AcasăEconomieEuropa, sub vasalitatea SUA! OFICIAL: în 2022, importurile de GNL american au...

Europa, sub vasalitatea SUA! OFICIAL: în 2022, importurile de GNL american au crescut cu 141%!

Războiul din Ucraina nu a lăsat Europa înghețată în acel întuneric anticipat și dorit de Vladimir Putin, dar asta numai fiindcă Bruxellesul a ales să dea dependența de gazul rusesc pe GNL-ul american. Criza energetică este tot acolo, doar furnizorul („stăpânul”) ni s-a schimbat. Potrivit datelor recente ale Administrației pentru informații energetice din SUA (EIA), exporturile de gaz lichefiat către piața europeană au înregistrat, în 2022, o creștere cu 141%, comparativ cu anul 2021.

Înainte de atacul asupra Ucrainei, Rusia era principalul furnizor de energie al Europei, poziție care i-a permis președintelui Putin să amenințe că va lăsa UE să înghețe „precum coada lupului”, o referire la un celebru basm regional, cunoscut în România și ca „Povestea ursului păcălit de vulpe”. Însă, cu obediență maximă și o oarecare doză de șansă, europenii au evitat penele de curent și bezna anticipate de liderul de la Kremlin.

Șansa nu se comentează, căci vremea caldă din această iarnă n-a putut fi anticipată de nimeni. În schimb, ascultarea a însemnat alegerea unui drum periculos, o opțiune care a presupus acceptarea statutului de vasalitate față de Washington.

Cum a putut Europa ține luminile aprinse

Pe măsură ce ofensiva rusă în Ucraina înainta astă-vară, mulți s-au temut că urmează o criză energetică fără precedent în Europa. Dar factorul pe care Kremlinul nu l-a putut controla a fost vremea – temperaturile blânde din ultimele luni, împreună cu politicile de conservare, au redus consumul de gaze naturale pe piețele-cheie (Germania, Olanda, Belgia, Austria etc) cu 25%.

Cu o nevoie mai degrabă rezonabilă decât stringentă de energie, guvernele au reușit să evite golirea stocurilor de gaze naturale acumulate peste vară și toamnă. În acest moment, rezervoarele sunt pline aproape 67% și este de așteptat că vor ieși din iarnă undeva la 50%. Asta va permite UE să se poziționeze în avantaj și pentru iarna viitoare, din 2023.

Situația este similară și pentru cărbune (26 de centrale electrice pe cărbune au fost reactivate anul trecut). UE a consumat cărbune în iarna lui 2022 doar cu 7% mai mult decât o făcuse cu un an în urmă; centralele pe cărbune lucrează la 18% din capacitatea de operare.

Rolul Americii. Sau CÂȘTIGUL Americii?!

Însă, să nu ne păcălim: securitatea energetică europeană a fost asigurată (la ce preț, rămâne să judece generațiile viitoare!) în mare parte de exporturile de energie americane. Nici măcar vremea caldă, nici redeschiderea centralelor pe cărbune nu au jucat un rol la fel de mare ca GNL-ul livrat, pardon, vândut la suprapreț europenilor (conform calculelor Franței, de patru ori mai scump!).

În 2022, SUA au exportat aproape 10 milioane de metri cubi pe lună de gaz natural lichefiat, în creștere cu 141% față de 2021; peste jumătate din GNL-ul importat de UE a fost cumpărat de la firme americane.

Astfel, grație unei politici a dublului standard căreia Uniunea Europeană nu i-a putut face față (sau nu a dorit!), America și-a permis să ofere ocazia firmelor sale (marii jucători din domeniu) de a exporta pe piața europeană la prețuri ridicate, umflate peste noapte. Deși în 2022 a avut supraproducție, surplusurile de gaze naturale din vară nu s-au regăsit în UE, așa cum s-ar fi întâmplat în orice alt scenariu.

Asia și America de Sud resping GNL-ul american

În schimb, surprlusurile au apărut în Europa – miliarde de metri cubi, potrivit datelor Administrației pentru informații energetice din SUA. Oficial, creșterea exporturilor de GNL din SUA a fost determinată de cererea puternică de pe piața UE, dar nimeni nu suflă un cuvânt despre 1. Interzicerea importurilor de gaze naturale din Rusia și 2. Prețul uriaș cu care Europa a plătit gazul lichefiat vândut de americani.

Doar patru țări europene au cumpărat 74% din GNL-ul vândut de SUA – Franța, Marea Britanie, Spania și Olanda. E o coincidență că aceste patru state sunt „parteneri strategici” ai Casei Albe?!

Și, de încheiere, alte câteva date de la EIA (Administrația pentru informații energetice), „strecurate” în finalul raportului: dacă în Europa au bubuit vânzările de GNL, pe piața asiatică, în schimb, acestea s-au prăbușit! Exporturile de GNL din SUA către Asia au scăzut cu 46%, arată datele oficiale! China, de exemplu, a redus cu 78% importul de gaz lichefiat din America. La fel stau lucrurile și pe piața latină – exporturile de GNL SUA către opt țări din America de Sud au scăzut cu 62%; cea mai mare scădere, către Brazilia (membru deplin BRICS) – 77%!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
565 afisari

6 COMENTARII

  1. Dacă gazul american este ieftin, ieftin și foarte bun e normal să merite. Mai ieftin și mai bun decât gazul rusesc, nu? Slava Johhanis! Slava Chucă! Slava cocaina!

  2. Doamneeeeeeeeee cat de batuti in cap sunt pedofilii de la Bruscseles vrajiti de onanistii pedofili murikani.

  3. America numai e ce a fost deci ue ce e,??? S au sinucis la comanda sa ridice rusii si chinezii.

  4. Baboule, nu toata lumea trebulie sa le suga kariciul rusilor ca tine!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger