Cauta

Europa ne dă cu flit. România înțepenește în anticamera Schengen

De ce tace președintele? Pentru că asta știe cel mai bine!

Statele UE fac cu schimbul la blocarea României în Schengen. Ca să nu riște presiuni prea mari la adresa Olandei, chiar dacă este puțin probabil că acestea s-ar fi făcut, Suedia a decis să-i sară în ajutor și să anunțe și ea blocajul, spulberând, astfel  orice speranță și orice optimism al politicienilor noștri. Europarlamentarii spun că ei au făcut tot ce le stă în putință pentru a convinge țările Uniunii Europene și acuză tăcerea și absența oricărui lobby al președintelui, al premierului și al ministrului de interne.

Deși intrarea în Schengen ar însemna și riscuri mari pentru România, despre care vom vorbi zilele următoare, faptul că UE ne ține în anticameră fără niciun motiv spune multe despre statutul țării noastre în Uniunea Europeană. Este mai clar ca oricând că și noi, și bulgarii suntem cetățeni de categorie inferioară și că regulamentele Uniunii Europene nu au nicio valoare în cazul nostru.

După opoziția declarată și aproape legiferată a Olandei, iată că și Suedia i se alătură în demersul de a bloca cu orice preț intrarea României în Schengen. În fapt, cele două țări au mai făcut tandem și în 2011, când, la fel, s-au opus desființării controlului vamal pentru România. În 2017, a existat un trio al opoziției față de România, format din Germania, Franța, Finlanda și nelipsita Olanda. Critici la adresa României, pe motiv de MCV, care nu are nicio legătură cu Schengen-ul, au mai formulat, împreună, Germania, Franța, Olanda, Danemarca, Belgia, Suedia și Finlanda. S-a mai invocat corupția din țara noastră, deși cel puțin zece state UE dezvoltate au probleme mai mari decât România. Lucrurile sunt cât se poate de simple. Când nu vrei ceva, vei găsi la nesfârșit motive să nu faci acel lucru. Iar UE nu ne vrea, decât ca piață de desfacere și mână de lucru ieftină. Aversiunea asta față de România a fost însă cultivată intens, de-a lungul anilor, chiar de către politicienii români, de genul Monica Macovei, care ne-a spurcat pe unde s-a dus. Iar Laura Codruța Kovesi și-a construit și ea o imagine murdărind-o pe a României și punându-i eticheta definitivă de țară eminamente coruptă.

De ce se tem europenii ?

Din toate discursurile politicienilor din statele UE care nu ne vor în Schengen a reieșit un fel de îngrijorare, insinuându-se că România ar deschide granițele pentru hoardele de imigranți, care, apoi, i-ar cotropi pe ei. Eu cred că nu este vorba despre așa ceva. Mai degrabă intuiesc un complex de superioritate al europenilor față de niște sărăntoci, care nu reușesc, sub nicio formă, să iasă din propria mizerie. Să le spui că am avut trădători și vânzători de țară pe la conducere ar fi un nonsens, pentru că ne-ar replica faptul că noi i-am votat. Iar din complexul ăsta de superioritate mai apare și un soi de rasism, pe care românii care lucrează în afara țării, în special în Germania, îl simt din plin. Pe lângă toate acestea, discriminarea pare ceva inofensiv. Iar ipocrizia aia cu marea familie europeană este pur și simplu dezgustătoare, pentru că România nu a fost tratată nici măcar ca ruda săracă, ci, efectiv, ca un cerșetor zdrențuit care a venit să deranjeze masa bogaților.

”Proștii satului”

Europarlamentarul Maria Grapini susține că președintele României ar trebui să fie mai dur în declarații și să facă lobby puternic în toate țările UE. În schimb, în aceste momente tensionate, președintele tace. ”Aici intervine rolul foarte important al președintelui Klaus Iohannis, pentru că noi ne-am făcut treaba în Parlamentul European. Colegii suedezi au votat pentru intrarea României în Schengen. Președintele ar trebui să facă lobby de la om la om cu cei 26 din Consiliul European. Dacă nu vom intra, vinovat va fi Iohannis. Eu aș fi făcut turul țărilor și aș fi vorbit cu fiecare. Noi nu cerem favoruri, vrem să intrăm în drepturile noastre legale. Dar nu văd să se miște președintele, nu văd nici declarații în presa din România din partea lui, doar tace. Ar trebui să dea declarații, chiar dure, dar argumentate, să vadă ăia că nu suntem proștii satului. Nici premierul și nici ministrul de interne nu-și fac treaba. Noi am votat imediat intrarea în NATO a Suediei, necondiționat. Conducătorii noștri nu știu să facă acele deal-uri politice care se fac în toată lumea”, ne-a declarat europarlamentarul Maria Grapini.

Ultimele stiri

  • Comunicat de presă AGRI-EW
  • Amenajare peisagistică nouă de-a lungul șoselei Olteniței
  • Poza Zilei
  • Horoscop 29 mai 2024 – În plan sentimental, lasă-te purtat de pasiune
  • Statele Unite consideră că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne „limitată”
  • AUR: Nicolae Ciucă prejudiciază campania electorală prin panourile uriașe amplasate în țară
  • Ciolacu s-a întâlnit cu investitori americani în domeniul energiei
  • Ciucă: „Cota unică nu și-a încheiat aplicabilitatea în România”
  • Cum pot economisi românii mai mulţi bani de la o lună la alta. Greşeala pe care s-o eviţi!
  • Partidele Politice Fantomă strivesc România între măsele
  • Exit mobile version