AcasăPoliticaE oficial. La ordinul SUA, România își pune în cap statele arabe

E oficial. La ordinul SUA, România își pune în cap statele arabe

Klaus Iohannis și Parlamentul bagă România în conflict cu lumea arabă

Implicarea pe față a României în apărarea Israelului și împotriva Yemenului, în conflictul din Marea Roșie, cerută de Klaus Iohannis și votată cu două mâini de parlamentarii noștri, la ordinul și sub comanda SUA, ne pune în cap întreaga lume arabă. Mai ales pe fondul genocidului din Fâșia Gaza, care a și generat reacția grupării yemenite Al-Houthi. Și asta în condițiile în care Spania, Franța și Italia, de exemplu, și-au exprimat clar refuzul de a participa la operațiunea americană.

România, țara în care diplomația și politica externă nu mai există, continuă să-și saboteze singură relațiile internaționale. Zilele trecute, parlamentarii au votat la unison solicitarea lui Klaus Iohannis de a participa oficial, sub comanda SUA, la conflictul din Marea Roșie. Din Uniunea Europeană, la operațiunea sub steag american mai participă doar Danemarca, Grecia și Olanda.

La sfârșitul anului trecut, la solicitarea SUA adresată statelor de a se alătura Operațiunii Prosperity Guardian (OPG), Franța a răspuns că sprijină eforturile de a asigura libertatea de navigație în Marea Roșie și zona înconjurătoare, operând deja în regiune, dar că navele sale vor rămâne sub comanda franceză și nu a precizat dacă va desfășura mai multe forțe navale. În ce privește Italia, aceasta a transmis că va trimite fregata navală Virginio Fasan în Marea Roșie pentru a-și proteja interesele naționale, ca răspuns la solicitările specifice formulate de armatorii italieni, specificând că aceasta face parte din operațiunile sale existente și nu face parte din Operațiunea Prosperity Guardian. Totodată, Spania a anunțat că va participa doar la misiunile conduse de NATO sau la operațiunile coordonate de UE și că nu va participa unilateral la operațiunea din Marea Roșie.

În poziție de drepți. Sau în genunchi

Monitorul Oficial a publicat Hotărârea plenului reunit al Senatului și Camerei Deputaților, care a aprobat scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care cerea participarea Armatei Române la operaţia maritimă de tip coaliţie Prosperity Guardian, sub comanda Statelor Unite ale Americii, în zona de responsabilitate din Marea Roșie, Golful Aden și teritoriul statului Bahrain.

”Pe fondul conflictului din Fâșia Gaza și al intensificării acțiunilor grupării rebele yemenite Al-Houthi asupra unor obiective și interese relaționate Israelului, inclusiv asupra traficului comercial maritim din Marea Roșie, situația de securitate din zona coastelor yemenite și a Strâmtorii Bab-al-Mandeb s-a deteriorat constant, cu repercusiuni negative la nivelul economiei europene și mondiale. La data de 18 decembrie 2023, Statele Unite ale Americii și-au asumat intervenția împotriva rebelilor Al-Houthi prin lansarea Operației maritime de tip Coaliție Prosperity Guardian (OPG) și au adresat comunității internaționale un apel pentru implicare în rezolvarea situației de securitate din Marea Roșie prin participarea cu personal de stat major și capabilități navale, precum și prin intensificarea schimbului de informații”, se arată în Hotărârea Parlamentului.

Trei militari

Parlamentul a aprobat participarea României la Prosperity Guardian cu un efectiv de până la trei militari, însă implicarea oficială este cea care va crea probleme țării noastre.

”Participarea personalului la această operație, în cadrul comandamentului dislocat pe teritoriul statului Bahrain, se realizează ulterior reglementării statutului juridic al militarilor români pe teritoriul acestui stat. Fondurile financiare necesare participării la misiuni sunt asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale în anul 2024”, se mai precizează în Hotărârea Parlamentului. De precizat că, după izbucnirea războiului Israel-Hamas în octombrie 2023, mișcarea Houthi din Yemen a blocat Israelul în Marea Roșie și a lansat o serie de atacuri împotriva navelor comerciale care se îndreptau sau se îndreptau spre Israel, cu scopul declarat de a preveni bombardarea Gaza și forțând Israelul să lase alimente și medicamente în Fâșia Gaza.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.023 afisari

17 COMENTARII

  1. ACEL HULIT CISMAR A FOST PRESEDINTELE ROMANIEI !!!,ACESTI CIUMETI CONSTANTINESCU BASESCU SI JOHANIS AU FACUT RAU ROMANIEI MAI MULT DECAT CELE 2 RAZBOAIE MONDIALE,NISTE TRADATORI.

    • Fix, asta ne mai lipsea !
      La ce ne putem aștepta și de la sluga asta de președinte care nu_și vede decât propriul interes

  2. Claudia Marcu, despre ce genocid în Gaza vorbești ?! Nu cunoști proverbul românesc ” cine seamănă vânt culege furtună ? Teroriștii Hamas au atacat Israelul care a ripostat pe măsură

    • Jidanii si tradatorii nu au ce cauta pe acest forum !
      Vede-ti-as copii ca pe cei palestinieni din Gaza !

    • “Teroristii” Hamas au foat finantati de izraelieni ca sa faca actiunea de la 7 octombrie pentru ca Izraelul sa aiba motiv sa faca “curatenie” in Gaza. Tot ce s-a intamplat la 7 octombrie a fost sub comanda lui Sataniahu, inclusiv retragerea pentru cateva ore a armatei israeliene din posturile de aparare, pentru ca Hamasul sa isi poata face de cap.

    • @ Laurentiu: Israelul a ripostat PESTE masura nu PE masura. Daca era pa masura nu mai era GENOCID!
      Invata sa scrii mai pupator de dosuri khazare, tu si cu bravii nostri parlamentari lingai si slugoi dincolo de greata.
      „În poziție de drepți. Sau în genunchi” astea nu sunt pozitii pentru parlamentarii nostri, caci ei de gat cu Laurentiu, se tarasc slugarnic incat nu mai pot fi ingenunchiati sau drepti.

  3. Fsn(psd pnl udmr și minoritari) ca participant la jefuirea României cu mii de miliarde , nu poate fi acuzat de patriotism .Sa fim intelegatori cu ei in privinta intereselor românilor.

  4. Houthi are deeptate ca se situeaza impotriva genocidului facut de Izrael in Gaza. Tradatorul si vandutul pe nimic (ca nu o sa capete sefia nato asa cum viseaza) Iohanis ne pune in razboi de partea crimi nalilor israelieni. Jos dulapul! Jos nato! Dreptate si neutralitate!

  5. Asta nu e roman ce i pasa unde duce Romania sa treaca toata ura in contul nemtilor ca el asta e, si sluga la cine il papuseaza.

  6. Suspendați impostoru werner și clica partidului mieu,până nu va fi prea târziu, acești trădători o să traga România într-un hău de unde no o să mai putem ieși,iar americanii ne vor abandona ,așa cum au mai făcut-o în 45

  7. Păi, nu trebuie ca Johannis să-și cumpere funcția de secretar general NATO? De ce cheltuielile sunt suportate din bugetul Ministerului Apărării pe 2024? Pe ce mai cumpărăm tehnica necesară armatei, când ai războiul la ușă? De ce SUA nu acordă câteva miliarde României pentru a achita costurile participării la astfel de acțiuni, dar acordă sute de miliarde Ucrainei pentru a rezista împotriva Rusiei, accentuând conflictul de la granița României?

  8. Presa tace -nimeni nu spune ce probleme psi are acest presedinte- se vede foarte bine- dar????tacere sau ciocu muc. O sa plece la nato…in alta viata.

  9. Rahatii astia de parlamentari puteau avea o singura cerere pentru a fi de acord cu semnarea actului de participare .
    Ca Romania sa participe IMEDIAT DUPA eliminarea vizelor americane pentru romani .

    N-ai cu cine ba ,n-ai cu cine .

  10. Marele Mut Calator face parte dintr-o mare famiglie de SLUGI care nu misca in front. Se aleg si cu foloase materiale, le da stapanul cateodata cate o sapca…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger