AcasăPoliticaElitele Germaniei, complicii și fraiericii lui Putin

Elitele Germaniei, complicii și fraiericii lui Putin

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a împins establishmentul german în chinurile unui proces de introspecție, îndoială și turnat de  cenușă în cap.

După ani de zile în care au ținut prelegeri Occidentului că un pic de Ostpolitik era soluția pentru a ține Rusia sub control, elitele politice și corporative ale Germaniei sunt libere să se gândească acum la o întrebare: cum au putut să fie complicii lui Putin și cum încrederea unei țări în ea însăși a fost spulberată peste noapte.

Ceea ce urmează este o listă parțială(întocmită de Politico) a celor mai vinovați pentru abordarea greșită a Germaniei față de Rusia lui Putin.

Angela Merkel

Niciun german nu este mai responsabil pentru criza din Ucraina decât Angela Merkel. În calitate de cancelar din 2005 până în 2021, ea a fost forța motrice din spatele refuzului NATO de a acorda Ucrainei statutul de membru. Era atât de sigură că angajarea cu Rusia era calea spre pace încât a dat undă verde controversatului proiect Nord Stream 2 în 2015, în ciuda ocupării Crimeei de către armata lui Putin și a războiului din estul Ucrainei.

De când a început ultimul război, Merkel a intrat efectiv în subteranul politic. Luna trecută, ea a declarat, prin intermediul unei purtătoare de cuvânt, că își menține decizia din 2008 de a bloca intrarea Ucrainei în NATO.

Frank-Walter Steinmaier

Un vechi confident al fostului cancelar Gerhard Schröder(căzut în dizgrație), Steinmeier a fost de la început un susținător al alianței energetice a Germaniei cu Rusia prin intermediul conductelor Nord Stream.

La fel ca mulți social-democrați, a susținut că proiectul ar garanta stabilitatea Europei prin crearea unei dependențe reciproce între Rusia și Germania. În calitate de ministru de externe al Angelei Merkel, a continuat să promoveze această linie în fața acțiunilor tot mai agresive ale Moscovei.De asemenea, a jucat un rol-cheie în încercarea de a forța soluții diplomatice pentru Ucraina, mai ales așa-numita „Formulă Steinmeier”, care ar fi consolidat influența Rusiei în această țară.

În prezent președinte al Germaniei, Steinmeier a recunoscut recent că a greșit când a susținut Nord Stream și că l-a judecat greșit pe Putin. Chiar și așa, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat să îl primească la Kiev.

Gerhard Schröder

După ce a pierdut cancelaria în favoarea lui Merkel în 2005, Schröder s-ar fi putut retrage la Hanovra pentru o viață liniștită alături de familie.

Din păcate, la fel ca mulți foști politicieni, a urmat calea banilor. Decizia lui Schröder, la doar câteva săptămâni după ce a părăsit funcția de președinte al proiectului gazoductului Nord Stream, pe care l-a aprobat în ultimele sale zile de cancelar, îl plasează într-o clasă aparte pe scara îndrăznelii.

Se spune despre Schröder este că este veșnic loial, dar obiectul loialității sale este Putin, devenind cel mai mare apărător al stăpânului de la Kremilin – un rol de neegalat în politica globală a ultimelor decenii, rol pe care continuă să-l joace.

Schröder – o elită în consiliul director al Gazprom – a făcut o încercare ridicolă de a intermedia un acord de pace, zburând la Moscova în martie, o vizită pe care mulți au văzut-o ca o încercare de a-și reînvia propria imagine șifonată.

Recent, el a declarat pentru New York Times că războiul Rusiei a fost o „greșeală”, dar a fost sfidător în ceea ce privește propriile sale acțiuni. „Eu nu fac mea culpa”, a spus el.

Joe Kaeser

Ca director executiv al Siemens din 2013 până în 2021, Kaeser a fost neobosit în a curta afacerile din Rusia. După anexarea Crimeei în 2014, a refuzat să anuleze o călătorie la Moscova pentru o întâlnire cu Putin în reședința sa privată.

Ulterior, Kaeser și-a admonestat criticii, spunând că nu va permite ca „turbulențele temporare să aibă o influență prea mare asupra planurilor noastre pe termen lung”.

Și-a cerut recent scuze pentru aceste remarci, spunând că Putin l-a păcălit. „Am fost printre cei care au crezut în principiul Wandel durch Handel”, a mărturisit el, referindu-se la strategia germană de a încerca să transforme țările autoritare prin aprofundarea legăturilor comerciale.

Ost-Ausschuss

Principala platformă a Germaniei corporative pentru a atinge piața rusă este o organizație cunoscută sub numele de Ost-Ausschuss, sau Comitetul de Est.

Înființat în anii 1950, grupul de lobby are printre membrii săi majoritatea celor mai cunoscute firme de top din țară, de la BMW la VW și până la gigantul chimic BASF.

De la anexarea Crimeei de către Rusia, grupul a fost, de asemenea, cel mai bun prieten al Moscovei, în timp ce a făcut agitație împotriva înăspririi sancțiunilor și presiuni pentru a obține aprobarea Nord Stream 2 în 2015.

Kremlinul a recompensat grupul cu un acces fără precedent. Punctul culminant al calendarului anual al Comitetului pentru Est a fost o întâlnire cu Putin. Ediția din acest an a fost anulată.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
578 afisari

3 COMENTARII

  1. Lumea occidentala in general cauta profitul in afaceri in orice varianta.De aici au aparut firmele offshore in Cipru,Panama etcetera.Adica daca e bine pentru business politica nu mai conteaza.Acum Rusia pur si simplu s-a decuplat de la bursele occidentale de marfuri si daca vrei ceva de acolo trebuie sa mergi la bursele lor.Practic vechiul zid al Berlinului e delimitat de G7-NATO acum.Ceea ce nu pricep este de ce am fost 30de ani dupa1990 obligati sa fim „pacifisti” cu marele urs ca sa faca unii miliarde profituri iar acum aceiasi „pacifisti” au devenit peste noapte „marii razboinici” pentru ca nu mai merge afacerea cu petrolul.E prea multa minciuna si prefacatorie „in-your-face” adica cu zambetul pe buze.Garnitura de mincinosi sa dispara din peisaj..bye bye

  2. mai scrieti inca o data
    cum o speria pe frau Merkel cu cainele
    si-ii spuneau bancuri porcoase….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger