AcasăPoliticaDupă Ucraina, mai are Putin o altă țară în vizor?

După Ucraina, mai are Putin o altă țară în vizor?

Republica Moldova pare a fi „următoarea Ucraină”. Așa a declarat zilele trecute ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Afirmația stupefiantă vine  din partea unui diplomat cu experiență, redus acum, comentează Bloomberg,  “la a repeta papagalicește orice minciună propagandistică sau halucinație care se revarsă din mintea lui Vladimir Putin”.

Dar iată ce a vrut să spună Lavrov: privită de la Moscova, Republica Moldova seamănă cu Ucraina înainte ca Putin să o atace acum un an.

Ambele țări au fost părți ale Uniunii Sovietice. Ambele și-au recâștigat independența după Războiul Rece. Și ambele s-au orientat în ultimele decenii spre vest, cu aspirații de a adera într-o zi la Uniunea Europeană.

Moscova susține că vede chiar mai multe paralele. Atât Kievul, cât și Chișinăul doresc, de asemenea, să adere la NATO și să se alinieze cu decandentul Occident condus de SUA – și, prin urmare, practic satanic – împotriva Rusiei.

Putin și Lavrov au remarcat, de asemenea, că Republica Moldova, ca și Ucraina din 2014, are o regiune estică – numită Transnistria, deoarece este „peste” Nistru când este văzută dinspre Chișinău –  găzduiește separatiști de etnie rusă care conduc o republică separatistă pro-Kremlin. Și mulți soldați ruși.

Prezența rușilor în Republica Moldova, ca și în Ucraina și în alte țări post-sovietice, îi permite lui Putin să răspândească ficțiunea că rudele sale etnice sunt oprimate și au nevoie de protecția și intervenția sa. El folosește apoi aceste minciuni – care pot include „operațiuni sub steag fals” – ca pretexte pentru mai multe agresiuni rusești.

Când Lavrov se gândește că Republica Moldova pare a fi următoarea Ucraina, el insinuează că este următoarea țară din sfera de influență a Rusiei care încearcă să dezerteze în favoarea maleficului Occident, ceea ce necesită ca Rusia să se infiltreze, să o ocupe sau să o atace în alt mod – în „autoapărare” preventivă, se înțelege de la sine.

Dacă Putin ar fi reușit în planul său inițial de a subjuga rapid Ucraina – sau chiar și în planul său ulterior de rezervă de a captura Odesa și coasta ucraineană a Mării Negre – ar fi fost logic din punct de vedere militar ca rușii din Transnistria să pătrundă în Ucraina dinspre vest și să închidă blocajul. Restul Moldovei ar fi fost lăsat ca un gând ulterior pentru ca Vladimir Vladimirovici să se ocupe mai târziu.

Dacă Kremlinul nu s-a amestecat încă mai deschis în Moldova, probabil că acest lucru se datorează doar faptului că rușii au eșuat atât de spectaculos în atingerea obiectivelor lor militare în Ucraina. Nici măcar rușii din Transnistria nu par tocmai dornici să fie atrași într-un astfel de război.

Dar nu înseamnă că Moldova este în siguranță. E o țară vulnerabilă și cea mai săracă din Europa. O lovitură de stat pentru a instala un guvern marionetă ales de Kremlin ar fi una finală.

De fapt, Putin vrea să transforme fostele republici sovietice în vasali și state eșuate decât să le vadă prosperând ca Estonia, Letonia și Lituania. Și acest plan, cu adevărat demonic, vine din frica de acasă: să nu cumva chiar și rușii să aibă idei “occidentale”.

De aceea, pare sigur că va trata într-adevăr Republica Moldova ca pe următoarea Ucraina. Ar putea însemna să o submineze, să o atace sau – dacă situația militară din Ucraina o permite – chiar să o înghită.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
805 afisari

9 COMENTARII

  1. Cu ce? Cu armate imaginare? :))) Si baronul de Münchhausen povestea cum a zburat pe o ghiulea, unii il si credeau.

  2. Da, când ai stat la masa lunga cu nea Putin, domnule ziarici, de ți s- a confesat cu atâta amiciție??? Povesti bune a scris nenea P. INSPIR(ATU) ESCU. Tu nu .

  3. Eu am aflat altceva,Putin are in vizor tara prostilor si a cretinilor din care cu onoare faci parte mata si dobitocul de mai sus pus toata liota de cretini cumparati din presa de kk din Romania.

  4. CAINII LATRA URSUL MERGE !,CE-ATI CATAT IN BARLOGUL URSULUI ?,AIA GASITI -MOARTE.
    NU UCRAINIENII AU VRUT RAZBOIUL CU RUSIA !, SE CUNOSC MULT PREA BINE ; UCRAINIENII AU FOST ATRASI INTR-UN RAZBOI CARE NU-I AL LOR .
    CINE AU GENERAT RAZBOIUL CIVIL DIN SPANIA LUI FRANCO ?,CINE A GENERAT ACELAS GEN DE RAZBOI FRATRICID IN UCRAINA ?SI DE CE ?.
    INTERESELE NU-S PENTRU DEMOCRATIE SI LIBERTATE IN UCRAINA ,INTERESELE SUNT PENTRU RESURSELE UCRAINEI SI PENTRU POZITIA EI GEOSTRATEGICA .
    CINE VREA O RUSIE INFRANTA ,VREA HAOSUL PENTRU 100 DE ANI !. RUSIA SE BATE PEBNTRU MOSTENIREA EI ISTORICA SI PENTRU INTEGRITATEA EI STATALA.
    CE-I MANA PE AMERICANI IN RAZBOIUL DIN UCRAINA ?-LACOMIA , JAFUL ,ACELAS MOTIV CARE L-AU AVUT IN IRAK ,LIBIA ,SIRIA ,AFGANISTAN .

  5. Basarabia este condusa de khazari si prin urmare este o anexa a Ucrainei, fosta parte a Ucrainei pe care khazarul Stalin a facut-o din bucati furate de la Rusia, Romania si Polonia.

    ,,De când și-au câștigat independența în 1776, Statele Unite au căutat constant expansiunea prin forță: au măcelărit indieni, au invadat Canada, au purtat un război împotriva Mexicului, au instigat războiul americano-spaniol și au anexat Hawaii. După cel de-al Doilea Război Mondial, războaiele provocate sau declanșate de Statele Unite au inclus Războiul din Coreea, Războiul din Vietnam, Războiul din Golf, Războiul din Kosovo, Războiul din Afganistan, Războiul din Irak, Războiul Libian și Războiul Sirian, abuzând hegemonia sa militară pentru a deschide calea obiectivelor expansioniste. În ultimii ani, bugetul militar anual mediu al SUA a depășit 700 de miliarde de dolari SUA, reprezentând 40% din totalul mondial, mai mult decât cele 15 țări din spatele lui la un loc. Statele Unite au aproximativ 800 de baze militare de peste mări, cu 173.000 de militari dislocați în 159 de țări.
    În timpul războiului din Coreea, războiului din Vietnam, războiului din Golf, războiului din Kosovo, războiului din Afganistan și războiului din Irak, Statele Unite au folosit cantități masive de arme chimice și biologice, precum și bombe cu dispersie, bombe cu aer combustibil, bombe cu grafit și bombe cu uraniu sărăcit, provocând pagube enorme instalațiilor civile, nenumărate victime civile și poluare durabilă a mediului.
    Statele Unite au stabilit, de asemenea, hegemonie instituțională în sectorul economic și financiar internațional, manipulând sistemele de vot ponderate, regulile și aranjamentele organizațiilor internaționale… costă doar aproximativ 17 cenți pentru a produce o bancnotă de 100 de dolari, dar alte țări au trebuit să pună 100 de dolari. dolar de bunuri reale pentru a obține unul.
    În timpul pandemiei de COVID-19, Statele Unite au abuzat de hegemonia sa financiară globală și au injectat trilioane de dolari pe piața globală, lăsând alte țări, în special economiile emergente, să plătească prețul.
    Sancțiunile SUA împotriva entităților străine au crescut cu 933% din 2000 până în 2021.
    O sursă NSA spune: „SUA au folosit 1,14 trilioane de dolari în active rusești confiscate ca garanție pentru a împrumuta de 1000 de ori și au împrumutat 1,300 de trilioane de dolari de la Banca Rezervei Federale Elvețiene. Elvețienii au fost asigurați de către Sistemul Rezervei Federale, care a ordonat să împrumute acești bani, care la rândul lor a fost ordonat de administrația Biden să facă acest lucru… Ei confiscă active și se împrumută împotriva acelor active pentru a menține corporația americană… și războaiele sale… să meargă”.
    „Țările occidentale se confruntă cu întrebări existențiale… și se confruntă cu o nevoie urgentă de a reface resursele esențiale pierdute în fața liniei anti-Rusia”, a comentat viceministrul de externe Mihail Bogdanov. . . Serviciile de informații poloneze raportează că unitățile militare din Ucraina „primesc cartușe și muniții improprii pentru utilizare. Mai mult de jumătate dintre ele sunt acoperite cu coroziune.”
    Cu alte cuvinte, cumpără deșeuri militare învechite la prețuri mari pentru a spăla ei înșiși fondurile de ajutor ucrainene.
    Surse CIA ne spun că „avatarul CGI Zelensky este în pericol. El va dispărea în curând.
    Se pregătește o poveste de acoperire pentru plecarea lui… Biden va urma, fără îndoială, curând.’’

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger