Cauta

Exercițiul nuclear al NATO nu îl va descuraja pe Putin

Luni, NATO a dat startul exercițiului nuclear de două săptămâni, „Steadfast Noon”, găzduit de Belgia și Olanda

Luni, NATO a dat startul exercițiului nuclear de două săptămâni, Steadfast Noon, găzduit de Belgia și Olanda. Va include peste 60 de aeronave din 13 țări, în încercarea de a demonstra gradul de pregătire al alianței.

În apărarea exercițiului, Linas Linkevicius, ambasadorul Lituaniei în Suedia, l-a numit „un mesaj către cel mai mare maniac geopolitic al secolului”. Și a avertizat: „cacealmaua nucleară a lui Putin poate și va avea costuri și consecințe”.

Dacă Vladimir Putin este într-adevăr un maniac  gata să folosească forța nucleară la un moment dat, de ce l-ar descuraja un exercițiu anual regulat al NATO de la escaladare? Și dacă, pe de altă parte, el nu este un maniac și doar blufează, atunci ce „costuri și consecințe” poate NATO să impună Rusiei pentru cacealmaua sa? Cu siguranță, Steadfast Noon nu va avea niciun efect.

Derapajul diplomaților occidentali

Comentariile lui Linkevicius oferă o bună ilustrare a derapajului diplomaților occidentali. Putin este în același timp un maniac irațional care va provoca un război nuclear în orice moment și un lider care „blufează” cu privire la un răspuns dur numai în cazul în care anumite linii roșii rusești sunt depășite, subliniază Anatol Lieven, fost corespondent de război și director al Programului Eurasia la Quincy Institute for Responsible Statecraft din Washington.

Adevărul este că există un singur scenariu care ar aduce Rusia în pragul de a utiliza o armă nucleară: perspectiva unei înfrângeri categorice în Ucraina, ceea ce este puțin probabil.

După cum a dezvăluit directorul CIA, William Burns, singura dată când agenția sa a fost cu adevărat îngrijorată de escaladarea nucleară a Kremlinului a fost în toamna anului 2022, când forțele ruse au fost alungate din Harkov și erau în pericol de a fi încercuite și zdrobite în Herson. În realitate, însă, Putin nu a escaladat, ci a ordonat o retragere tactică din Herson.

Există riscul ca frontul ucrainean să se rupă complet la un moment dat. În acest caz, un Occident panicat ar putea decide să trimită trupe sau avioane în Ucraina, declanșând un război direct cu Rusia.

În 2023 a avut loc o dezbatere publică în Rusia cu privire la utilizarea preventivă a armelor nucleare în prima lovitură. Susținătorii acestei poziții au fost condamnați categoric de o majoritate a establishmentului rus, iar Putin însuși a respins ideea. „Cu siguranță, este teoretic posibil să folosim arme nucleare în acest fel”, a declarat el. Dar, în lipsa unei amenințări serioase la adresa existenței statului rus, „nu vedem nevoia de a le folosi”.

Fără îndoială, exercițiul NATO  vine într-un moment de tensiune crescută, când Putin a reflectat public asupra politicii nucleare a Rusiei. Dar atât Occidentul, cât și Rusia recunosc că escaladarea spre un pericol real de război nuclear ar fi un act de nebunie de nedescris și că, în cuvintele lui Ronald Reagan, un război nuclear „nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată”.

Cu toate acestea, ar fi o idee bună dacă unii oficiali occidentali și-ar aminti că diplomații trebuie să fie diplomați.

Ultimele stiri

  • Burse, non-competiție și ipocrizie
  • Schimbări uriașe în boxul olimpic! Cum se va face verificarea de gen
  • Circ politic în SUA: Partidul America vs Partidul lui Porky Pig
  • Dacă nu erau bulgarii, poporul v-ar fi iubit cu ouă și roșii, domnule Bolojan!
  • VIDEO. Angajații de la Finanțe tună și fulgeră în fața ministrului Nazare: Veniți în fiecare birou, la fiecare etaj, să vedeți în ce condiții lucrăm!
  • Actrița Manuela Hărăbor, scoasă din distribuția unui serial pe motiv de „expunere politică”: „Cum e cu egalitatea de drepturi a ideologiei voastre pro-europene?”
  • Surse. CCR se pregătește să acorde indemnizații de câte 180.000 de lei pentru cei 3 judecători care își termină mandatul
  • Jocuri de noroc: Când influenceri și vedete devin dealerii noii dependențe
  • A expirat plafonarea la energia electrică/Cu cât cresc facturile la curent
  • ANRE majorează tarifele reglementate de distribuţie a gazelor naturale, de la 1 iulie
  • Exit mobile version