Nu puțini sunt românii care au privit cu îngrijorare o veste care s-a răspândit cu repeziciune, pe fondul unei recente ședințe a conducerii liberalilor, odată ce s-a aflat că s-ar lua în discuție creșterea vârstei de pensionare, până la 70 de ani.
Mai nou, purtătorul de cuvânt al formațiunii social-democrate, partid aflat în cadrul coaliției de guvernare, a venit cu unele explicații, cu referire inclusiv la date venite de la Eurostat.
„De ce nu poate crește vârsta de pensionare în România? Prima știre șocantă este că anul trecut speranța de viață a scăzut cu 1,4 ani, conform datelor Eurostat.
Al doilea argument vine din faptul că trebuie analizată speranța de viață sănătoasă, un indicator ce vorbește despre calitatea vieții în ultimii ani (cât de sănătos ești)”, a transmis Radu Ștefan Oprea, miercuri, 2 februarie, pe pagina sa de Facebook.
Senatorul PSD continuă explicațiile, aducând exemple din alte țări europene, cu tot cu o statistică pe care o aduce în sprijinul celor scrise. „În România un bărbat ajuns la pensie mai trăiește sănătos 6 ani și jumătate, în Germania (vârsta de pensionare este mai mare cu 7 luni) dar durata de viață sănătoasă este de 11 ani și jumătate. În Spania 12 ani și jumătate, iar în Polonia 8.
La femei vârsta de pensionare este mai mare sau egală cu cea din țările Europei Centrală și de Est, dar pensionarele trăiesc mai puțin sănătos comparativ cu celelelate țări. (Vă rog să vedeți tabelul de mai jos)”, subliniază Oprea.
Radu Oprea: Speranța de viață sănătoasă în România este incomparabil mai mică cu cea din UE
Purtătorul de cuvânt al PSD-ului mai menționează că speranța de viață sănătoasă în România e semnificativ mai mică în comparație cu cea din Uniunea Europeană.
„Pentru cei care au început să creadă că sunt nemuritori și veșnic sănătoși sau pur și simplu nu le pasă de mamele, tații, bunicele și bunicii lor le dau o veste proastă: chiar și ei vor îmbătrâni.
Iar cu statistica (chiar dacă este o medie) nu te joci. Speranța de viață sănătoasă în România este incomparabil mai mică cu cea din Uniunea Europeană”, susține Radu Oprea.
Senatorul PSD conchide punând accent pe un aspect important. „Haideți să ne concentrăm mai întâi pe rezolvarea cauzelor care duc la aceste realități triste, lipsa unei alimentații și a unei vieți sănatoase din cauza sărăciei, condițiile grele de muncă și apoi să vorbim despre creșterea vârstei de penionare.
Altfel, doar foarte puțini dintre cetățenii României vor mai beneficia de pensie”, încheie Ștefan Oprea mesajul pe acest subiect.
Ce a anunțat purtătorul de cuvânt al PNL-ului
După ședința Biroului Executiv (BEx) al PNL-ului, de marți, purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuț Stroe, a făcut câteva precizări în această privință.
„Este vorba despre o iniţiativă a Ministerului Muncii, într-un cu totul alt context politic faţă de cel din acest moment. Este şi motivul pentru care am socotit că cel mai înţelept lucru şi cel mai la îndemână lucru este să discutăm această chestiune în cadrul coaliţiei şi să luăm o decizie în cadrul coaliţiei de guvernare.
Deci nu se pune în acest moment problema modificării vârstei de pensionare sau a blocării cumulului pensiei cu salariul. După ce vom avea discuţia în coaliţie şi în cadrul guvernării vom ieşi cu o decizie”, a afirmat Ionuţ Stroe, marţi la Parlament.