AcasăPoliticaEuropa trebuie să se întrebe: ce se întâmplă dacă un președinte democrat...

Europa trebuie să se întrebe: ce se întâmplă dacă un președinte democrat câștigă alegerile din SUA?

Europenii sunt pe bună dreptate îngrijorați de posibilitatea unei a doua președinții Donald Trump. Dar ar trebui să aibă și un plan pentru ce să facă dacă democrații vor câștiga alegerile din acest an.

Democrați, pentru că președintele Joe Biden ar putea totuși să se dea la o parte ca și candidat al lor din cauza îngrijorărilor legate de vârsta sa. Acest scenariu circulă în rândul conducerii partidului după raportul consilierului special Robert Hur, care l-a absolvit pe Biden de orice infracțiune penală în ancheta privind documentele clasificate, dar l-a prezentat ca pe un om incapabil să își amintească date cheie.

Unii susțin că Biden va fi înlocuit de cineva care va dubla ideile politice de bază ale administrației sale, inclusiv reindustrializarea, o nouă abordare a comerțului global și trecerea de la economia de tip trickle-down la o concentrare pe limitarea puterii și a profiturilor corporatiste.

Mulți europeni se uită la lipsa surprinzătoare de popularitate a lui Biden, în ciuda unei reveniri economice uimitoare a SUA, și presupun că problema este mai degrabă mesajul politic decât omul. Dar se înșeală. Americanii nu sunt în căutarea unor soluții graduale. Ei au nevoie doar de un mesaj mai bun despre cum arată o lume post-neoliberală în viața reală.

Recunosc lăcomia și concentrarea puterii atunci când le văd sau, mai ales, atunci când le simt, așa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani de inflație și de explozie a profiturilor și marjelor corporatiste în multe domenii.

Democrații vor dubla această experiență resimțită în campania din 2024, relatează Financial Times. În 2018, mulți dintre învingătorii democrați la jumătatea mandatului au candidat pe baza mesajului că reducerile de impozit pe profit ale lui Trump au fost un cadou pentru cei bogați.

În timp ce Casa Albă a întârziat să recunoască faptul că intervențiile fiscale concepute pe termen mediu și lung nu au fost un balsam pentru presiunile pe termen scurt asupra prețurilor, este, de asemenea, adevărat că mulți alegători consideră corporațiile mai responsabile pentru presiuni decât guvernul.

Un sondaj recent a constatat o creștere de 15 puncte din ianuarie 2022 în rândul celor care spun că „marile corporații sunt lacome”; 59% din public consideră acum că profiturile din sectorul privat sunt o cauză majoră a inflației.

Democrații vor împinge mesajul de concentrare a puterii și de profit corporatist spre victorie în noiembrie. De asemenea, vor fi ajutați de propriile obiective ale lui Trump, cum ar fi comentariile sale despre NATO, care îi împing pe republicanii moderați și pe independenții patrioți spre orice candidat care nu este Trump. În acest caz, europenii nu vor trebui să își facă griji cu privire la SUA ca partener NATO.

Un președinte democrat nu va avea în vedere tarife vamale de 10 la sută, dar ar putea foarte bine să preseze Europa să se alăture unor noi acțiuni și alianțe comerciale în domenii precum transportul și logistica, mineralele critice sau vehiculele electrice.

Vom vedea atunci mai multă presiune asupra liderilor europeni pentru a se alătura SUA într-o abordare comună a mercantilismului chinezesc, incluzând atât controale de capital, cât și subvenții sporite pentru reindustrializare

UE află între SUA și China din punct de vedere geografic și dorește să își mențină această poziție economică și strategică. Însă lumea se schimbă. Constructorii germani de automobile sau furnizorii francezi de produse de lux pot spera să aibă ambele variante, dar politicienii europeni încep să realizeze că va fi imposibil.

Europa se gândește serios la Trump 2 și la un viitor post-Nato. Dar are nevoie, de asemenea, de un răspuns la posibilitatea lui Biden 2 și la ceea ce urmează după consensul de la Washington.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
356 afisari

4 COMENTARII

  1. Nu conteaza cine cistiga interesul Amerlocciloor este sa distruga Europa asta este numai inceputul ,pentru care nu stie nr 1 in economie in Europa es RUSSIA ,SI china nr 1 mondial SLAVA BRICS

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger