aceștia care încearcă să ne coordoneze, ca pe marionete?

      • Boerule , ia de galci facebook-ul , da-i in judecata daca te sti neprihanit ! Daca nu ……..mucles ! ” COMANDA PENTRU INTERZICEREA ZIARULUI A VENIT DE LA NIVEL INALT ”. AI PROBE ? Vezi cum risti sa fi dat in judecata si plimbat prin tribunale ? Nu prezinti garantii , nu te crede nimeni , faci valva sa impresionezi cohorta de analfabeti functional care sperai sa se vor puna pe bocit si blesteme . Lasa vrajeala , sunt fumate de mult tentativele astea de aburire , ai vrut o reintrare in scena cu sensibilizarea prostilor , uite si tu ce ai semanat in comentariile articolelor , ZERO BARAT ! Doar un cretin de peste Nistru iti tine isonul , mai e putin si cititorii vor incepe sa te huiduie , e un post de redactor la Sputnik , nu-l pierde , ti se potriveste manusa !

  2. Mizeră cenzură . Pumn în gură. Nu pentru mult timp. Dansul ipocriziei, al minciunii, falsității și al tunurilor zilnice va înceta . Mă întreb de unde au apărut toți neisprăviții aceștia care încearcă să ne coordoneze, ca pe marionete?

  3. ” AM PREFERAT SA FIM INDEPENDENTI IN OPINIILE NOASTRE ”. De unde independenta si probitate jurnalistica ? Propaganda PSD la greu , Boeru face pe lupul moralist , injuraturi pentru guvern si Iohannis cat cuprinde , s-or fi saturat sa-i balacaresti ca la usa cortului zilnic , mare minune sa nu te pomenesti citat la tribunal . Ai curaj sa-ti recitesti articolele mizerabile ? Vorba se duce , SCRISUL RAMANE , dovezi cacalau , maria-ta , boierica !

    • Bă, pe tine nici clisma cu neuroni nu te-ar face mai deștept. N-ai din ce, nene, n-ai din ce!

      • BINGULE , tu te scremi si cand faci clima in boscheti la neuronii dosului , ia-o metodic , n-ai de ce , tataie , n-ai de ce !

  4. Daca v-ar fi dat guvernul bani nu era sanatos la cap , de ce dracu sa-ti dau bani daca tu ma injuri zilnic ?

    • De cand banii publici sunt ai guverului ?Vorba Alexandrei de mai sus ,de unde ati aparut atatea hahalere ,zici ca sunteti facuti la xerox.

  5. ” Sa ne simtim liberi cand punem mana pe condei ” , adica , stapanul care ne-a varat in colivie , are malai , bobii vin din alta parte , avem cu ce rezista pentru a ne interpreta repertoriul injuraturilor linistiti , pentru cununa cereasca trebuie sa ne prefacem mironosite si sa pozam in moastele sfintilor mucenici Zotic , Atal , Camasie si Filip din baldachinul de cires de la Niculitel cu blagoslovirea blajinului si prea-cuviosului Teodosie Lingurita , dusmanul coruptiei .

  6. Au murit oameni la Revolutie ca sa ne putem exprima liber domnilor. Nu suntem în Belarus sa ne fie frica sa spunem ce gandim , ce simtim, suntem o tara membra a UE unde oamenii se pot exprima si gandii liber.Ne intoarcem in trecut???
    CENZURA o practica cei care au de ascuns adevarul….practici comuniste….

  7. Corect asa e,de ce au cenzurat, de ce??? Ce au de ascuns??? PRESA AR TREBUI SA FIE LIBERA NECENZURATA…..

  8. Am citit cu deosebita placere articolul de la ora 11:55 in Comisarul .ro , articol preluat din Pravda ru / Rador / in traducerea Silviei Nicolau : ” Schimbare radicala de strategie : SUA vor sa atraga Rusia de partea lor in confruntarea fatisa cu China . Miscarea poate avea efecte majore inclusiv pentru Romania ”. Gata , am terminat cu injuraturile la adresa Guvernului si Presedintelui Romaniei , domnul Iohannis si domnul Orban sunt doi oameni de stat gigea pe care ii respect si ii gratulez cu un pupic dulce la pupila ochiului dosnic maron , imi iau cetatenie romana si fac propaganda pentru urmasii lui Bratianu , tatuka Itzik si mamuku Rachela au fost mai liberali cand m-au gresit ereditar , aschia nu sare departe de trunchi . DREPT LA TINTA !

  9. Holera galbena lasati presa libera si independenta!!!
    Rusine pentru CENZURĂ!!! Nici in Cecenia nu se mai practica cenzura…

  10. Libertatea de opinie e garantata de triada – directivelor europene, Organizatia Natiunilor Unite si in primul rand de Constotutia Romaniei. FB mai cade nu cred iar domeniul nu poate fi cenzurat. El e matrita netului sunt cateva domenii in lume care suporta tot internetul. Poti cenzura platforme siteuri, linkuri, nu si domenii.

    • Uiu-iu , m-am facut al dracu de la varza , gaspadinii boschetari din tufisurile din spatele garii Tiraspol au ramas interzisi cand am inceput sa ma sparg in bashini si sa-i lesin cu articole si aliniate din CONSTOTUTIA (?) Romaniei , au chelit toti spontan si au facut matreata pe matrita robi netului , unii au luat-o la fuga pe domenii si s-au urcat speriati in copaci …!

  11. Ca pica FB nu inseamna cenzura. Un mod inedit de a controla presa e cea de tip Petrov. Ce facea Petrov? Platea de 100 de ori orice ziar defavorabil Pdl. Asa ca de la ora 5 pana la 6 toate ziarele erau vandute fara sa mai ajunga la populatie. Sau abuzul de tip Orban in Ungaria in care un trust platit spulbera politic celelalte trusturi aducand ziaristii sa se adune sa ceara libertate sau sa demisioneze ca sunt indrumati sa scrie ce vrea puterea ungara.

  12. Despre batjocura insulte si obscenitati ca in gestul din poza. Se poate impune. Dar nu imseamna si libertate de opinie din moment ce o bagi pe dansa in transa ori in gura ori gemi ori nu mai poti sa-ti spui opinia. Nu cred ca obscenitatea inseamna libertate ci mai cu seama directiva, despotism, dictat. La fel batjocura e o lipsa de intelepciune.

  13. FB politic e fatal daca ai armate informationale. Daca un ins spune ca ziarul N e nociv. Toata armata sa zicem 100.000 de insi vor aproba aceasta informatie. AUTOMAT informatia va fi share-uita si aprobata de 1.000.000 de prieteni si fortati de haita sa dea like. Atunci ai opinie informațională hibrida prin care iti sunt formate opiniile si nu ti le fornezi singur. Ca diferenta dintre 3fulgi de cartofi si o portie sanatoasa de ciorba. O sa vrei acei 3 fulgi sunt sintetizati lipidici, repezi, ai aceleasi calorii, de ce nu, mancam toti doar, ori nu cumva te-ai gandit la o portie de ciorba. Nu nu te rusinezi. Esti din turma. Asa a aparut primavara araba, Isis, a picat Hillary, rezist, psiho eco etc…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger