AcasăPoliticaDupă Ucraina, mai are Putin o altă țară în vizor?

După Ucraina, mai are Putin o altă țară în vizor?

Republica Moldova pare a fi „următoarea Ucraină”. Așa a declarat zilele trecute ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Afirmația stupefiantă vine  din partea unui diplomat cu experiență, redus acum, comentează Bloomberg,  “la a repeta papagalicește orice minciună propagandistică sau halucinație care se revarsă din mintea lui Vladimir Putin”.

Dar iată ce a vrut să spună Lavrov: privită de la Moscova, Republica Moldova seamănă cu Ucraina înainte ca Putin să o atace acum un an.

Ambele țări au fost părți ale Uniunii Sovietice. Ambele și-au recâștigat independența după Războiul Rece. Și ambele s-au orientat în ultimele decenii spre vest, cu aspirații de a adera într-o zi la Uniunea Europeană.

Moscova susține că vede chiar mai multe paralele. Atât Kievul, cât și Chișinăul doresc, de asemenea, să adere la NATO și să se alinieze cu decandentul Occident condus de SUA – și, prin urmare, practic satanic – împotriva Rusiei.

Putin și Lavrov au remarcat, de asemenea, că Republica Moldova, ca și Ucraina din 2014, are o regiune estică – numită Transnistria, deoarece este „peste” Nistru când este văzută dinspre Chișinău –  găzduiește separatiști de etnie rusă care conduc o republică separatistă pro-Kremlin. Și mulți soldați ruși.

Prezența rușilor în Republica Moldova, ca și în Ucraina și în alte țări post-sovietice, îi permite lui Putin să răspândească ficțiunea că rudele sale etnice sunt oprimate și au nevoie de protecția și intervenția sa. El folosește apoi aceste minciuni – care pot include „operațiuni sub steag fals” – ca pretexte pentru mai multe agresiuni rusești.

Când Lavrov se gândește că Republica Moldova pare a fi următoarea Ucraina, el insinuează că este următoarea țară din sfera de influență a Rusiei care încearcă să dezerteze în favoarea maleficului Occident, ceea ce necesită ca Rusia să se infiltreze, să o ocupe sau să o atace în alt mod – în „autoapărare” preventivă, se înțelege de la sine.

Dacă Putin ar fi reușit în planul său inițial de a subjuga rapid Ucraina – sau chiar și în planul său ulterior de rezervă de a captura Odesa și coasta ucraineană a Mării Negre – ar fi fost logic din punct de vedere militar ca rușii din Transnistria să pătrundă în Ucraina dinspre vest și să închidă blocajul. Restul Moldovei ar fi fost lăsat ca un gând ulterior pentru ca Vladimir Vladimirovici să se ocupe mai târziu.

Dacă Kremlinul nu s-a amestecat încă mai deschis în Moldova, probabil că acest lucru se datorează doar faptului că rușii au eșuat atât de spectaculos în atingerea obiectivelor lor militare în Ucraina. Nici măcar rușii din Transnistria nu par tocmai dornici să fie atrași într-un astfel de război.

Dar nu înseamnă că Moldova este în siguranță. E o țară vulnerabilă și cea mai săracă din Europa. O lovitură de stat pentru a instala un guvern marionetă ales de Kremlin ar fi una finală.

De fapt, Putin vrea să transforme fostele republici sovietice în vasali și state eșuate decât să le vadă prosperând ca Estonia, Letonia și Lituania. Și acest plan, cu adevărat demonic, vine din frica de acasă: să nu cumva chiar și rușii să aibă idei “occidentale”.

De aceea, pare sigur că va trata într-adevăr Republica Moldova ca pe următoarea Ucraina. Ar putea însemna să o submineze, să o atace sau – dacă situația militară din Ucraina o permite – chiar să o înghită.

author avatar
Radu Jacotă Redactor