AcasăPoliticaExodul din Gaza: peste un milion de pribegi. Criză umanitară fără precedent

Exodul din Gaza: peste un milion de pribegi. Criză umanitară fără precedent

Palestinienii fug de mânia Israelului

Peste un milion de oameni au fugit din nordul Fâșiei Gaza în panică, în timp ce Israelul continuă  să grupeze trupe la periferia teritoriului palestinian în pregătirea unei iminente ofensive terestre împotriva Hamas.

Războiul dintre Israel și Hamas a fost declanșat de un atac sângeros asupra teritoriului israelian de către mișcarea islamistă palestiniană la 7 octombrie. Ca răspuns, Israelul a promis să „anihileze” Hamas și a declanșat o campanie intensă de lovituri asupra Fâșiei Gaza.

Peste 1.400 de persoane au fost ucise în Israel, majoritatea fiind civili. Represaliile israeliene au ucis cel puțin 2.750 de persoane în Gaza, majoritatea civili palestinieni,  potrivit autorităților locale.

Armata israeliană a declarat că se va „abține” să lovească luni dimineață coridoarele de evacuare care leagă nordul și sudul Fâșiei Gaza. Duminică, în a noua zi a conflictului, a bombardat fără încetare obiective din teritoriu, în timp ce luptătorii Hamas au continuat să lanseze rachete spre Israel.

Tensiunile sunt foarte mari și la frontiera de nord a Israelului cu Libanul. A început evacuarea rezidenților israelieni de-a lungul acestei frontiere, unde au avut loc mai multe confruntări mortale în ultimele zile între Hezbollah, aliat al Hamas, pro-iranian, și armata israeliană.

Transportând câteva lucruri împachetate în grabă, pe motociclete, în mașini, în remorci sau pe măgari, fluxuri de palestinieni fug de câteva zile spre sud, notează AFP.

„Fără electricitate, fără apă, fără internet. Simt că îmi pierd umanitatea”, spune Mona Abdel Hamid, în vârstă de 55 de ani, care s-a îndreptat spre Rafah, la granița cu Egiptul.

Armata israeliană a confirmat că se pregătește pentru o „etapă următoare” în operațiunea de represalii împotriva Hamas, precizând că așteaptă o „decizie politică”.

Temerile privind o escaladare regională a războiului dintre Israel şi Hamas au crescut duminică, Teheranul avertizând cu privire la perspectiva unei ofensive terestre israeliene în Gaza, în timp ce Washingtonul şi Parisul au cerut Iranului să nu extindă conflictul. Joe Biden  a  avertizat că o nouă ocupare de către Israel a Fâșiei Gaza ar fi o „greșeală gravă”.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a respins categoric posibilitatea ca palestinienii să fie expulzaţi din Fâşia Gaza, „o idee sortită eşecului”, a declarat el, fiind de părere că locuitorii din Gaza ar trebui să poată rămâne în timp ce Israelul luptă împotriva Hamas.

Dezastru umanitar

În Gaza, asediată din 9 octombrie de Israel, este în curs o „catastrofă umanitară fără precedent”, potrivit Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (Unrwa).

„Nici o picătură de apă, nici un bob de grâu, nici un litru de combustibil nu au fost permise în Gaza în ultimele opt zile”, a declarat Philippe Lazzarini, șeful Unrwa.

Coordonatorul umanitar al ONU pentru teritoriile palestiniene, Lynn Hastings, susține că  Israelul „leagă ajutorul umanitar în Gaza de eliberarea ostaticilor”.

Orientul Mijlociu se află pe „marginea prăpastiei”, a avertizat secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, îndemnând totodată gruparea islamistă Hamas să elibereze imediat toţi ostaticii şi a făcut apel la un acces umanitar rapid în Fâşia Gaza.

La punctul de trecere a frontierei de la Rafah, ajutoarele umanitare sosesc din mai multe capitale, dar încă nu reușesc să treacă.

Singurul punct de trecere dintre Gaza și lumea exterioară care nu se află sub control israelian rămâne închis, fiind bombardat în repetate rânduri de către luptătorii israelieni.

Fâșia Gaza este supusă unei blocade israeliene terestre, aeriene și maritime de când Hamas a preluat puterea în 2007.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
258 afisari

5 COMENTARII

  1. Cand a pornit la razboi, Hamas nu s-a gandit la urmari? Doar ei lupta pentru „cauza” palestiniana, sau nu? Dar palestinienii care nu se razvratesc impotriva acestor teroristi, ce au crezut? refugiatii sa se duca in Iran la fratii lor.

    • Care razboi, Itzik? Voi, o putere nucleara, va razboiti cu o „armata” de cateva mii de militanti palestinieni care isi confectioneaza „rachete” din tevi? Dupa ce le-ati furat tatra, voi ii trimiteti in Iran? De ce nu va duceti voi de unde ati venit, ca pana in 1948 nu exista nici un stat sionist in OM? Voi de ce nu va razvlatiti impotriva remimurilor teroriste ale Israelului?

      • La muncaaaa !
        In gaza asteapta ajutoare,vin in Europa si asteapta ajutoare.Daca nu, iti iau gatul sau radicalizeaza copii.
        Politia din Belgia dar si aia din Franta se plange ca nu poate intra in anumite cartiere ale lor.E tara lor?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger