AcasăPoliticaEmil Boc, război cu Ministerul Sănătății. Acuză sfidarea administrațiilor locale. ”E...

Emil Boc, război cu Ministerul Sănătății. Acuză sfidarea administrațiilor locale. ”E o chestie de respect instituțional”

Acuză sfidarea a administrațiilor locale. ”E o chestie de respect instituțional” (sursa foto: Facebook)

Președintele Asociației Municipiilor din România (AMR), Emil Boc, aduce în discuție, în contextul discuțiilor pe marginea Ordonanței de Urgență (OUG) privind centrele de vaccinare, că e nevoie de respect instituțional.

Din câte se întrevede, nemulțumirea edilului Clujului, aflat în fruntea Asociației amintite, e generată de faptul că OUG care prevede că administrațiile locale trebuie să înființeze și să doteze centrele de vaccinare antiCovid nu precizează și sursa banilor pentru acești pași.

După ce ministrul Sănătății declarase, recent, la Digi24, că ”banii pot fi ceruți de către autoritățile publice de la Guvern”, și că ”există, de asemenea, un partener instituțional pentru asta și se numește Ministerul Dezvoltării”, Boc a dat o replică, declarându-se, luni, la RFI, nemulțumit de explicațiile venite de la oficialul Executivului Cîțu.

Totodată, Emil Boc a explicat ce anume îi nemulțumește pe primari în toată această chestiune. ”Aici e vorba de reguli și proceduri. Democrația în esență este un ansamblu de reguli și proceduri, care trebuie respectate, indiferent de cine este ministrul Sănătății și indiferent de cine este președintele Asociației Municipiilor din România. Adică această abordare că trebuie problemele ridicate și rezolvate la nivel personal, asta e specific altor tipuri de guvernare, nu tipurilor de guvernare democratică, pentru că noi suntem reprezentanți doar ai unor instituții și eu și domnul ministru. De aceea, problemele trebuie rezolvate prin acte normative și prin proceduri.

Or revolta primarilor și nemulțumirea majoră a fost aceea și este în continuare legată de faptul că proiectul de OUG, care este un act fundamental al statului român, care produce efecte juridice, în baza cărora se pot face licitații, se pot întreprinde acțiuni administrative concrete, nu poveștile sau discuțiile dintre persoane fizice, acea OUG redactată de Ministerul Sănătății spune că toată dotarea centrelor de vaccinare, toată plata care vizează personalul care operaționalizează centrele de vaccinare cade în sarcina administrației publice locale. Or acest lucru din nou reprezintă o sfidare a administrațiilor locale, administrații cărora li se atribuie de către Guvern, prin Ministerul Sănătății, sarcini, fără să se aloce resurse financiare. Aici nu e vorba de resurse financiare minime sau nesemnificative, e vorba de milioane de euro, în cazul fiecărei primării mari de municipiu, de la trei la cinci milioane de euro sunt costurile doar legate de plata personalului, ca să nu mai vorbim de costurile legate de achiziționarea frigiderelor, a paturilor, a kit-urilor de vaccinare și a altor lucruri, care iarăși se ridică la niște cheltuieli destul de ridicate”, a declarat Boc.

Șeful AMR: Administrațiile locale nu vor să fie tratate ca o Cenușăreasă

Edilul susține că nu are nimic personal de împărțit, pe acest subiect, cu actualul ministru al Sănătății. ”Discuția mea nu vizează persoana particulară a domnului Voiculescu, e raportul instituțional cu Ministerul Sănătății. Ministerul Sănătății trebuie să știe că nu poate trata administrațiile locale ca o Cenușăreasă, adică noi suntem la încasat și domniile lor la dispus”, menționează Boc.

Nu în ultimul rând, președintele Asociației Municipiilor din România susține că nu se poate vorbi despre un conflict la nivelul coaliției de guvernare, ci că este vorba despre respect între instituțiile statului. ”E o chestie de respect instituțional. Cine privește această dispută în termeni de război în coaliție, de conflict personal, exclus, aici nu este vorba nici de un război, nici de un conflict, e vorba de respect instituțional. Fiecare să-și facă datoria conform legii”, a completat Boc.

Mesajul AMR din 9 ianuarie: Solicită MS ”asumare de responsabilități, nu doar transfer de atribuții”

Recent, dinspre Asociația Municipiilor din România s-a transmis un mesaj adresat Ministerului condus de către Vlad Voiculescu, ”constatând ignorarea de către Ministerul Sănătății a principiului potrivit căruia nu se pot stabili atribuții în sarcina administrației publice locale fără o alocare financiară corespunzătoare”, ca în proiectul de OUG pe care l-a inițiat:

”> să asigure resursele financiare aferente pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare

> să asigure sumele pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar sanitar//
Având în vedere prevederile proiectului Ordonanței de urgență inițiat de către Ministerul Sănătății cu privire la unele măsuri pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, Asociația Municipiilor din România :

1. Constată ignorarea de către Ministerul Sănătății a principiului potrivit căruia nicio o alocare de atribuții în sarcina administrației publice locale să nu fie realizată fără o alocare financiară corespunzătoare!

Potrivit art. 6 din proiectul OUG:
(1) Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, din bugetul autorităților administrației publice locale se asigură fondurile necesare asigurării finanțării următoarelor categorii de cheltuieli:
a. pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare;
b. pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate cu această destinație în alte locații în afară unităților sanitare;
Asociația Municipiilor din România a susținut și susține principiul european al subsidiarității, potrivit căruia decizia trebuie să fie luată de către autoritatea administrației care se află cel mai aproape de cetățean, cu descentralizarea și alocarea resurselor financiare aferente .

2. Solicită Ministerului Sănătății asigurarea resursei financiare aferente pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, indiferent de locație.

Asociația Municipiilor din România arată faptul că bugetele administrațiilor publice locale se vor adopta la 45 de zile de la adoptarea legii bugetului de stat pentru anul 2021 ( cel mai probabil martie, aprilie, 2021). De asemenea, cheltuielile aferente procesului de vaccinare transferate fără resursă financiară în sarcina administrațiilor publice locale vor împiedica administrațiile locale să asigure finanțarea corespunzătoare a altor obligații și servicii legale oferite cetățenilor.

Asociația Municipiilor din România reafirmă implicarea pragmatică a primarilor în susținerea și operaționalizarea procesului de vaccinare pe care îl consideră de interes național, de protejare a sănătății publice și extrem de important în procesul de revenire la starea de normalitate pe care am avut-o înainte de pandemie. Dar, în egală măsură, solicită Ministerului Sănătății asumare de responsabilități, nu doar transfer de atribuții către administrația locală, fără asigurarea resursei financiare aferente.”

156 afisari

2 COMENTARII

  1. @ Masca lui Boc e mai diferită, ? Sunteți de părere că „îl pune mai bine în valoare”, ?

  2. & Sunteți de părere că masca lui Boc arată chiar și ca o sacoșă, fiind și ceva mai mare, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger