Cauta

Europa nu se poate apăra fără americani. Nici cu Germania

Germania nu poate spijini militar o Europă ieșită de sub protecția Statelor Unite

Cu Donald Trump incitând Rusia să „facă ce naiba vrea” și membrii NATO care nu plătesc suficient, este clar că un Trump 2.0 ar putea distruge alianța. Liderii Germaniei, cea mai mare economie a Europei, au știut acest lucru de când republicanul a venit la Casa Albă  în 2017.  

Compensarea Statelor Unite, care asigură 70 % din cheltuielile de apărare ale NATO, ar fi extrem de costisitoare pentru Germania, notează The Spectator. Ar transforma obiceiurile de cheltuieli din ultima jumătate de secol.

Zeitenwende

Istoricul bitanic Garton Ash consideră că fără un rol politic și militar de frunte pentru Germania, „centrul de greutate” al lui Carl von Clausewitz – ceea ce permite unei armate, instituții sau țări să continue să funcționeze – nu va fi valabil nici pentru UE, nici pentru apărarea continentului.

Zeitenwende-ul cancelarului Olaf Scholz, sau punctul de cotitură istoric, de creștere a cheltuielilor de apărare ale Germaniei – anunțat după invazia Rusiei în Ucraina în 2022 – are o caracteristică importantă: nu există nicio reducere a asistenței sociale; dimpotrivă, este mărită.

Datoriile sunt acumulate pentru a plăti Bundeswehr-ul. Dar cele 100 de miliarde de euro ale Zeitenwende pentru armată sunt o nimica toată în comparație cu ceea ce este necesar după decenii de cheltuieli insuficiente.

O destrămare a NATO sub conducerea lui Trump ar confrunta Germania cu o listă de obiective de făcut descurajantă. Mai multe rachete, mai multe sisteme antirachetă, rezerve uriașe de proiectile de artilerie și muniție, o forță aeriană extinsă cu capacități de transport, mai multe tancuri și vehicule blindate, o marină care să proiecteze o forță globală, război cibernetic, drone și sisteme antidronă și servicii de informații extinse.

Finanțarea prin îndatorare nu va funcționa din cauza costurilor în creștere ale echipamentelor și a ratelor dobânzilor mai mari. Ca atare, guvernul Scholz a refuzat să facă obligatorie din punct de vedere juridic ținta NATO de 2 % din PIB pentru cheltuielile militare.

Bugetul federal al Germaniei pentru 2024 reflectă dorințele alegătorilor: Ministerul Muncii și Afacerilor Sociale are cei mai mulți bani, 176 de miliarde de euro, urmat la mare distanță de Ministerul Apărării, cu 52 de miliarde de euro. Într-o lume post-NATO, aceste cifre ar trebui să fie aproape inversate.

Germanii nu sunt pregățiți pentru reînarmare

Germanii nu sunt pregătiți pentru o reînarmare serioasă, deoarece prea mulți politicieni aflați încă la putere sau în partide în ascensiune au susținut legăturile defectuoase cu Rusia, au rădăcini pacifiste sau sunt deschis pro-Kremlin.

Proba numărul unu este SPD-ul cancelarului Scholz, cu susținători ai conductelor de gaze naturale Nord Stream care merg din Rusia în Germania pe sub Marea Baltică.

Președintele federal Frank-Walter Steinmeier, în calitate de șef de cabinet al cancelarului Schroeder și ministru de externe al Angelei Merkel, a fost un arhitect-cheie al politicilor pro-Kremlin ale Berlinului.

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) – al doilea cel mai puternic partid în alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie – pare anti-SUA, anti-UE și anti-NATO.

Achizițiile militare germane avansează într-un ritm lent și există întârzieri în ceea ce privește comenzile pentru sisteme esențiale, cum ar fi rachetele. Chiar dacă sunt comandate, noile echipamente vor avea nevoie de ani sau decenii pentru a deveni operaționale.

Dar Germania nici măcar nu comandă, spune Frank Haun, CEO al KNDS, care construiește tancul Leopard II. Marea majoritate a comenzilor noastre în 2023 nu au venit din Germania, ci din alte țări NATO, a declarat el pentru Frankfurter Allgemeine.

Numai Germania de Vest avea peste 7.000 de tancuri și vehicule blindate în anii 1980. În prezent, Germania are aproximativ 300 de tancuri.

Europa se poate fragmenta

Dacă cea mai bogată și mai mare țară din Europa nu se poate reînarma în mod semnificativ, ce înseamnă asta pentru continent? Europa se poate fragmenta, iar Uniunii Europene îi va fi greu să își mențină chiar și status quo-ul, ca să nu mai vorbim de extinderea sau aprofundarea legăturilor.

Unele țări vor fi pierdute și vor deveni sateliți ai Rusiei. Ucraina ar putea fi prima care să dispară, urmată de Georgia și R. Moldova. Alți candidați sunt națiunile baltice, Cipru, Malta și, posibil, Grecia. Balcanii ar putea deveni un teren de joacă geopolitic violent, cu Serbia servind drept cap de pod al Moscovei.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • O companie de smartphone-uri din China umilește producătorii auto occidentali
  • Aer condiționat fără gaze poluante? Tehnologia refrigeranților solizi
  • Curățenie „made in Oradea” la Palatul Victoria: Bolojan, mopul magic al sinecuriștilor
  • Atac la siguranța națională. Angajații care opresc inundațiile, decimați de guvern
  • Bolojan vrea să bage frica în bugetari. Se fac liste negre cu protestatari
  • Ritmul mesei contează: De ce mâncatul pe fugă îți afectează sănătatea mai mult decât crezi
  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Exit mobile version