Delegațiile europene la summitul liderilor NATO de la Washington din această săptămână au întâlniri cu asociați ai lui Donald Trump în domeniul politicii externe, în timp ce în interiorul alianței militare crește nervozitatea cu privire la perspectivele de realegere ale președintelui Joe Biden.
Biden coboară în sondaje și se află sub o presiune intensă de a se retrage din cursa pentru Casa Albă, după ce o prestație dezastruoasă la dezbaterea de luna trecută a reaprins îngrijorări profunde în Partidul Democrat cu privire la vârsta și aptitudinea sa pentru funcție.
Lideri, miniștri și înalți funcționari din mai multe guverne europene, în special din cele est-europene și nordice, au organizat întâlniri în această săptămână cu personalități legate de Trump, cum ar fi Keith Kellogg, fost șef de cabinet în cadrul Consiliului Național de Securitate, și fostul secretar de stat Mike Pompeo, au declarat pentru Financial Times persoane familiarizate cu discuțiile.
Sănătatea și canditatura lui Biden – un dezastru
Întâlnirile au loc în marja summitului, prezentat inițial ca o șansă a gazdei Biden pentru a-și întări poziția în fruntea unei alianțe occidentale unite, dar care a fost acum umbrită de apelurile membrilor partidului său de a abandona campania de realegere.
Trump, un critic declarat al NATO, a speriat multe capitale europene cu remarci care sugerează că, dacă ar câștiga din nou Casa Albă în noiembrie, SUA ar putea să nu-și apere toți aliații. De asemenea, el a evocat posibilitatea suspendării ajutorului militar acordat Ucrainei dacă Kievul respinge negocierile de pace cu Moscova.
Marți, Trump a cerut țărilor europene să contribuie cu aproximativ 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina pentru a „egaliza” sprijinul SUA. Și-a asumat meritul pentru puterea actuală a NATO într-o postare pe platforma sa Truth Social, afirmând că „miliarde de dolari” s-au vărsat în alianță după ce a îndemnat membrii să contribuie mai mult.
Ambasadele străine din Washington s-au concentrat pe stabilirea de contacte în cadrul unei potențiale viitoare administrații Trump, pe măsură ce ciclul electoral s-a încins.
„Indiferent de ceea ce credem despre poziția lor cu privire la Europa, trebuie să vorbim cu ei”, a declarat una dintre persoanele informate cu privire la relațiile cu afiliații lui Trump, adăugând că stabilirea de contacte înainte de noiembrie este acum o abordare rezonabilă.
Mulți diplomați și analiști s-au uitat la America First Policy Institute, un think-tank favorabil lui Trump, al cărui program de securitate este co-prezidat de Kellogg, pentru semnale privind modul în care republicanul ar putea conduce într-un al doilea mandat.
Kellogg și Fred Fleitz au redactat recent un raport în care descriu un sfârșit al războiului din Ucraina care ar exercita presiuni asupra Kievului și Moscovei să se așeze la masa negocierilor și care a făcut valuri la Washington și în capitalele europene.
În conversațiile private din jurul summitului, mulți oficiali europeni și-au exprimat exasperarea cu privire la modul în care campania electorală din SUA a afectat ambițiile NATO. „Viitorul său a umbrit întreaga săptămână”, a declarat un diplomat european de rang înalt, referindu-se la sănătatea și candidatura lui Biden. „Este un dezastru”.
PUPINCURISTII SCHIMBA CLANTA SI FUNDUL !,FAC COADA AZI LA TRUMP .