AcasăPoliticaE oficial. La ordinul SUA, România își pune în cap statele arabe

E oficial. La ordinul SUA, România își pune în cap statele arabe

Klaus Iohannis și Parlamentul bagă România în conflict cu lumea arabă

Implicarea pe față a României în apărarea Israelului și împotriva Yemenului, în conflictul din Marea Roșie, cerută de Klaus Iohannis și votată cu două mâini de parlamentarii noștri, la ordinul și sub comanda SUA, ne pune în cap întreaga lume arabă. Mai ales pe fondul genocidului din Fâșia Gaza, care a și generat reacția grupării yemenite Al-Houthi. Și asta în condițiile în care Spania, Franța și Italia, de exemplu, și-au exprimat clar refuzul de a participa la operațiunea americană.

România, țara în care diplomația și politica externă nu mai există, continuă să-și saboteze singură relațiile internaționale. Zilele trecute, parlamentarii au votat la unison solicitarea lui Klaus Iohannis de a participa oficial, sub comanda SUA, la conflictul din Marea Roșie. Din Uniunea Europeană, la operațiunea sub steag american mai participă doar Danemarca, Grecia și Olanda.

La sfârșitul anului trecut, la solicitarea SUA adresată statelor de a se alătura Operațiunii Prosperity Guardian (OPG), Franța a răspuns că sprijină eforturile de a asigura libertatea de navigație în Marea Roșie și zona înconjurătoare, operând deja în regiune, dar că navele sale vor rămâne sub comanda franceză și nu a precizat dacă va desfășura mai multe forțe navale. În ce privește Italia, aceasta a transmis că va trimite fregata navală Virginio Fasan în Marea Roșie pentru a-și proteja interesele naționale, ca răspuns la solicitările specifice formulate de armatorii italieni, specificând că aceasta face parte din operațiunile sale existente și nu face parte din Operațiunea Prosperity Guardian. Totodată, Spania a anunțat că va participa doar la misiunile conduse de NATO sau la operațiunile coordonate de UE și că nu va participa unilateral la operațiunea din Marea Roșie.

În poziție de drepți. Sau în genunchi

Monitorul Oficial a publicat Hotărârea plenului reunit al Senatului și Camerei Deputaților, care a aprobat scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care cerea participarea Armatei Române la operaţia maritimă de tip coaliţie Prosperity Guardian, sub comanda Statelor Unite ale Americii, în zona de responsabilitate din Marea Roșie, Golful Aden și teritoriul statului Bahrain.

”Pe fondul conflictului din Fâșia Gaza și al intensificării acțiunilor grupării rebele yemenite Al-Houthi asupra unor obiective și interese relaționate Israelului, inclusiv asupra traficului comercial maritim din Marea Roșie, situația de securitate din zona coastelor yemenite și a Strâmtorii Bab-al-Mandeb s-a deteriorat constant, cu repercusiuni negative la nivelul economiei europene și mondiale. La data de 18 decembrie 2023, Statele Unite ale Americii și-au asumat intervenția împotriva rebelilor Al-Houthi prin lansarea Operației maritime de tip Coaliție Prosperity Guardian (OPG) și au adresat comunității internaționale un apel pentru implicare în rezolvarea situației de securitate din Marea Roșie prin participarea cu personal de stat major și capabilități navale, precum și prin intensificarea schimbului de informații”, se arată în Hotărârea Parlamentului.

Trei militari

Parlamentul a aprobat participarea României la Prosperity Guardian cu un efectiv de până la trei militari, însă implicarea oficială este cea care va crea probleme țării noastre.

”Participarea personalului la această operație, în cadrul comandamentului dislocat pe teritoriul statului Bahrain, se realizează ulterior reglementării statutului juridic al militarilor români pe teritoriul acestui stat. Fondurile financiare necesare participării la misiuni sunt asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale în anul 2024”, se mai precizează în Hotărârea Parlamentului. De precizat că, după izbucnirea războiului Israel-Hamas în octombrie 2023, mișcarea Houthi din Yemen a blocat Israelul în Marea Roșie și a lansat o serie de atacuri împotriva navelor comerciale care se îndreptau sau se îndreptau spre Israel, cu scopul declarat de a preveni bombardarea Gaza și forțând Israelul să lase alimente și medicamente în Fâșia Gaza.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.