AcasăPoliticaEste timpul ca SUA să accepte că propriile interese sunt...

Este timpul ca SUA să accepte că propriile interese sunt cele ale restului lumii

America trebuie să-și shimbe în bine poziția de leadership global

Omenirea se confruntă cu provocări multiple și complexe. Printre acestea se numără intensificarea competiției marilor puteri cu China, confruntarea militară cu Rusia, proliferarea armelor de distrugere în masă, creșterea inegalității economice, amenințările la adresa democrației.

Aceste provocări evidențiază realitatea fundamentală a epocii noastre: interdependența globală. Crizele dintr-o parte a lumii afectează condițiile din altă parte. Având în vedere bogăția sa imensă, puterea sa hard și soft, prezumția de lider moral și utilizarea disproporționată a resurselor globale finite, SUA trebuie să joace un rol de lider în elaborarea unui răspuns global.

În primul rând, America nu mai poate să-și asigure primatul mondial.  Dacă a existat un „moment unipolar” la sfârșitul Războiului Rece, acesta a fost atât efemer, cât și iluzoriu. Acum, Washingtonul ar trebui să adopte o viziune de colaborare globală, în care joacă un rol esențial, dar nu dominant, de lider.

Statele Unite sunt adesea considerate arogante, lacome, prea rapide în utilizarea forței militare și ipocrite, subliniază analiștii de la Robert Bosch Academy. Americanii susțin „ordinea internațională liberală bazată pe reguli”, atâta timp cât ei înșiși  fac regulile și aplică ordinea.

În al doilea rând, America trebuie să accepte că ordinea globală de după cel de-al Doilea Război Mondial este învechită: o nouă ordine trebuie inventată. Și aici trebuie să ajute la construirea sistemului internațional al viitorului.

În al treilea rând, America trebuie să învățe în sfârșit lecțiile din Vietnam, Balcani, Irak și Afganistan: utilizarea forței militare fără o înțelegere profundă a contextului politic, cultural, regional și geostrategic specific și fără un plan de creare a condițiilor pentru o pace durabilă duce la erori de calcul, la angajamente prelungite și în cele din urmă la alte războaie.

De asemenea, este timpul ca diplomația americană să contribuie la prevenirea necesității unei acțiuni militare. Să nu mai împartă lumea în “buni” și “răi”, să înțeleagă că Europa unită nu este un continent subaltern, iar China și alte state din Sudul Global sunt puteri cu care trebuie să negocieze.

Nu în ultimul rând, America trebuie să promoveze fair-play-ul. Atunci când își bazează acțiunile pe valorile sale fundamentale, o țară câștigă credibilitate și respect. Combinația de stimă și sprijin tangibil este esențială pentru a păstra vechii prieteni, pentru a câștiga noi prieteni, pentru a forma coaliții eficiente și pentru a evita resentimentele și neînțelegerile.

Mai mult, pentru a promova normele comune ca bază pentru stabilitatea și progresul global, America însăși trebuie să respecte regulile – fie că este vorba de elaborarea politicilor comerciale, de desfășurarea armatei sau de utilizarea resurselor globale de mediu.

În loc să se străduiască să își păstreze statutul de unică superputere a lumii, SUA ar trebui să își folosească statutul de mare putere pentru a conduce comunitatea națiunilor într-un proces urgent de dezvoltare a unui nou sistem global care se bazează pe coordonarea și colaborarea mai multor centre de putere și autoritate.

Este timpul pentru o nouă viziune a rolului Americii în lume, bazată pe înțelegerea faptului că ceea ce este bun pentru lume este bun și pentru americani.

author avatar
Radu Jacotă Redactor