AcasăPoliticaExpansiunea nucleară a Chinei:Război Rece 2.0

Expansiunea nucleară a Chinei:Război Rece 2.0

China face pași rapizi pentru a-și consolida puterea globală, inclusiv puterea nucleară, folosind resursele și tehnologia rusească.

În luna mai, Rusia a fost de acord să furnizeze Chinei uraniu-235 puternic îmbogățit. Produsul final ar putea fi plutoniu 239, care este utilizat în principal în focoase nucleare.

La cel de-al 20-lea congres al Partidului Comunist din octombrie anul trecut, președintele Xi Jinping a vorbit despre „consolidarea descurajării strategice”, pentru ca forțele chineze să-și extindă arsenalul nuclear, într-un context de tensiuni crescânde cu Statele Unite.

Strategia vizează realizarea „marii întineriri a națiunii chineze” până în 2049, pentru a egala influența și puterea globală a SUA și, în cele din urmă, pentru a o înlocui pe aceasta, alianțele și parteneriatele sale de securitate în regiunea Indo-Pacific.

În acest scop, China urmărește extinderea, modernizarea și diversificarea forțele nucleare, după ce a stabilit deja o „triadă nucleară”. Până în 2030, arsenalul nuclear al Chinei „va avea aproximativ 1.000 de focoase nucleare operaționale, dintre care cele mai multe vor fi amplasate pe sisteme capabile să ajungă până la teritoriul continental al Statelor Unite”, se arata într-un  raport al Pentagonului(2021).

Dacă expansiunea continuă în ritmul actual, Pentagonul a estimat că, până în 2035, China ar putea amplasa un arsenal de aproximativ 1.500 de focoase nucleare.

Aceste obiective, împreună cu dorința Chinei de a obține mai multă energie nucleară, păreau inițial dificile din cauza penuriei de uraniu, dar, cu asigurarea de către Rusia a unor rezerve de uraniu-235 concentrat în proporție de 30 %, sunt realizabile, cu o capacitate estimată de a adăuga 50 de bombe nucleare pe an la stocul său.

În ultimii ani, China a continuat să își modernizeze rachetele DF-31 și DF-41, rachete balistice intercontinentale (ICBM) cu rază de acțiune de la 7 000 la 15 000 de kilometri. Și-a modernizat flota de submarine nucleare, cu rachete cu rază de acțiune mai mare.

Doctrina nucleară declarată a Chinei nu diferă cu nimic de cea a majorității puterilor nucleare: politica de declarație, dezvoltarea nucleară, desfășurarea nucleară și utilizarea nucleară.

La 11 octombrie 2022, ambasadorul chinez la ONU a acuzat Occidentul (indirect SUA) de mentalitate de Război Rece, obsedat de „competiția strategică între marile puteri”, care instigă continuu la confruntare între statele din Eurasia și Asia-Pacific și stârnește confruntarea între blocuri.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
296 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger