AcasăPoliticaEra dezechilibrului – din Orientul Mijlociu până în Ucraina

Era dezechilibrului – din Orientul Mijlociu până în Ucraina

Războaiele și noua geopolitică vor fi pietre de hotar în ordinea care se conturează chiar în fața ochilor noștri

Agravarea conflictului palestiniano-israelian este un indicator al dezechilibrului tot mai mare din sistemul actual de relații internaționale.

Acest dezechilibru se caracterizează prin apariția de noi conflicte și reluarea celor vechi, cu pierderi umane pe scară largă și riscuri de escaladare.

În timp ce își revendică rolul de lider internațional și de garant al ordinii internaționale existente, Statele Unite nu au reușit să împiedice apariția unui nou focar de conflict.

Deocamdată, rămâne posibilitatea ca noua criză din Orientul Mijlociu să fie izolată, fără a permite escaladarea ei între principalii actori regionali.

Cu toate acestea, subliniază Modern Diplomacy, o astfel de  criză sugerează că țesătura ordinii care a apărut după Războiul Rece pe ruinele sistemului bipolar se rupe tot mai des. Devine din ce în ce mai dificil de reparat.

Evoluțiile din Orientul Mijlociu au făcut ca luptele din Ucraina să treacă în plan secund pe agenda mediatică. Între timp, situația de acolo nu prea vorbește în favoarea forței status quo-ului post-bipolar. Un semn al acestei forțe ar putea fi revenirea Rusiei la statutul de putere revanșardă.

Ofensiva armatei ucrainene nu și-a atins obiectivele. Armata rusă crește încet, dar inevitabil, presiunea pe front. Sancțiunile economice nu au dus la prăbușirea economiei Rusiei. Pentru partenerii occidentali ai Ucrainei, conflictul devine din ce în ce mai costisitor.

Conflictul ruso-ucrainean  nu este singura problemă pentru Statele Unite în ceea ce privește controlul ordinii post-bipolare.

Resursele trebuie să fie irosite nu numai pentru a contracara  China, ci și pentru a stinge incendii acolo unde se presupune că nu ar fi trebuit să izbucnească.

Cu o mare probabilitate, Washingtonul va putea oferi Israelului o asistență militară și diplomatică semnificativă, limitând următoarea izbucnire a conflictului. Dar fiecare astfel de incendiu necesită concentrarea de resurse materiale și financiare, care sunt limitate chiar și pentru o putere precum America.

În plus, criza din relațiile ruso-americane oferă Coreei de Nord mijloace de manevră – o eventuală creștere a cooperării cu Rusia va fi contrară obiectivelor SUA. Situația este similară în cazul Iranului.

Alte focuri ard mocnind. Afganistanul a fost în mare parte uitat, dar forțele ostile Statelor Unite și Occidentului devin tot mai puternice acolo. În Siria, guvernul lui Bashar Assad se menține la putere, în ciuda sancțiunilor și a încercărilor de izolare. În Africa, aliații americanilor își pierd influența.

Pe altă parte, militarizarea Europei va continua într-un ritm rapid. Țările europene vor trebui să plătească singure pentru dezvoltarea și înzestrarea armatelor, deturnând resurse de la serviciile sociale.

China își consolidează poziția. Rusia este angajată într-o luptă pe termen lung pentru interesele sale. Nivelul de încredere în orice propunere occidentală tinde spre zero absolut. Războaiele și noua geopolitică vor fi pietre de hotar în ordinea care se conturează chiar în fața ochilor noștri.

author avatar
Radu Jacotă Redactor