Cauta

E oficial. Noul Guvern scoate țara la vânzare

Senatorul Daniel Zamfir: ”Ăștia sunt puși pe prăduit și vor să radă tot”

În prima ședință de Guvern din acest an, Executivul a avut pe masă un proiect nimicitor, care va duce la falimentul statului român. Este vorba despre abrogarea Legii 173/2020, care interzicea vânzarea companiilor de stat pe o perioadă de doi ani, tocmai pentru a împiedica preluarea activelor la prețuri infime.

Transparența publică a proiectelor de acte normative aprobate de Guvern a fost zero în prima ședință din acest an. Astfel, proiecte importante au fost doar enumerate, într-o informare de presă, fără a fi dezvăluit conținutul acestora. Unul dintre acestea, trecut la capitolul ”proiecte în analiză”, a fost însă cel de abrogare a Legii 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică. ”Prăduitorii nu se lasă. Cîțu pregătește OUG ca să abroge Legea de protejare a avuției naționale. Am reușit anul trecut să trecem legea prin care îi împiedicam să vândă timp de doi ani participațiunile statului la companiile sale. Am facut-o, tocmai pentru a nu permite speculatorilor să profite de căderea piețelor financiare și să ia pe nimic cam tot ce a mai rămas de luat. Vor acum să prăduiască Portul Constanța, Aeroporturile, Hidroelectrica și CEC-ul.”, a scris senatorul Daniel Cătălin Zamfir pe contul său de facebook. Senatorul Zamfir, care a fost unul dintre inițiatorii acestei legi, ne spune că prețurile acum sunt foarte jos și că nicio țară din Europa nu se gândește să vândă ceva. ”Nu poți să vinzi acum participațiile statului la companii importante, când toată lumea și le protejează. Faptul că ăștia vor să facă acum lucrul acesta îmi arată că oamenii sunt puși pe prăduit și vor să radă tot, Portul Constanța, CEC-ul, Hidroelectrica, Transelectrica, C.N. Aeroporturi. După ce am capitalizat CEC-ul acum îl vindem? Este pe față. Pe legea asta ne-am agitat foarte tare. Iohannis a trimis-o la reexaminare, dar am scos-o din nou”, ne-a declarat senatorul Daniel Cătălin Zamfir.

Protecție pe timp de criză

Legea 173, intrată în vigoare în luna august a anului trecut, interzicea, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută. ”Se suspendă, pentru o perioadă de 2 ani, orice operațiuni privind înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, precum și la societățile la care statul are calitatea de acționar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi. Dispozițiile nu se aplică operațiunilor postprivatizare și operațiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participațiilor deținute de stat s-a realizat. În aplicarea dispozițiilor prevăzute la art. 1 și 2, se suspendă, în mod corespunzător, dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale, aprobată prin Legea nr. 44/1998, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările și completările ulterioare”, se precizează în lege. Mai mult, potrivit actului normativ, statul poate dobândi participații la societățile care desfășoară activități economice în domenii precum producția și comercializarea de medicamente, industria constructoare de mașini, metalurgică, alimentară, agricultură, silvicultură, exploatarea forestieră, producția, transportul, distribuția și furnizarea de energie electrică și energie termică, precum și explorarea, exploatarea, extracția, producția și prelucrarea resurselor minerale.

Legea, ciuntită de Guvern

Legea 173 a fost modificată de Guvern la nici două luni după publicarea în Monitorul Oficial, ”participațiile statului” fiind înlocuite cu ”acțiunile statului”, permițându-se, în acest mod, vânzarea activelor companiilor de stat. ”Participaţiile statului au în sfera de cuprindere atât acţiunile şi părţile sociale, ca valori mobiliare emise de societăţi comerciale, cât şi activele, activele funcţionale sau cu caracter social, ca bunuri sau ansambluri de bunuri din patrimoniul unei societăţi care  desfăşoară activităţi comerciale. Astfel, domeniul de aplicare a legii îngrădește în mod vădit activitatea operatorilor economici vizați în raport de ceilalți operatori economici. Interesul statului este de a-și consolida interesele la societățile la care deține calitatea de acționar, precum și dezvoltarea acestor operatori economici în condiții de eficiență și profitabilitate, iar valorificarea unor active este o măsură uzuală în cadrul proceselor de reorganizare și restructurare a operatorilor economici, care nu poate fi amânată sau suspendată pentru o perioadă îndelungată”, motiva Guvernul Orban, în octombrie 2020, modificarea Legii 173.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Frenezia listărilor: Hong Kong depășește Wall Street
  • Software open source: S-CORE, ambiția producătorilor auto europeni
  • Ion Sterian, Transgaz: Astăzi s-a încheiat Subtraversarea fluviului Dunărea, parte a infrastructurii Conductei de transport gaze naturale “Țărmul Mării Negre-Podișor”
  • Marcel Ciolacu: „Austeritatea oarbă NU reduce deficitul – îl adâncește”
  • Comisia Europeană, în extaz. Guvernul taie fix programele de dezvoltare a industriei românești
  • Nu ai bani, poți să mori. Sute de mii de români, lăsați fără asigurare medicală
  • Lovitură pentru speculanți. Se cere reforma totală a pieței de energie
  • Topul încasărilor la „mondialul” cluburilor. Real Madrid – 54,8 milioane de euro!
  • Va amâna UE aplicarea Legii privind inteligența artificială?
  • Exit mobile version