AcasăPoliticaEuropa trebuie să se apere de Trump

Europa trebuie să se apere de Trump

O a doua administrație Trump ar însemna probleme majore pentru relațiile transatlantice. Europenii au la dispoziție un an pentru a se pregăti pentru ce e mai rău

Majoritatea europenilor consideră în prezent că un al doilea mandat cu fostul președinte al Statelor Unite Donald Trump la Casa Albă ar slăbi alianța de securitate a continentului cu SUA – și au dreptate.

Dar, în timp ce europenii nu pot determina rezultatul viitoarelor alegeri americane, ei pot începe să construiască ziduri de protecție și să ia alte măsuri – măsuri privind pregătirea militară, procesele decizionale ale Uniunii Europene și instituționalizarea legăturilor dintre actorii transatlantici. O îndepărtare de America ar avea consecințe nefaste.

Europa are un rol în relațiile transatlantice și, în anul care urmează, trebuie să fie adultul din cameră, scrie Politico. Protejarea relațiilor dintre SUA și UE împotriva lui Trump trebuie să fie o mare prioritate pentru 2024.

Între timp, angajamentul mult lăudat al Europei de a crește cheltuielile pentru apărare – determinat de amenințările lui Trump în timpul mandatului – lasă și el mult de dorit. Majoritatea țărilor NATO cheltuiesc încă mai puțin de 2% din PIB pentru apărare. Iar 20 din cei 28 de membri europeni ai alianței cheltuiesc în prezent mai mult pentru personal decât pentru echipamente majore, întreținere, cercetare și dezvoltare, operațiuni și infrastructură.

Pivotul geostrategic al  Americii vizează China, iar o președinție Trump ar însemna că Pentagonul nu va mai continua să sprijine Europa. Astfel, în timp ce cheltuielile NATO din afara SUA au crescut deja cu 8,3% în 2023, țările europene trebuie să se reorienteze către o mai mare autosuficiență atunci când vine vorba de echipamente militare.

Pe viitor, relația transatlantică trebuie, de asemenea, să fie mai bine instituționalizată și, în acest sens, UE ar trebui să facă presiuni asupra administrației Biden pentru a conveni asupra unui parteneriat al secolului XXI și pentru a se angaja să atingă acest obiectiv până în 2030, așa cum susține Transatlantic Policy Network.

Având în vedere că atât Parlamentul European, cât și Congresul Statelor Unite sunt preocupate de viitoarele alegeri, Bruxelles și Washington ar trebui să înceapă prin reconstituirea Dialogului transatlantic de afaceri și a altor dialoguri conexe între părțile interesate.

Luând astfel de măsuri, va fi mai greu din punct de vedere politic pentru o viitoare administrație americană să destrame legăturile dintre Europa și Statele Unite.

Indiferent de ceea ce se va întâmpla la viitoarele alegeri din SUA, dacă sprijinul UE pentru NATO  se va diminua, liantul care ține America și Europa împreună va începe să se destrame.

O a doua administrație Trump ar însemna probleme majore pentru relațiile transatlantice. Europenii au la dispoziție un an pentru a se pregăti pentru ce e mai rău. Dacă nu reușesc să acționeze, se pot învinovăți doar pe ei înșiși.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
550 afisari

9 COMENTARII

    • Trump va opri razboaiele ceea ce pe producatorii de armament ii deranjeaza. Trump va ajuta militar numai daca platesc. Si noi platim.

  1. Nu cred ca e vorba de ce are Trump ci de ceea ce nu au europenii si anume clasa politica,politicieni care sa fie demni de pozitiile pe care le ocupa. In afara de a fi umili servitori si executanti a dispozitiilor venite de peste ocean nu sunt in stare de nimic. Si totusi cred ca gresesc si anume sunt capabili de o lacomie fara margini si un servilism gretos.

    • bine spus , poate vad si propagandistii cu creier minuscul care nu au in micul obiect decat rusi si Putin .

  2. Majoritatea europenilor (spalati pe creier de media cumparata) consideră în prezent că un al doilea mandat cu fostul președinte al Statelor Unite Donald Trump la Casa Albă ar slăbi alianța de securitate a continentului cu SUA.

    Majoritatea… habar nu are pe ce lume traieste. Si trebuie sa se trezeasca rapid, ca sa nu se scoale moarta.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Emmanuel Macron, la un pas să ducă NATO în conflict direct cu Rusia. Preşedintele Franţei a vorbit din nou despre un eventual război

Emmanuel Macron a vorbit despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer,...

Cine este Nemo, cântăreţul non-binar care a câştigat finala Eurovision 2024 (VIDEO)

Elveţia a câştigat finala Eurovision 2024, prin reprezentantul ei Nemo. Cântăreţul a venit cu piesa „The Code”, un cântec foarte personal despre a fi...
proger