AcasăPoliticaDupă MAGA, se ridică un nou Trump!

După MAGA, se ridică un nou Trump!

Trump din 2024 este radical diferit de Trump din 2016

Este aproape sigur că Donald Trump va fi candidatul republican și favoritul pentru a reveni la Casa Albă. Toate încercările de a-l opri au eșuat. Și-a zdrobit cu ușurință adversarii.

Pentru mulți, atât de stânga, cât și de dreapta, aceasta este o stare de lucruri aproape de neconceput. Popularitatea lui Trump pare aproape imposibil de justificat și, prin urmare, oamenii vin cu explicații la fel de fantastice sau denigratoare pentru succesul său. Alții susțin că electoratul american a înnebunit pur și simplu.

Dar America nu a înnebunit și nici Trump – un om care a fost huiduit ocazional la propriile mitinguri, chiar și de cei mai loiali susținători ai săi – nu este un fel de hipnotizator.

Potrivit UnHerd, atracția lui Trump în 2024 este foarte diferită de Trump care a coborât pe acea scară rulantă aurită în urmă cu opt ani și a promis „Make America Great Again”.

Pare paradoxal, dar chiar nu este: pe măsură ce credința în „MAGA” a scăzut, puterea și atractivitatea acestui nou Trump nu au făcut decât să crească. Nu mai este un politician care promite să facă America măreață din nou – și acesta este tocmai motivul pentru care mulți alegători americani simt încă că au nevoie de el.

America de astăzi își vede imperiul cum se destramă. Datoria federală explodează, inflația este ocupată să ruineze standardele de viață ale oamenilor, iar dominația militară a țării este în scădere.

Americanii, în general, nu mai au încredere în propriul guvern: ei cred că se îndreaptă într-o direcție greșită. Și îi văd din ce în ce mai mult pe ceilalți americani ca pe niște dușmani, mai degrabă decât ca pe niște oameni cu care pur și simplu nu sunt de acord. O societate în declin.

Este destul de evident că mesajul de bază al lui Trump în 2016 a fost unul de speranță. America era distrusă, războaiele veșnice se bazau pe o minciună, dolarul nu mai cumpăra la fel de mult ca altădată. America obișnuia să fie măreață; votați-l pe Trump și va fi făcută din nou măreață.

Acea speranță a dispărut în mare parte și nu este punctul central al campaniei lui Trump. Nu are prea mult rost să facă din nou America măreață în 2024, pentru că devine din ce în ce mai clar că nu există o Americă singulară care renaște. De fapt, există două Americi diferite, idei complet separate și ireconciliabile.

Cu alte cuvinte, dintr-o dată, vechile reguli nu mai trebuie să se aplice: acele vechi ranchiuni care au fost ascunse și acoperite de un secol de dominație militară și economică devin din nou relevante.

Trump din 2024 este radical diferit de Trump din 2016. Atunci, oamenii sperau că ar putea repara ceea ce era în mod clar în curs de destrămare. În prezent, se îndreaptă spre el dintr-un motiv foarte diferit:  cred că, în zilele următoare, când America va începe lupta împotriva ei însăși, Trump va fi singurul care va lupta cu adevărat pentru America lor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
756 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger