În cei trei ani care au trecut de la invazia rusă din Ucraina, liderii europeni – inclusiv prim-miniștrii britanici succesivi – au ajuns într-o situație imposibilă.
Ei au insistat în mod repetat că securitatea Europei este inseparabilă de apărarea Ucrainei. Dar acum, când Donald Trump s-a întors la Casa Albă și promite să pună capăt războiului, retorica lor îi prinde din urmă și sunt presați să trimită trupe europene în Ucraina – un fel de „forțe de menținere a păcii”.
Astfel de trupe nu ar fi echivalentul soldaților britanici și americani din Germania de Vest în timpul Războiului Rece, deoarece acolo erau stabilite niște linii roșii.
Dimpotrivă, orice coaliție de state europene care desfășoară trupe în Ucraina s-ar trezi în război cu Rusia, și fără sprijinul SUA, notează The New Statesman. Mai mult, dacă Rusia ar ataca trupele din țările NATO, iar America nu ar răspunde în conformitate cu articolul 5, ar însemna sfârșitul alianței însăși. În încercarea de a apăra Ucraina, Europa și-ar pune în pericol propria securitate.
Menținerea forțelor și infrastructurii NATO în afara Ucrainei a fost un obiectiv-cheie al Rusiei timp de decenii, subliniază Samuel Charap, analist militar la think tank-ul Rand. Dacă insistă asupra ideii prezenței trupelor în Ucraina ca parte a unui acord de pace, europenii ar stimula Rusia să continue să lupte. Pe de altă parte, Vladimir Putin ar putea vedea desfășurarea ca o oportunitate de a distruge NATO.
La un panel al Forumului Economic Mondial de la Davos din 24 ianuarie, fostul diplomat german Wolfgang Ischinger a susținut că o forță multinațională de menținere a păcii care să includă trupe chineze ar fi mai bună decât una europeană.
Istoricul britanic Niall Ferguson a catalogat ideea lui Ischinger drept ”cea mai proastă” pe care a auzit-o la Davos în ultimii zece ani și a sugerat că este o dovadă a timidității germane. Nu pare să fie așa: la urma urmei, Polonia – una dintre cele mai bine înarmate țări din Europa – a fost una dintre primele care a precizat că nu va trimite trupe în Ucraina, deoarece trebuie să acorde prioritate securității naționale.
Pe măsură ce realitățile și riscurile trimiterii de trupe în Ucraina devin mai clare, probabil că și alți lideri europeni se vor retrage. În noua realitate creată de realegerea lui Trump, mulți vor trebui să accepte faptul că, fără sprijinul SUA, nu prea mai există opțiuni.
În cele din urmă, ei ar putea face exact ceea ce au promis în ultimii trei ani că nu vor face niciodată – să abandoneze Ucraina în voia sorții.
Și unde ar fi problema daca o abandonează, oricum foarte târziu ?
in voia celor care a adus o aici,firmele private si
fondurile de invest americane si evreiesti!!!
UCRAINA A INTRAT INTR-UN RAZBOI CARE NU ERA AL EI !, IN FOSTA UCRAINA 58% ERAU VORBITORI NATIVI DE RUSA !;35% FAMILII MIXTE .
CINE A FOST INTERESAT DE SUBSOLUL UCRAINEI ?,CINE A CUMPARAT MAI MULT DE 50% DIN PAMANTUL AGRICOL AL FOSTEI UCRAINE ?.
CINE A PLATIT SI ORGANIZAT MAIDANUL DE LA KIEV ?.
CINE A ARUNCAT MILIARDE CELOR CARE AU DAT LOVITURA DE STAT DUPA MAIDAN ?
CINE A SARIT CU MILIARDE PENTRU DOTAREA ARMATEI UCRAINEI ?.
ACEST RAZBOI FRATRICID VA LASA RANI PENTRU 2-3 GENERATII.
AMERICANII DUPA RUSINEA DIN AFGANISTAN AU VRUT SA-SI SPELE OBRAZUL !,DAR MAI RAU SI L-AU PATAT.
LUMEA S-A SATURAT DE RAZBOAIELE INSTRUMENTATE DE AMERICANI ,UE A PLATIT SI VA PLATI MULTI ANI AMESTECUL IN ACEST RAZBOI HIBRID .
CRIZA ENERGETICA,INFLATIA,MILIARDELE ARUNCATE PE ARME SI MUNITIE CA AJUTOARE PENTRU O TARA CARE NU E MRMBRA UE ,NU E TARA NATO !.
SUME IMENSE ARUNCATE PENTRU CRME IMPOTRIVA UMANITATII.
Ai mare dreptate, asa este 100%.
Problema nu e ca o abandoneaza, problema este – de ce s-au bagat ca musca….