AcasăPoliticaEconomia globală, mega-amenințări: o avalanșă de catastrofe viitoare!

Economia globală, mega-amenințări: o avalanșă de catastrofe viitoare!

Economistul care a prezis prăbușirea pieței imobiliare din 2008 avertizează asupra unor calamități îngrijorător de plauzibile, de la crize monetare până la mama tuturor dezastrelor legate de datorii”.

Cel puțin erau doar patru călăreți ai apocalipsei. Dar reflectând inflația fulgerătoare de astăzi, Nouriel Roubini identifică o serie de  așa-numite mega-amenințări, care acoperă diverse dezastre economice, financiare, politice și tehnologice.

Până la sfârșitul anului 2021, datoria globală, atât publică, cât și privată, a depășit 350% din produsul intern brut al planetei.În cartea Megathreats, Roubini avertizează că “mama tuturor crizelor datoriilor” este inevitabilă, fie în acest deceniu, fie în următorul.

Fiecare remediu posibil la acest dezastru iminent al datoriilor își aduce propriile pericole: paradoxul economisirii, haosul nerespectării obligațiilor de plată, hazardul moral al salvării, impozitele pe avere sau pe muncă care ucid investițiile sau îi lovesc pe cei mai nevoiași.

Datoriile implicite sunt și mai alarmante. Nici cele mai bogate societăți nu sunt suficient de bogate pentru a-și îndeplini toate promisiunile făcute rândurilor crescânde de pensionari. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a estimat că pasivele guvernamentale nefinanțate sau subfinanțate ale pensiilor din primele 20 de economii se ridică la 78 de miliarde de dolari. „Datoria implicită este o bombă cu ceas majoră și o mega-amenințare severă.”

Economistul american de origine turcă, citat de Financial Times, susține că băncile centrale nu vor face nimic pentru a opri stagflația – combinația dureroasă stagnare și creștere a prețurilor – care va face ca anii 1970 să pară “doar un act de încălzire”. Acest lucru nu va duce decât la o “Mare Criză Stagflaționistă a datoriilor”.

“Vor urma alte crize valutare și instabilitate economică”. Slăbiciunea financiară a Greciei și Italiei ar putea încă declanșa un colaps al uniunii monetare europene. Turbulențele financiare vor duce, de asemenea, la mai mult protecționism și la relocarea producției industriale. “Se  va accelera deglobalizarea”.

Roubini are o perspectivă tristă asupra impactului inteligenței artificiale: deja duce la concentrări periculoase de putere corporativă, lărgirea inegalităților sociale și răspândirea dezinformarii care subminează politica democratică. Va distruge zone de locuri de muncă cu guler alb – șomaj tehnologic în masă.

Lupta pentru supremația tehnologică dintre SUA și China va agrava și mai mult tensiunile geopolitice existente. Ar putea declanșa un război între cele două superputeri rivale. Roubini exprimă opinia că “îmbrățișarea anterioară a Chinei de către Washington” ar putea fi considerată cea mai gravă greșeală strategică a unei țări din ultima vreme, deoarece a accelerat ascensiunea unui rival autoritar și mortal.

„China va deveni cea mai mare economie din lume, nu există nicio îndoială în această privință – este doar o chestiune de timp”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
440 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger