Președintele turc Recep Tayyip Erdogan intenționează să profite de căderea regimului Assad în Siria vecină și de încetarea focului în Gaza.
În cazul în care piesele de domino cad așa cum trebuie, vor exista contracte de reconstrucție în valoare de sute de miliarde de dolari, noi schimburi comerciale și influență geopolitică.
Opoziția Turciei față de forțele kurde susținute de SUA pune la încercare planurile de stabilizare a regiunii, notează Bloomberg. Erdogan dorește desființarea lor, însă negocierile recente cu administrația Biden nu au dus la niciun rezultat.
Statele Unite au sprijinit mult timp kurzii în lupta împotriva Statului Islamic. Washingtonul a refuzat să îi vândă Turciei deoarece îi consideră esențiali pentru a împiedica militanții extremiști să profite de haosul din Siria.
Turcia luptă de zeci de ani împotriva separatiștilor kurzi și vede acum o oportunitate de a neutraliza amenințarea. Susține că luptătorii kurzi din Siria sunt teroriști și aliați ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, cunoscut sub numele de PKK.
„Turcia urmărește să obțină partea leului în reconstrucția Siriei”
Există, de asemenea, interese comerciale, potrivit unor persoane apropiate guvernului turc. Întrucât sute de camioane turcești transportă zilnic alimente, medicamente și materiale de construcție peste graniță, Erdogan speră să își asume un rol mai important în reconstrucția Siriei.
Acțiunile producătorilor turci de ciment și oțel au crescut vertiginos de la înlăturarea lui Bashar Al-Assad, în timp ce zborurile Turkish Airlines către Damasc au fost reluate joi după o pauză de 13 ani.
„Turcia urmărește să obțină partea leului în reconstrucția Siriei”, a declarat Oytun Orhan, analist la Centrul pentru Studii din Orientul Mijlociu. Consideră că aspirațiile sale de a avea un rol mai important în viitorul Siriei – și a regiunii – au aprobarea tacită atât a SUA, cât și a Israelului, cu condiția să nu vizeze forțele kurde siriene și, de asemenea, să își atenueze criticile cu privire la politicile Israelului în Gaza și Cisiordania.
Erdogan speră să îl convingă pe Donald Trump că a doua armată ca mărime a NATO este cea mai bine poziționată pentru a preveni o reapariție a Statului Islamic. O delegație turcă va vizita în curând Washingtonul pentru discuții.
Turcia finanțează și consiliază Armata Națională Siriană (ANS), care a contribuit la răsturnarea lui Assad și a încercat să cucerească mai mult teritoriu de la forțele kurde din nordul țării. Erdogan mai dorește ca forțele kurde să returneze guvernului de la Damasc controlul asupra câmpurilor petroliere. Înainte de izbucnirea războiului civil în 2011, Siria pompa aproape 400 000 de barili pe zi, mai mult decât o fac astăzi unii membri OPEC.
Sunt multe în joc pentru Erdogan personal. Reales în 2023, el vrea să își extindă puterea și să își consolideze moștenirea prin relansarea unui plan de pace cu minoritatea kurdă. I-ar putea lustrui imaginea politică după ce economia Turciei a intrat în recesiune și înregistrează una dintre cele mai mari rate ale inflației din lume.
Se așteaptă ca Turcia să folosească din nou Siria ca principala sa cale de transport pentru exporturile rutiere către Golf, odată ce securitatea se va îmbunătăți, în locul rutei mai costisitoare prin Egipt.